Kuinka hyvin kuulet? Jo viidennes maailman ihmisistä kärsii huonokuuloisuudesta

Kuuron Heidin synnytyksessäkin oli mukana tulkki 2:35
Kun Heidi syntyi, kuurous oli vanhemmille aluksi sokki. Nyt Heidi ei osaa kuvitella, millainen ihminen olisi ilman viittomakieltä – hänen synnytyksessäänkin oli mukana tulkki! Keskustelun Heidin kanssa tulkkaa Kati Lakner

Jo viidennes ihmiskunnasta kärsii jonkinasteisesta huonokuuloisuudesta!

Uuden selvityksen mukaan maailman ihmisistä noin 1,6 miljardia kärsii huonokuuloisuudesta. Huonokuuloisten määrä tulee myös todennäköisesti kasvamaan väestön ikääntymisen myötä.

Myös tinnitus on ikävä ja yllättävän yleinen vaiva: jopa 10–15 prosenttia suomalaisista kärsii korvien soimisesta. Sen tavallisimpia oireita ovat korvissa kuuluvat äänet, eli jatkuva piippaus, vinkuna, sirinä tai kolina.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä, ja ne perustuvat 42 tutkimuksen tietoihin 29 eri maasta.

Viidennes ihmiskunnasta kärsii huonokuuloisuudesta

Vuoden 2019 tietojen perusteella 1,6 miljardia eli noin viidennes ihmiskunnasta kärsii jonkinasteisesta huonokuuloisuudesta. Tapauksista noin 400 miljoonaa on kohtalaisia tai vakavia kuulon heikkenemiä ja loput lievempiä.

Suurin osa huonokuuloisista on yli 50-vuotiaita, mutta globaalisti myös 70 miljoonaa 0–10-vuotiasta kärsii kuuloviasta.

Varsinkin köyhissä maissa usein taustalla on hoitamatta jääneitä korvatulehduksia ja muita ehkäistävissä olevia sairauksia. Kuulovammat ovat muutenkin yleisiä köyhissä maissa.

Iäkkäillä kuuloviat voivat suurentaa dementian riskiä

Tutkijat arvioivat väestön ikääntymisen johtavan myös huonokuuloisuuden yleistymiseen. Nykyisellä vauhdilla vuonna 2050 huonokuuloisia on 2,5 miljardia.

Suomessa joka viidennellä 70-vuotiaalla ja useammalla kuin joka kolmannella 80-vuotiaalla on ihmisten välistä keskustelua vaikeuttava kuulovika. Iäkkäillä kuuloviat voivat muun muassa suurentaa dementian riskiä.

Millä kielellä kuurot ajattelevat? Suomalainen Heidi kertoo:

Millä kielellä kuurot ajattelevat? 1:46

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat