Uni vaatteilla vai ilman? Alasti nukkumisen hyödyt ja haitat puntarissa

shutterstock_612176402
Alasti nukkumisessa on hyvät ja huonot puolensa. Kuvituskuva.Copyright (c) 2017 Evannovostro/Shutterstock.
Julkaistu 30.11.2021 20:21

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos tykkää nukkua alasti, ei tavasta ole mitään syytä luopua.

Alasti nukkumisessa on hyvät ja huonot puolensa, mutta kummat painavat vaakakupissa enemmän? Listasimme tavan hyviä ja huonoja puolia – loppujen lopuksi päätös uniasusta on kuitenkin ihmisen itsensä.

Alasti saattaa nukkua paremmin

Ihminen nukkuu paremmin viileässä. Onkin teoretisoitu, että lakanoihin pujahtaminen alasti voisi taata paremmat yöunet, sillä pyjama ei vahingossakaan kuumenna kehoa. Toki myöskään löysä ja kevyt yövaate ei juuri kehoa ylikuumenna, huomauttaa Cleveland Clinic -sairaalakeskus.

Vaatetuksen vaikutusta yöuneen ei ole juuri tutkittu, mutta jos ihminen kokee nukkuvansa paremmin alasti, ei tavasta ole mitään syytä luopua.

6:23img

Miksi nukkuminen on tärkeää? Videolla tutkimusprofessori kertoo, miten univaje rapauttaa terveyttä.

Lue myös: Päivisin väsyttää, mutta iltaisin ei nukuta? Lääkäri kertoo korjaussetin piinaavaan ongelmaan

Ilmakylvyt hyväksi alapäälle

Liian tiukat ja kosteat alusvaatteet voivat lisätä naisen riskiä saada hiivatulehdus. Öisin hikoilevien kannattaa pohtia alasti nukkumista tai löysempiin alushousuihin vaihtamista välttyäkseen kosteissa ympäristöissä viihtyviltä hiivoilta ja bakteereilta, vinkkaa Prevention.

Tiukat alushousut eivät ole hyväksi miehenkään alapäälle. Vuonna 2018 ilmestynyt tutkimus vihjasi, että liian tiukkojen alushousujen käyttäminen voi vaikuttaa kielteisesti sperman laatuun. Tämän on epäilty liittyvän kivesten lämpötilan nousuun. 

Kivesten lämpötilan säätelyn ja siemennesteen tuotannon kannalta parasta olikin suosia myös yön aikana väljiä alushousuja – tai nukkua alasti.

Henkistä hyvinvointia alastomuudesta

Nainen nukkuu

Alasti oleminen on intiimiä aikaa kehon kanssa. Kuvituskuva.

Alasti nukkuminen voi olla hyväksi myös intiimielämän kannalta, uskovat Prevention-sivuston haastattelemat asiantuntijat. Ihmiset viettävät suuren osan elämästään pukeutuneena, ja alasti oleminen on intiimiä aikaa kehon kanssa. Riisuttuna on esimerkiksi vastaanottavaisempi kosketukselle ja itsensä hyväilylle.

Eräässä tutkimuksessa on saatu myös viitteitä siitä, että alastomana oleskelu parantaa kehonkuvaa. Nukkuminen ilman rihman kiertämää voi siis mahdollisesti vahvistaa itseluottamusta.

Alasti nukkuminen voi olla hyväksi etenkin, jos sattuu elämään parisuhteessa. Ihokosketus vapauttaa oksitosiinia eli niin sanottua rakkaushormonia. Oksitosiini saa aikaan mielihyvää, vahvistaa hoivaviettiä, lisää sosiaalisuutta ja vähentää stressiä. Tämä on hyväksi parisuhteelle, mutta myös yksilöille itselleen.

Lue myös: Miten nukut kumppanisi kanssa? Tämän se voi kertoa suhteestanne

Alasti nukkumisen huonot puolet

Entä sitten ne alasti nukkumisen huonot puolet?

Monilla ensimmäiseksi tulee mieleen hygienia. Eräs lääkäri on esimerkiksi varoittanut, että jos alasti nukkuva sattuu pieraisemaan unissaan, voi lakanoihin levitä ulostepartikkeleita, kun alushousut eivät ole esteenä.

Sänkyyn kertyy bakteereja muistakin lähteistä kuin nukkujista. Herkkäihoisten kannattaa harkita yövaatteiden käyttöä, sillä esimerkiksi patjaan kertynyt pöly ja eläinten hilse voivat laukaista allergisen reaktion.

Amerikkalaisjärjestö Sleep Foundation nostaa esille, että unissakävelijöiden kannattaa miettiä kahdesti alasti nukkumista, etenkin jos sattuu asumaan ihmisten kanssa, joiden ei toivo näkevän itseään ilman vaatteita.

Nakuna nukkumisessa piilee myös vilustumisen riski. Liian matalaksi laskenut kehon lämpötila voi hieman heikentää vastustuskykyä ja altistaa sairastumiselle.

Lue myös: Pienennä sydänriskejäsi: Tutkimus paljastaa parhaan nukkumaanmenoajan

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tämä yöllinen video paljastaa, miten mahdotonta kolmen kissan omistajan on nukkua!

Lähteet: Prevention, WebMD, Sleep Foundation

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen