Kaksi vangittu Kuhmoisten asevarkaudesta, yli 30 asetta yhä kateissa – "Keräilyaseet menneet ihan toiseen käyttöön"

Sisä-Suomen poliisi kertoo tehneensä kiinniottoja ja vangitsemisia heinäkuun ensimmäisellä viikolla tapahtuneeseen suureen asevarkauteen liittyen.

Yhteensä poliisilla on hallussaan neljä rikoksesta epäiltyä, yksi pidätettynä ja kolme vangittuna. 

Poliisi otti 9. heinäkuuta kiinni kaksi henkilöä epäiltynä törkeään kätkemisrikokseen. Kolmas otettiin kiinni 13. heinäkuuta.

Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi viime perjantaina vuonna 1963 syntyneen pirkanmaalaisen naisen ja vuonna 1987 syntyneen pirkanmaalaisen miehen epäiltynä anastettujen ampuma-aseiden törkeästä kätkemisrikoksesta todennäköisin syin epäiltynä. 

Asiaan liittyvä pirkanmaalainen vuonna 1990 syntynyt mieshenkilö on pidätetty.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Aaltio Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo MTV:lle, että poliisi epäilee yhtä henkilöä aseiden viemisestä ja näyttelytilaan murtautumisesta, eli törkeästä varkaudesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Hän on myöntänyt syyllistyneensä rikokseen.

Se on täysin myönnetty ja paperilla. Kuulusteluissa on tullut sellaisia yksityiskohtia, että voidaan varmuudella sanoa, että kaveri on käynyt paikanpäällä.

Kolmea muuta henkilöä poliisi epäilee törkeästä kätkemisrikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. 

Aseet välitetty eteenpäin

Aaltio kertoo, että kaikki ovat poliisin vanhoja tuttuja.

He ovat olleet useasti poliisin kanssa tekemisissä eri yhteyksissä. Siinä on laaja-alaista rikollisuutta. Nuoremmatkin ovat ehtineet tekemään jo kaikenlaista.

Anastettuja käsiaseita on kateissa edelleen 31 kappaletta. Poliisi epäilee, että anastetut aseet on välitetty eteenpäin Etelä-Suomeen ja rikollisten käsiin.

Meillä on sellainen käsitys, että niitä olisi mennyt useampiin paikkoihin. Siellä on keräilyaseita, joista yhden arvo voi olla keräilijäpiireissä 3 000 euroa, mutta emme usko, että ne ovat menneet keräilijöille. Ne ovat menneet ihan toiseen käyttöön, Aaltio sanoo.

Oliko varkaus tilaustyö?

Aaltion mukaan on mahdollista, että Kuhmoisten asevarkaus on tilaustyö, mutta toistaiseksi poliisilla ei ole asiasta minkäänlaista varmuutta. Aaltio luonnehtii anastettujen aseiden määrää poikkeuksellisen suureksi.

Kyllä se on aika iso määrä käsiaseita. Yleensä asejutuissa on yksi tai kaksi käsiasetta ja loput pitkiä aseita. Harvemmin vastaan tulee yli kymmenen aseen tapaus.

Poliisihallituksen asehallintopäällikkö Mika Lehtonen kuvaili varastettuja aseita aiemmin vanhoiksi keräilyaseiksi.

– Siellä on kaliiberiltaan 7,65- ja 6,35-millisiä aseita, joita ei nykyään enää taideta mihinkään käyttää, Lehtonen sanoi STT:lle.

Hänen mukaansa rikollisilla on varmasti käyttöä museosta varastetuille aseille.

– Tuollaiset pienikokoiset pistoolit ajavat rikollisessa käytössä varmaan edelleen ihan asiansa, jos ne ovat toimintakuntoisia ja hyviä. Yleensä, jos (aseita) pidetään museossa tai kokoelmissa, niistä on pidetty huolta, joten ne ovat ihan toimivia ja kunnossa.

Poliisi pääsi kolmikon jäljille omien tutkimustensa kautta. Poliisi takavarikoi yhden epäillyn asunnosta kaksi anastetuksi ilmoitettua käsiasetta.

Tapauksen tutkinta jatkuu. Poliisi selvittää muun muassa sitä, toimiko aseet vienyt henkilö yksin, vai oliko mukana muita tekijöitä. Lisäksi se selvittää kätkemisrikoksesta epäillyn kolmikon liikkeitä ja yhteyksiä.

Katsotaan, tuleeko sieltä uusia epäiltyjä, Aaltio sanoo.

Poliisi pyytää vihjeitä

Poliisi pyytää edelleen havaintoja anastetuiksi ilmoitetuista ampuma-aseista ja niihin liittyvistä sinisestä ja metallihohtoisesta Toyota Avensiksesta sekä hopeasta Opel Insignia -merkkisistä ajoneuvoista. Havaintoja pyydetään etenkin 3.–4. heinäkuuta Sastamalan alueelta, Hämeenlinnasta ja Etelä-Suomesta. 

Vihjeet ampuma-aseista ja edellä manituista ajoneuvoista pyydetään toimittamaan osoitteeseen vihjeet.sisa-suomi@poliisi.fi. Vihjeet tulee otsikoida Kuhmoisten aseet ja autot.

Lue myös:

    Uusimmat