Kuka edes kehtaa? Tuhansia vuosia vanhat kalliomaalaukset töhrittin kikkeleillä Mikkelissä – suomalaista kulttuuriaarretta piinattu aiemminkin

Mikkelin arkeologisesti arvokkailla kalliomaalauksilla paljastui ikävä yllätys. Matkailuyrittäjä tyrmistyi kallioihin piirretyistä peniksistä.

Paikallinen matkailuyrittäjä Harri Kerkelä kuskaa asiakkaitaan veneellä katsomaan kulttuurihistoriallisesti merkittäviä Astuvansalmen kalliomaalauksia Mikkelin Ristiinassa.

Alkuviikosta asiakkaat olivat huomanneet kivikautisten kalliomaalausten vierellä kuitenkin tuoreempia "taideteoksia", sillä niihin oli ilmestynyt penistä esittäviä kuvia. Yrittäjä jakoi kuvat ilkivallasta firmansa Facebook-sivulla.

– En tarkemmin tarkastellut piirron jälkeä, mutta raaputtamalla siinä on tehty ja myös piirretty jollain. Sen saavat asiantuntijat tutkia tarkemmin, Kerkelä kertoo.

Yrittäjä mainitsee tehneensä ilkivallasta valituksen Museovirastolle.

Kalliomaalaukset tuhansia vuosia vanhoja

Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat arviolta 4 500–6 000 vuotta vanhat, ja ne ovat Pohjois-Euroopan suurimpia. Kallioihin on maalattu yhteensä 65 kuvaa, Mikkelin kaupunki kertoo.

Esihistoriallisesta maalauskokonaisuudesta voi erottaa lukuisia hirviä, ihmishahmoja, kädenjälkiä, veneitä sekä muita kuvioita – ja tuhansia vuosia myöhemmin toteutetun ilkivallan jälkeen nyt myös miesten sukupuolielimiä.

– Ne ovat meidän pieniä aarteita. Kohde on maailmanlaajuisestikin tunnettu, niin onhan tämä siinä mielessä harmi. Eihän sille mitään voi, kun sinne on vapaa pääsy ja kulku, Kerkelä harmittelee.

Yrittäjä arvioi, että luonto kykenee siivoamaan osan töherryksistä, mutta osaa välttämättä ei. Aluetta voisi vastedes valvoa kameroin ilkivallan varalta, mutta oma lukunsa on taas se, kuka toimenpiteen toteuttaisi.

Ei ensimmäinen kerta

Peniskuvat eivät ole ensimmäinen kerta, kun kalliomaalauksia on vandalisoitu. Noin vuosi sitten paikalla havaittiin myös ilkivaltaa.

– Ei näin karkeata, mutta kuitenkin vastaavaa ilkivaltaa, Kerkelä sanoo.

Yrittäjän mukaan maalauksilla kävijöistä ei pidetä tarkkaa lukua, mutta hän arvioi vuodessa siellä vierailevan noin 10 000–20 000 ihmistä.

Asiasta uutisoi aiemmin Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat