Koko oppositio mukaan al-Hol-välikysymykseen – "Kauanko hallitus ja asianosaiset ministeriöt ovat tienneet kotiuttamissuunnitelmista?"

3:01imgSuomalaisten Isis-vaimojen ja näiden lasten kohtalo on puhuttanut paljon. Aikajana kertoo, miten kaikki tapahtui.
Julkaistu 11.12.2019 12:58

MTV UUTISET – STT

Oppositio laittoi pääministeri Sanna Marinin (sd.) tuoreen hallituksen heti koville, kun kaikki oppositiopuolueet jättivät yhteisen välikysymyksen al-Holin leiriläisistä.

Katso video: Suomalaisten Isis-vaimojen ja näiden lasten kohtalo on puhuttanut paljon. Aikajana kertoo, miten kaikki tapahtui.

Vaikka asia kuuluu ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tontille, oppositio peräänkuulutti koko hallituksen vastuuta asiasta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi, että oppositiopuolueet ovat kaikki hyvin samoilla linjoilla.

Tavion mukaan oppositio haluaa selvyyttä siihen, mitä hallitus on päättänyt, miten ministeriössä ja hallituksen sisällä on toimittu ja mitä "salailu pitää sisällään".

Lue myös: Vastausten aika? Pekka Haavisto pitää tiedotustilaisuuden al-Holin tilanteesta

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa, että uuden hallituksen kärki antaa asiasta epäselviä ja vältteleviä vastauksia.

– Marin, tämä ei ole kysymys, joka on ainoastaan ulkoministerin käsissä. Te, pääministeri Marin, johdatte Suomen ulkopolitiikkaa hallituksen osalta ja teidän velvollisuutenne on varmistaa, että päätökset ovat hallituksen yhteisiä ja että niistä keskustellaan myös tasavallan presidentin kanssa asiallisella tavalla. Ette voi tässä asiassa väistää vastuuta, Mykkänen sanoi.

Mykkänen lisäksi kuvaili kysymystä al-Holin leiriläisistä traagiseksi ja monitahoiseksi kysymykseksi.

"Mikä on hallituksen Haavistolle antama mandaatti?"

Koko opposition muotoilemassa välikysymyksessä sanotaan, että kesäkuun lopulla hallitus linjasi pääministeri Antti Rinteen johdolla, että hallitus ei hae al-Holin leirillä olevia Isis-taistelijoiden vaimoja ja lapsia Suomeen eikä harkitse evakuointitoimenpiteitä, jotka perustuisivat konsulilainsäädäntöön.

Lue myös: IS: Al-Holin leirillä olevia suomalaisia ollaan kotiuttamassa Suomeen ensi viikon torstaina – terveysviranomaiset valmiudessa

– Myöhemmin lokakuussa myös ulkoministeri Haavisto vakuutti ulkoasiainvaliokunnalle, ettei ministeriö ole ryhtymässä mihinkään toimiin saattaakseen Isis-taistelijoiden perheitä Suomeen, välikysymyksessä sanotaan.

Oppositio haluaa välikysymyksessään vastauksia muun muassa siihen, onko Isis-taistelijoiden perheitä tulossa Suomeen ja milloin kotiuttamisen olisi tarkoitus tapahtua.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

54921410Oppositio haluaa välikysymyksessään vastauksia muun muassa siihen, onko Isis-taistelijoiden perheitä tulossa Suomeen ja milloin kotiuttamisen olisi tarkoitus tapahtua. Kuva: Lehtikuva.Lehtikuva

– Kauanko hallitus ja asianosaiset ministeriöt ovat tienneet kotiuttamissuunnitelmista? oppositio lisäksi kysyy.

Lisäksi oppositio haluaa kuulla, ovatko kaikki hallituspuolueet hyväksyneet tulkinnan, että oikeuskanslerin vastauksen nojalla ulkoministeriö voi toteuttaa lasten ja tarvittaessa aikuisten palaamiseen tähtäävän operaation ilman valtioneuvoston yleisistunnon nimenomaista päätöstä.

– Ketkä olivat paikalla hallituksen iltakoulussa ja mikä on hallituksen Haavistolle antama mandaatti toimia asiassa? oppositiopuolueet lisäksi kysyvät.

"Sanna Marin ei ole kyennyt vastaamaan kysymyksiin ulkoministerin toiminnasta"

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen sanoi, että vaikka Marinin hallitus on vasta nimitetty, se kantaa kuitenkin poliittisen vastuun Rinteen hallituksen ja ulkoministerin päätöksenteosta.

– Korostan, että Sanna Marin ei ole kyennyt vastaamaan kysymyksiin ulkoministerin toiminnasta ja ristiriitaisista lausunnoista, Räsänen sanoi.

Lue myös: Lähde Ylelle: Lennot al-Holin leiriläisten kotiuttamiseksi alkavat, kun kurdit tuovat suomalaisia Irakin rajalle

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että Suomen kansalaisilla on oikeus palata Suomeen, mutta nyt on ollut kyse siitä, pitäisikö Suomen viranomaisten aktiivisilla toimilla edistää paluuta.

– Rinteen ja sittemmin Marinin hallituksen ja erityisesti Haaviston toiminta Isis-perheiden tapauksessa on ollut epämääräistä ja salakähmäistä. Esitettyihin kysymyksiin on saatu vältteleviä, monitulkintaisia ja keskenään ristiriitaisia vastauksia, Halla-aho kritisoi.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka