Kuka on ex-oligarkki Mihail Hodorkovski? Satumaisen rikas öljypohatta joutui nopeasti Putinin tulilinjalle valtaannousun jälkeen
Putinin suututtanut ex-oligarkki Mihail Hodorkovski kertoo tänään Asian ytimessä -ohjelmassa näkemyksiään Venäjän nykytilasta. Lännessä Hodorkovskia saatetaan pitää sankarina, vaikka ei liikemies itsekään ole täysin puhtoinen pulmunen.
Entinen oligarkki Mihail Hodorkovski on tänään illalla Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa. Maanpaossa elävä 58-vuotias Hodorkovski on tullut tutuksi Putinin kritisoijana, mutta millainen mies harteille asetellun sankariviitan alla todellisuudessa piilee?
Insinööri aloitti bisnekset kahvilatoiminnasta
Hodorkovski syntyi insinööriperheeseen Neuvostoliitossa vuonna 1963. Moskovassa kasvanut juutalaisen isän ja ortodoksikristityn äidin lapsi seurasi vanhempiensa jalanjälkiä ja opiskeli kemian insinööriksi.
Jo nuorena Hodorkovski kiinnostui politiikasta ja liike-elämästä. Hän toimi 1980-luulla kommunistisessa nuorisojärjestössä. Sen kautta Hodorkovski pääsi kiinni ensimmäiseen bisnekseensä: kahvilaan.
Pian liiketoiminta laajeni kahviotuotteista tietokoneiden ja muiden kulutustavaroiden vientiin ja tuontiin. 1980-luvun loppupuolella Hodorkovski perusti Menatep-pankin, joka oli yksi ensimmäisiä yksityispankkeja Neuvostoliitossa. Sosialismin romahdus oli liikemiehelle lottovoitto, kun pankki sai ostettua edullisin hinnoin valtavia määriä osakkeita.
Samalla kun Hodorkovskin omaisuus karttui, hänen poliittinen valtansa kasvoi. Vuonna 1993 mies toimi jopa Venäjän varaenergiaministerinä. Asemansa ansiosta Hodorkovski sai haltuunsa Jukos-öljy-yhtiön, josta tuli oligarkin tekemien uudistusten myötä Venäjän arvokkain öljy-yhtiö.
Hodorkovski oli yhdessä vaiheessa Venäjän rikkain mies ja kuului myös koko maailman äveriäimpiin ihmisiin. Ongelmat alkoivat, kun Venäjän talousjärjestelmää markkinatalouden suuntaan ohjannut Boris Jeltsin siirtyi syrjään presidentin tehtävistä vuonna 1999. Hänen tilalleen nousi Vladimir Putin.
Hodorkovski poliittinen suoja mureni ja pian hän joutui uuden johtajan tulilinjalle.
Putinin haastaminen johti vankeustuomioon
Kuukausiliitteen jutussa vuonna 2021 Hodorkovski kertoi uskovansa, että hän herätti Putinissa epäilyksiä ja pelkoja. Korruptio oli uudelle presidentille tärkeää paitsi oman rikastumisen myös koko järjestelmän ylläpidon vuoksi: kun antaa muille luvan varastaa, voi heitä sitten kiristää tiedolla.
Hodorkovski perusti 2000-luvun alussa kansalaisyhteiskuntaa edistävän säätiön. Sukset Putinin kanssa menivät ristiin viimeistään siinä vaiheessa, kun Hodorkovski vaati oligarkkien tapaamisessa Putinilta viranomaiskorruption kitkemistä.
Erityisen kiusallisen – ja jälkikäteen kuuluisan – asiasta teki se, että väittely televisioitiin.
Heti tapaamisen jälkeen Putin määräsi, että Hodorkovskista tulisi käynnistää rikostutkinta. Kuukauden kuluttua selvitystyö oli valmis. Oligarkki pidätettiin syytettynä muun muassa veronkierrosta ja valtion omaisuuden varastamisesta.
Vuonna 2003 tehdystä pidätyksestä alkoi vuosikymmenen kestänyt vankeus. Tuomiot luettiin kaksi vuotta myöhemmin. Vuonna 2010 rangaistusta jatkettiin antamalla Hodorkovskille tuomio yhtiönsä öljyn varastamisesta.
Armahdettiin perhesyistä
Hodorkovski on kertonut saaneensa viettää perheensä kanssa vankeusaikana vain vähän. Hänen kaksi nuorinta lastaan kasvoivat kymmenessä vuodessa leikki-ikäisistä teineiksi. Vaimo piti perhettä kasassa eivätkä lapset kaikesta huolimatta unohtaneet isäänsä.
Hodorkovski armahdettiin vuonna 2013. Hän pyysi Putinilta armoa perhesyiden vuoksi, mutta ei tunnustanut syyllisyyttään talousrikoksiin. Heti vankeudesta vapauduttuaan Hodorkovski pakeni Venäjältä Saksaan tapaamaan läheisiään.
Seuraavana vuonna Hodorkovskin äiti kuoli pitkäaikaiseen sairauteen. Vankilasta vapautunut poika ei uskaltanut Moskovaan hautajaisiin.
Varovaisuudelle oli selvästi syytä. Vuonna 2015 Venäjä antoi kansainvälisen etsintäkuulutuksen Hodorkovskista, jota tutkintakomitea syytti vuonna 1998 tapahtuneesta siperialaisen kaupunginjohtajan murhasta. Kakkua päätyi lopulta istumaan Jukosin entinen turvallisuusjohtaja.
Bisnekset vaihtuivat yhteiskunnalliseen toimintaan
Vapautumisensa jälkeen Lontooseen asettunut Hodorkovski on siirtänyt bisnekset sivuun ja keskittynyt yhteiskunnalliseen toimintaan.
Köyhtymisestä huolimatta miehellä on edelleen miljoonaomaisuus, jonka turvin hän on kyennyt ylläpitämään mediaryvästään, joka tekee paljastusjuttuja Hodorkovskin liiketoiminnat tuhonneen Putinin lähipiiristä. Mediat on estetty Venäjällä, mutta ihmiset seuraavat niitä VPN-yhteyksien kautta.
Hodorkovski kertoi Suomen Kuvalehdelle vuonna 2019 kaipaavansa ja rakastavansa kotimaataan – venäläisiä ihmisiä, ruokaa ja luontoa.
Vielä kuukausi sitten hän sanoi medioille Putinin pelkäävän sodan aloittamista Ukrainassa kansan reaktion vuoksi. Ex-oligarkki epäili, että hyökkäystä saatettaisiin vastustaa voimakkaastikin.
– Hän (Putin) ei ole varma, kannattaisiko venäläisyhteisö sotaa. Olen varma, etteivät venäläiset kannattaisi sitä, Hodorkovski sanoi Sky Newsin mukaan.
Asian ytimessä -ohjelmassa Hodorkovski kertoo tuoreita näkemyksiään muun muassa siitä, kuinka uskollinen Venäjän eliitti on hyökkäyssotaa käyvälle presidentille ja kuinka pitkään tavallinen kansa Putinia tukee.
Putin-kriitikkokaan ei ole puhdas pulmunen
Pitkäaikaisen Putin-kriitikon harteille on asetettu sankarin viittaa, mutta täysin puhtoinen ei Hodorkovski itsekään ole. Ex-oligarkista tehty, vuonna 2019 ilmestynyt Citizen K -dokumentti teki selväksi, että varsinkin alkuvaiheessa Hodorkovski rikastui epäoikeudenmukaisilla keinoilla.
Mies varmasti kiersi veroja muiden venäläisten oligarkkien tapaan. Hodorkovskia on myös syytetty sotkeutumisesta paikallispoliitikkojen murhiin 1990-luvulla.
Suomen Kuvalehden haastattelussa Hodorkovski myönsi, että hänen elämässään on pimeä sekä valoisa puoli ja että hänen kohdallaan mustavalkoisuus saattaa olla kärjistynyt.
Mihail Hodorkovski tänään Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa. Asian ytimessä tänään keskiviikkona klo 20 MTV3 -kanavalla sekä mtv-palvelussa.
Lähteet: Kuukausiliite, Suomen Kuvalehti, Sky News, Britannica, BBC, Reuters, Forbes
Uusimmat
-
22:50
Putin nimesi "kokeellisen" ohjuksen – tämä siitä tiedetään
-
22:48
Kehonrakennuslegendan uhrauksilla raju hinta – Ronnie Coleman, 60, julisti, mitä tulee tapahtumaan
-
22:09
Suomen ja Saksan välisen merikaapelin korjaamisesta uutta tietoa
-
21:50
Ville Peltonen käski HIFK:n ”peilin eteen” – näin Liigan kärkijoukkue reagoi
-
21:48
Junaliikenne meni Jarista täysin sekaisin – tällainen tunnelma oli Helsingissä
-
21:39
Vaara ohi Rovaniemellä – rakennus paloi lähellä rautatieasemaa
-
21:38
Sylvester Stallonelta tuju väite Mike Tysonin ja Jake Paulin ottelusta
-
21:30
Kaukojunissa ja lennoissa pahoja myöhästymisiä, sähköttä yli 16 000 – MTV seuraa Jari-myrskyä
-
21:27
Susijengille kuonoon Espoossa – "En usko, että kukaan heittää tahallaan ohi"
-
21:18
Lumelle voi sanoa pian heipat – ennusteessa vihiä jouluviikosta
-
21:15
Laulaja Jippu muistelee omaa TTK-taivaltaan – yksi asia nousi erityisen suureksi haasteeksi
-
21:05
Diandralle kutsu Linnan juhliin: "Suunnaton ilo ja kunnia"
-
21:00
Venäjä halusi välttää ydinsodan mahdollisuuden: Varoitti Yhdysvaltoja kokeellisesta ohjushyökkäyksestä Ukrainaan
-
20:53
Perttu Hyvärinen syrjään: "Huonompia uutisia"
-
20:42
HIFK:n maalissa pelottava käänne – huimavireinen Iiro Pakarinen koki kovia
-
20:41
Jari kaatoi useita kymmeniä puita hautausmaalla – kaksi erikoisen onnekasta sattumaa
-
20:29
Autoilija, älä erehdy pitämään tätä pelkkänä kosmeettisena haittana – korjaa nopeasti
-
20:18
Leo Komarovin hermot kireällä Nordiksella – yksi kyseenalainen ele oli liikaa
-
20:10
Jari-myrskystä useiden miljoonien lasku sähköyhtiöille
-
20:06
Kemissä tehtiin historiallinen ennätys: Jari vei vedet rannasta
-
Lataa lisää