Hallituksen yli miljardin euron kasvupaketin ytimessä ovat verojen kevennykset. Yhteisöveron alennukseen liittyy kuitenkin riski siitä, ettei se vauhdita kasvua kunnolla, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.
Vanhan sanonnan sekä painovoimalain mukaan sonta valuu alaspäin.
Orpon hallitus testaa nyt sitä, tekeekö raha yhteiskunnassa samoin.
Satoja miljoonia euroja maksava yhteisöveron alennus antaa yrityksille mahdollisuuden esimerkiksi työllistää suoraan lisää suomalaisia tai vauhdittaa tuotekehitystä tai jotakin investointia. Näillä olisi niin ikään työllistävä ja kasvua kiihdyttävä vaikutus.
Toisin kuin sonnalla, rahalla on kuitenkin muitakin ottajia ennen kuin se pääsee valumaan alas. On olemassa riski, etteivät duunarit ja työttömät hirveästi hyödy yhteisöveron alennuksesta.
Yritykset voivat siirtää säästyneet rahat vaikka omistajien osinkoihin tai jättää kassaan odottamaan varmempia aikoja. Trumpin tulleista ja kauppasodan vaikutuksista ei vielä osaa kukaan sanoa mitään varmaa, vaikka ilmassa on ollut merkkejä sopuisammasta tullipolitiikasta. Kuka uskaltaa ottaa riskiä, jos kauppasota riehuu?
Sekin on siis mahdollista, ettei raha pääse valumaan ruohonjuuritasolle kasvua tuomaan vaan jää painovoimaa uhmaten yritysten ylätasolle, omistajille. Toivottavasti näin ei käy, sillä Suomen taloustilanne tarvitsee jokaista uutta työpaikkaa.
Kasvua kannustetaan samalla myös tuloverojen kevennyksellä. Hallitus toivoo, että tämä veroratkaisu kannustaa kovempaan työntekoon ja kuluttamiseen Suomessa.
Samalla pääomaa omaavien rikkaiden pako vähäveroisiin Sveitsiin, Singaporeen tai Luxemburgiin ehkä vähenee, kun isänmaallisuuteen kannustetaan veroalella. Köyhiä ”kannustetaan” yhä muuttamaan halvempiin vuokra-asuntoihin.
Entisestään vaurastuneet voivat sitten eduskuntavaalien alla muistaa näitä kasvutoimia ja antaa kokoomukselle vähän makkara-rahaa vaalityöhön.
4:32Hallituksen puoliväliriihi valmistui – tämä siitä tiedetään.
Perussuomalaiset, työväellä vai ilman?
Rikkaiden vaalirahasta saattaa tosin kilpailla toinenkin suuri porvaripuolue, enkä tarkoita nyt keskustaa tai Rkp:tä.
Perussuomalaiset on mukautunut ilmeisen kivuttomasti ajamaan oikeistolaista talouspolitiikkaa, jossa ay-liikettä kurmootetaan kunnolla.
Hallitus myi ay-liikkeen ”pyhmän lehmän” eli verovähennysoikeuden työmarkkinajärjestön jäsenmaksuun. Neuvotteluja kuvailtiin rakentaviksi, joten ay-liikettä näivettävä ratkaisu ei ilmeisesti tehnyt kipeätä Perussuomalaiselle puolueelle. Timo Soini luonnehti joskus muinoin Perussuomalaisten olleen ”työväenpuolue ilman sosialismia”, mutta ne olivat eri aikoja.
Ei auttanut, vaikka Perussuomalaisten duunariosasto vetosi viikonloppuna puolueeseen, että tämä verokikka ei sovi koko jäsenistön pirtaan.
Lue myös:Perussuomalaisten sisältä hätähuuto: "Jos jatkamme nykyisellä linjalla, tuhoamme puolueemme perustan"
Ehkä Riikka Purra silti tietää, mitä tekee ja mihin puoluettaan vie. Perussuomalaiset on yhä Suomen maahanmuuttovastaisin eduskuntapuolue. Ilmeisesti se riittää taas eduskuntavaaleissa pitkälle?
Kesäkuun puoluekokouksessa voidaan silti käydä rapsakkaa keskustelua Perussuomalaisten tilasta ja tulevaisuudesta. Onko Perussuomalaiset nyt puolue ilman sosialismia ja työväkeä?