Samaa pyjamaa ei kannata käyttää yli viikkoa, sillä siihen kertyneet pöpöt voivat aiheuttaa ikäviä iho-oireita ja jopa tulehduksia.
Vaikka yövaatteiden alla ei välttämättä pidetä ollenkaan alusvaatteita, pyjamaa käytetään usein pikkuhousuja pidempiä aikoja putkeen.
Vuonna 2015 julkaistussa brittikyselyssä 18–30-vuotiaat miehet kertoivat käyttävänsä samaa yövaatetta keskimäärin 13 yötä putkeen ja naiset tätäkin pidempään, keskimäärin 17 yötä peräjälkeen.
– Vietämme peiton alla 6–8 tuntia yössä, jolloin läheisyys ihoamme ja kehonosiamme vastaan tekee yövaatteista täydellisen kasvualustan bakteereille ja muille pöpöille, islantilaisen IceWear-vaatebrändin markkinointiasiantuntija Harpa Gretarsdóttir sanoo Glamour-lehden mukaan.
Hygieniaan perehtynyt brittiprofessori Sally Bloomfield kertoi The Guardianille vuonna 2017, että kehon bakteerit voivat olla haitallisia joutuessaan vääriin paikkoihin tai siirtyessään muihin ihmisiin, käytännössä petikumppaneihin.
Jos pyjaman pesuväli on liian pitkä, voi vaate alkaa ärsyttää ihoa aiheuttaen aknea ja muita iho-ongelmia. Muita mahdollisia terveyshaittoja ovat ihon tulehdukset, jalkasieni, vatsavaivat sekä hiivatulehdukset.
Riski edellä mainittuihin vaivoihin on kuitenkin Bloomfieldin mukaan suhteellisen pieni.
Lue myös: Asiantuntija varoittaa alusvaatteiden yleisestä pyykkäysvirheestä: Et ehkä halua tietää, minne bakteerit kulkeutuvat
Kuinka usein yövaatteet tulee pestä?
Pyjamat tulisi pestä 40 tai 60 celsiusasteessa. Kuvituskuva.Shutterstock
Gretarsdóttir suosittelee pesemään pyjaman 3–4 yön käytön jälkeen. Jos tapana on käydä suihkussa ennen nukkumaanmenoa, voi pesuväliä pidentää enintään 5–7 yöhön.
Useammat pesukerrat tulevat tarpeeseen, jos öisin hikoilee paljon tai iho on helposti rasvoittuva. Joissain tapauksissa pyjama voi olla Gretarsdóttirin mukaan syytä pestä päivittäin. Pyjamat tulisi pestä 40 tai 60 celsiusasteessa.
Bloomfield – joka itse on kertonut nukkuvansa alasti – kertoo pesevänsä vuodevaatteensa suunnilleen kerran viikossa. Samaa pesuväliä hän suosittelee yövaatteille. Jos pyjama alkaa haista pahalta, tuntua inhottavalta tai on näkyvästi likainen, tulee se pestä aiemmin.
Yövaatteiden pesuväliä on syytä tihentää myös, jos kotona on pikkulapsia tai sairastunut henkilö, sillä he voivat levittää pöpöjä ja olla alttiimpia infektioille.
Toki pyjaman voi pestä myös päivittäin, mutta tapa on aikamoista luonnonvarojen tuhlausta, sillä pyykinpesukone kuluttaa vettä ja energiaa. Lisäksi peseminen kuluttaa vaatetta ja haalistaa sen väriä.
Lue myös: Kannattaako pyykit kuivata narulla vai kuivausrummussa? Kuluttaja: Et välttämättä ole ottanut huomioon oleellista seikkaa
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Glamour, The Guardian, Mirror