Sofian pihalta Salosta tehtiin ikivanha löytö: "Mikä siellä törröttää..."

Sofia Maleike-Ruoholan pihapiiristä Salon Perttelistä löytyi viime viikolla miltei tuhat vuotta vanha miekka. Arkeologin kaivausten perusteella pihasta saattaa löytyä myös laajempi kalmisto kristinuskon alkuvaiheilta Suomesta.

Sofia Maleike-Ruoholan taloon oltiin asentamassa viime viikolla maalampöä, kunnes kaivausten yhteydessä maasta löytyi jotain erikoista. 

– Täällä kuten muuallakin on viime aikoina satanut aika paljon. Se hiekka niistä nostetuista maakasoista oli valunut vähän alaspäin ja mieheni löysi tämän miekan. Hän ihmetteli mikä siinä törröttää. Miekka ei ollut valunut ollenkaan, vaikka hiekka oli, Maleike-Ruohola kertoo MTV Uutisille.

Maleike-Ruoholan mukaan hänen miehensä Esa Ruohola tunnisti historiaa harrastavana henkilönä miekan heti. 

"Todella mielenkiintoinen löytö"

Arkeologi Juha Ruohonen Turun yliopistosta kertoo, että tieto maalämpöurakan yhteydessä löytyneestä miekasta tavoitti hänet viime viikolla.

– Näin heti löytäjän lähettämistä kuvista, että nyt tulee todella mielenkiintoinen ja hieno löytö, hän kertoo MTV Uutisille.

Miekan arvioidaan sijoittuvan 1100-luvulle. 

Jo varhain Ruohonen epäili, että paikalla voi olla enemmänkin löydettävää.

– Ei niitä miekkoja noin vain pudotella mihinkään. Siellä voisi olla ristiretkiaikaisen miekan kantaja ja ehkä vähän enemmänkin väkeä, hän kertoo pohtineensa.

Kaivinkone osui ehkä vauraan isännän hautaan

Tänään tiistaina Ruohonen pääsi paikalle tarkastelemaan löytöä, joka paljastui epäilyjen mukaiseksi. Kaivinkoneen nostamista maakasoista löytyi ihmisluuta, puukko, pronssisia hihnanjakajia, ristiriipuksia, koristeellinen helavyö ja säilynyttä nahkaa ja tekstiiliä.

–  Löydöt viittaavat siihen, että paikallinen talonpoika on haudattu siihen juhlapuvussaan, esineineen ja aseineen. Vauras, varsinaissuomalainen isäntä, Ruohonen kuvailee.

Maan povessa lienee laajempi kristitty kalmisto

Ruohosen mukaan löydetyn kaltaiset kiekkopontiset miekat eivät ole mitenkään yleinen löytö Suomesta ja ne ajoittuvat rautakauden loppuun. Miekan ulkomuodosta pystyi jo päättelemään, että kyseessä oli ristiretkiaikainen, rautakauden lopun aikainen esine.

– Hyvin todennäköistä on, että siellä on laajempi kalmisto kristinuskon alkuvaiheilta Suomesta.

Paikka on hyvin lähellä pitäjän vanhinta tunnettua kirkkoa ja Ruohonen spekuloi, että maan povessa saattaa maata ehkä alueen ensimmäisiä suomalaisia kristittyjä. Hän kuitenkin korostaa havaintojen alustavuutta.

Kangaslöytö oli erityisen suuri ilo

Ruohonen kertoo, että erityinen ilon aihe oli se, että pronssisesineet olivat säilyttäneet tekstiilikappaleet hyvin.

– Tekstiilihavainnot miesten haudoista ovat äärimmäisen harvinaisia, hän kertoo.

Paikalla ei ole määrää aloittaa laajempia kaivauksia, vaan ainoastaan tehty maalämpöputkikaivanto ja maakasat käydään läpi. Kuitenkin jo pelkkä tieto havainnosta ja löytyneistä esineistä vie Ruohosen mukaan tutkimusta eteenpäin. Aiemmat havainnot asutukset ovat olleet lähempänä jokien suita, eikä löytöjä ole juurikaan tehty näin pitkällä sisämaassa.

– (Löytö) tuo runsaasti uutta tietoa sen ajan asutuksesta jokilaaksossa, Ruohonen kertoo.

– Pääasia on nyt se, että kohde on tiedossa ja löydöt on saatu tutkimuksen käyttöön ja esineet konservointiin.

"Omat työt meni tältä päivältä ihan pipariksi"

Kaivauksia seurannut Maleike-Ruohola kuvailee prosessia jännittäväksi. 

– Se oli hurjan jännää, koska he löysivät parin minuutin välein uusia osia. Minulla meni omat työt tältä päivältä ihan pipariksi, seurasin vain mitä he tekivät. Se oli todella mielenkiintoista. 

Maleike-Ruokola on ehtinyt perheineen asua talossa 13 vuotta. Hänen mukaansa talon ja tilan historia tunnetaan kuitenkin jo 1500-luvulta alkaen. 

Vaikka talon historia ajoittuu kauas, ovat nämä löydöt Maleike-Ruokolalle ja hänen miehelleen hyvin erityisiä.

– Tämä on meidän mielenkiinnon osalta ihan kirsikka kakun päälle. Tosi hienolta tuntuu.

Lue myös:

    Uusimmat