Kuinka kovaa keskituloisia Suomessa todella verotetaan? Tuore vertailu paljastaa, että tulojen kasvaessa kyyti on muihin maihin verrattuna kylmää

6:52imgTällainen oli viime vuosi verotietojen perusteella
Julkaistu 10.12.2020 03:00

MTV UUTISET – STT

Suomen tuloverotus on keskituloisten osalta hieman vertailumaiden keskitasoa tiukempi, selviää Veronmaksajain Keskusliiton uudesta kansainvälisestä palkkaverovertailusta.

Esimerkiksi 45 000 euroa vuodessa eli 3 750 euroa kuussa tienaavan perheettömän palkansaajan tuloveroprosentti on täällä 31,1 prosenttia, kun Ruotsissa se on 26,4 prosenttia. Suomen edelle taas kipuavat Itävalta, Tanska, Italia, Saksa ja tiukan verotuksen Belgia, jossa vastaava tuloveroprosentti on 37,6 prosenttia.

Vertailun 18 maasta 12:ssa tällaisen palkansaajan verotus on Suomea kevyempi ja viidessä korkeampi. Eroa keskitasoon on 2,8 prosenttiyksikköä.

Lue myös: Ruotsissa 45 000 euron vuosituloilla jää käteen 2 000 euroa enemmän kuin Suomessa 

Progressio on tiukkaa

Verotuksen progressio sen sijaan nostaa Suomea kireän verotuksen kärkimaihin, kun tulotaso kasvaa. 69 200 euroa vuodessa eli noin 5 770 euroa kuussa tienaavan verotuksessa Suomi juuri ja juuri ohittaa Itävallan 37,9 prosentin tuloverollaan.

Vertailun suurimmalla tulotasolla eli 146 000 euron vuosituloilla tai lähes 12 200 euron kuukausituloilla vastaavan palkansaajan tuloveroprosentti on Suomessa 48,2 prosenttia. Edellä ovat silloin enää Italia 50,4 prosentillaan ja Belgia 52,8 prosentilla. Eroa vertailumaiden keskiverotukseen on Suomen kohdalla tässä tuloluokassa jo 7,4 prosenttiyksikköä.

– Jyrkkä progressio ja korkeat marginaaliverot jo keskituloista alkaen on sitkeä erityispiirre palkkaverotuksessamme, Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola toteaa tiedotteessa.

29 200 euroa vuodessa eli noin 2 400 euroa kuussa tienaavan palkansaajan tulovero taas on jo varsin lähellä vertailumaiden keskitasoa ollen 22,8 prosenttia.

Pohjoismaista Tanskalla on suurimmat tuloveroprosentit korkeinta tulotasoa lukuun ottamatta, jolla Suomi verottaa eniten. Pohjoismaiden matalinta verotus on kautta linjan Norjassa.

Marginaalivero iskee kovaa suurituloisiin

Verotuksen progressio näkyy myös marginaaliveroprosenteissa eli siinä, kuinka suuri osa tulojen noususta menee nousevien verojen maksuun. 2 400 euroa kuussa tienaavalla palkansaajalla marginaaliveroprosentti on 39,7 prosenttia. 3 750 euroa kuussa saavien osalta se nousee 47,9 prosenttiin ja 5 770 euroa kuussa tienaavien kohdalla 51,6 prosenttiin.

Vertailun korkeimmalla tulotasolla eli 12 200 euron kuukausituloilla lisätuloista menee 57,8 prosenttia nousevien verojen maksamiseen.Selvityksen mukaan monissa maissa verotusta on kuluneella vuosikymmenellä löysätty: tuloveronkevennyksiä on toteutettu muun muassa Alankomaissa, Australiassa, Belgiassa, Britanniassa, Espanjassa, Itävallassa, Virossa ja Yhdysvalloissa.

Ruotsissa taas hyvätuloisten palkansaajien ylimpiä marginaaliveroja kevennettiin vuonna 2020.

– Suomi ei voi ohittaa naapurimaissa tapahtuvia muutoksia olankohautuksella. Meidän tuskin kannattaa profiloitua ankaran veroprogression saarekkeeksi kansainvälisillä työmarkkinoilla, Kirkko-Jaakkola sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Verot