Yhdysvaltojen republikaanipuolueen todennäköinen presidenttiehdokas Donald Trump esiintyy tiedotusvälineissä usein ikävässä valossa. Trumpin kannattajille negatiivinen huomio näyttäytyy monesti median puolueellisuutena.
Viimeisimpänä huolensa toimittajien yksipuolisista näkemyksistä ilmaisi perussuomalainen kansanedustaja Laura Huhtasaari, jota haastateltiin tiistaiaamuna Radio Novan lähetyksessä.
– Toimittajien kanta tulee usein ilmi pääkirjoituksissa ja kolumneissa. Meillä on aikalailla sellainen yksi virallinen totuus. Ottaen huomioon, kuinka moni amerikkalaisista kannattaa Trumpin valintaa, niin itse tykkään moniäänisyydestä. Kaikissa on hyvää ja kaikissa on huonoa, Huhtasaari totesi.
On totta, että Trumpin raflaavista lausahduksista laaditaan näyttäviä otsikoita ja hänen ehdotuksiaan kritisoidaan usein epäjohdonmukaisiksi. Trumpin kohdalla media tarrautuu joskus myös täysin epäolennaisiin yksityiskohtiin – myös MTV Uutiset on analysoinut miehen näyttävän hiuspehkon aitoutta.
Ajoittain yksiääniseksi äityneestä ryöpytyksestä huolimatta Trump on noussut republikaanien todennäköiseksi presidenttiehdokkaaksi ja onnistunut keräämään taustalleen suuren joukon äänekkäitä tukijoita.
MTV Uutiset kysyi kysyi Helsingin yliopiston Yhdysvaltojen historiaan, politiikkaan ja kulttuuriin ja Yhdysvalloissa tänä vuonna käytäviin presidentinvaaleihin erikoistuneelta tohtorilta ja akatemiatutkijalta, Rani-Henrik Anderssonilta, mitä esivaaleissa presidenttiehdokkuudesta taistelleet poliitikot voisivat Trumpin kampanjoinnista oppia.
2:42
Suosio ei välttämättä niin suuri kuin ajatellaan
Andersson tyrmää väitteet Trumpin suuresta suosiosta heti alkuunsa. Hänen mukaansa esivaalien aikana kerätyt äänet eivät välttämättä kerro ehdokkaan suosiosta varsinaisissa presidentinvaaleissa.
– Täytyy muistaa, että toistaiseksi hänen suosionsa on nojannut niihin ihmisiin, jotka ovat äänestäneet esivaaleissa. Varsinaisissa vaaleissa äänestää huomattavasti erilainen porukka kun esivaaleissa.
Viimeksi neljä vuotta sitten käydyissä esivaaleissa äänesti vain 20 prosenttia kaikista äänioikeutetuista. Varsinaisissa vaaleissa äänestysprosentti nousi miltei 60 prosenttiin.
On mahdollista, että tällä hetkellä demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas Hillary Clinton nousee suosiossa selvästi Trumpin ohi varsinaisten vaalien alkaessa.
Andersson kuitenkin myöntää, että Trump on onnistunut vetoamaan tiettyyn kansanosaan ja haalimaan paljon kannatusta erityisesti yhteiskuntaan pettyneiltä äänestäjiltä.
– Kun lama iski, ihmisten tulotaso tipahti. Nyt on ehkä jo töitä ja tulotasokin on parantunut. Se ei kuitenkaan ole palannut lamaa edeltäneelle tasolle. Tästä ilmiöstä kärsineeseen kansanosaan, eli etenkin keskiluokkaisiin valkoisiin miehiin, Trumpin jutut vetoavat hyvin
"Hän osaa manipuloida taitavasti"
Vaikka Trumpin kannattajalukemat saattavat vielä elää, on kuitenkin selvää, että mies on yksi eniten palstatilaa ja tv-aikaa saaneista ehdokkaista. Anderssonin mukaan Trumpin ansioksi voidaankin laskea tapa, jolla hän on onnistunut kääntämään kaiken huomion itseensä.
– Hän osaa painella juuri oikeita nappuloita. Ei voi sanoa, että hän tekisi huonoa kampanjaa, oli hänen politiikastaan mitä mieltä hyvänsä. Hän osaa manipuloida mediaa, ihmisiä ja puoluekoneistoa taitavasti.
Karismaattisena esiintyjänä hän on myös saanut paljon anteeksi.
– Trump laukoo kaikennäköisiä käsittämättömyyksiä, kuten että hän voisi ampua ihmisen New Yorkin kadulla menettämättä suosiotaan. Silti ihmiset kannattavat häntä, Andersson ihmettelee.
Trump kuvaili kannattajiaan uskomattoman lojaaleiksi ja älykkäiksi tammikuisella kampanjakiertueellaan Iowassa. Hän väitti, ettei menettäisi yhtään ääntä, vaikka ampuisi jonkun keskellä yhtä New Yorkin ruuhkaisimmista kaduista.
– Ei sitä pysty suoraan sanoen täysin ymmärtämään. Muistan muistaman vuoden takaa demokraattiehdokas Howard Deanin, joka innostui huutelemaan ihmeellisyyksiä jossain tilaisuudessa. Se oli sillä myöten selvä, Andersson muistelee.
Dean kilpaili Yhdysvaltojen demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuudesta vuoden 2004 vaaleissa. Hän lähti kisaan ennakkosuosikkina, mutta hänen suosionsa romahti Iowan esivaaleissa.
Syyksi väitettiin miehen hurmoshenkiseksi äitynyttä puhetta, joka joidenkin mukaan antoi miehestä epävakaan kuvan.
Trump tuskin lunaistaisi lupauksiaan
Andersson ei ole vakuuttunut siitä, että Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi parantaisi hänen kannattajiensa yhteiskunnallista asemaa, suurista lupauksista huolimatta.
– En näe, miten Trumpin vähäiset ehdotukset vaikuttaisivat tavallisen ihmisen asemaan. Työttömyys on Obaman aikana pudonnut alle viiteen prosenttiin. Siitä on aika vaikea parantaa.
– Suurin osa asiaan perehtyneistä taloustieteilijöistä on sitä mieltä, että lähes kaikki, mitä Trump on ehdottanut, johtaisi suurempaan taloudelliseen katastrofiin kuin koskaan on nähty.
Anderssonin mukaan on myös hieman epäselvää, millaista politiikka Trump todella ajaa. Hänellä ei ole selkeää vaaliohjelmaa ja hänen ehdotuksensa ovat olleet usein ristiriidassa keskenään.
– Minusta hänellä ei oikeiden edes ole selkeää poliittista linjaa. On vain iskulauseita ja fraaseja, joita hän toistelee.
Yhden asian Trumpin varjoon jääneet vastaehdokkaat olisivat Anderssonin mukaan voineet kuitenkin Trumpilta oppia.
– Häikäilemättömyys. Trumphan suoraan sanottuna valehtelee. Tänä aamuna katselin CNN-uutiskanvan lähetystä, jossa hän selitti suurin silmin, että Clinton aikoo kieltää kaikki aseet Yhdysvalloista.
Clinton oli ehdottanut Orlandon keskustassa sijaitsevassa homobaarissa tapahtuneen ammuskelun jälkeen, että automaattiaseet kiellettäisiin.
– Trump puhuu puolitotuuksia, jopa valheita ja pääsee silti kuin koira veräjästä. Olisiko se sitten muillekin ehdokkaille hyvä tapa toimia? Ei varmaankaan. Veikkaan, että jos Clinton lähtisi latelemaan samanlaisia lausuntoja, media tarttuisi niihin välittömästi.