Kuinka henkilökohtaisia tietoja someen uskaltaa enää laittaa? Näillä neljällä vinkillä pääset jo pitkälle

Viisas somettelija kertoo henkilökohtaisia tietojaan tarkasti annostellen. Esimerkiksi Facebookin jättimäisessä tietovuodossa netissä kaikkien nähtävillä on nyt arviolta yli miljoonan suomalaisen tiedot, kuten sähköpostiosoitteita ja salaisia puhelinnumeroja. 

Vaikka somepalveluissa voi käyttää hyvinkin tiukkoja yksityisyyssasetuksia, ei niihin kannata luottaa sinisilmäisesti. Asetukset kannattaa tutkia huolella läpi ja miettiä, mitä itsestään uskaltaa kertoa, jos vaikka tietovuoto yllättää.

– Sosiaaliseen mediaan kannattaa päivittää vain sellaisia tietoja, jotka voisivat olla painettuna vaikka aamun sanomalehdessä, havainnollistaa Digi- ja väestötietoviraston johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku.

1. Nämä uskallat kertoa itsestäsi

Turvallisia tietoja on loppujen lopuksi niukalti – lähinnä oma nimi ja paikkakunta. Tarkan asuinalueen ilmoittaminen voi olla riskaabelia erityistilanteissa, kuten perheen tai yksityishenkilön turvallisuutta uhkaavissa tapauksissa. 

2. Älä luovuta vahvasta tunnistautumisesta tuttuja tietoja

Vaikka eri sosiaalisen median palvelut tarjoavat yksityisyysasetuksia, ei niihin kannata sokeasti luottaa. Someen ei kannata laittaa mitään vahvasta tunnistautumisesta tuttuja henkilötietoja, vaikka yksityisyysasetusten mukaan niiden pitäisikin olla turvassa.

Erityisesti varjeltavia tietoja ovat vaikkapa salainen puhelinnumero ja salainen osoite, henkilötunnus ja maksukorttitiedot.

3. Testaa "liian tiukoilla" asetuksilla

Rousku neuvoo, että somen yksityisyys- ja tietoturva-asetukset kannattaa jokaisen käydä kunnolla läpi.

– Valitettavasti asetuksia on nykyisin jopa liiankin paljon. Kahlaa asetukset läpi ja katso, ovatko ne oletuksena päällä vai ei.

– Ennemmin asetuksia kannattaa ensin laittaa liikaa päälle, jolloin voit huomata, että tämä rajoittaakin jo liikaa viestini näkyvyyttä.

Rousku itse käyttää myös useampaa henkilökohtaista sähköpostiosoitetta tunnistautumiseen eri palveluissa, varmuuden vuoksi.

4. Googlaa tietosi tai pyydä kaveria apuun

Harva muistaa vuosien takaista kiusallista Facebook-päivitystään, joka saattaakin olla kaikille näkyvissä julkisesti. Sen voi nähdä vaikka työnantaja tai uusi treffikumppani.

– Sen takia yksi hyvä suositus onkin googlettaa omalla nimellään ja tiedoillaan yleisesti tietoja, mitä hakupalvelusta löytyy. Myös sosiaalisen median palveluissa on todella kehittyneet hakutoiminnot. 

– Jos sattuu olemaan tuttava, kaveri tai sukulainen, voidaan mennä katsomaan hänen kanssaan, mitä tietoja me toisistamme omilla tunnuksillamme saammekaan, vinkkaa johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku.

Katso lisää turvallisuusvinkkejä videolta! 

Lue myös:

    Uusimmat