Eduskunta kuumeni al-Holista: Syytöksiä pelkuruudesta ja vastuun pakoilusta sekä vaatimuksia lisätiedosta – Haavisto: "On asioita, jotka ovat erittäin luottamuksellisia"

Syyriassa sijaitsevan al-Holin leirin naisten ja lasten palauttaminen olivat eduskunnan kyselytuntia hallinnut puheenaihe.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman syytti hallitusta pelkurimaisesta toiminnasta, ja puoluetoveri Antti Häkkänen ihmetteli, kuinka ministerit voivat olla tärkeässä ja vakavassa kysymyksessä eri linjoilla.

Perussuomalaisten Riikka Purra tiedusteli jopa sitä, ottaako ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) henkilökohtaisen vastuun, mikäli leiriltä palautettavat henkilöt toteuttaisivat terroristisia toimia suomalaisia kohtaan.

– On hyvin tärkeää, että siinä kokonaisharkinnassa, jota tässä kysymyksessä ja myös lasten osalta tehdään, otetaan huomioon myös turvallisuusnäkökohdat, Haavisto vastasi.

– Katsomme kuitenkin, että myös lasten etuun ja oikeuksiin liittyvät kysymykset täytyy täysipainoisesti ottaa huomioon, Haavisto jatkoi.

Mikä on keskustan linja?

Ulkoministeriössä on MTV Uutisten ja usean muun median tietojen mukaan laadittu syksyn aikana suhteellisen pitkälle viety suunnitelma siitä, miten al-Holin leirillä olevia lapsia ja naisia voitaisiin kotiuttaa.

Kotiutussuunnitelmista ei ole tehty julkista poliittista päätöstä. Toimintalinja käsiteltiin hallituksen epävirallisessa iltakoulussa 31. lokakuuta, jolloin se sai paikallaolijoilta "hiljaisen hyväksynnän".

Tällä hetkellä kysymys jakaa hallitusta, sillä keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti tällä viikolla, ettei puolue hyväksy kaikkien suomalaisten kotiuttamista.

Linjaero Kulmunin lausunnon ja hallituksen harjoittaman politiikan välillä ei eduskunnan kyselytunnilla juuri tarkentunut. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tiedusteli, mille toimintalinjalle Kulmuni on antanut hiljaisen hyväksynnän.

Kulmuni lupaili linjan selviävän, kun hallitus ensi viikolla vastaa opposition jättävään välikysymykseen.

– Tämä on erittäin tarkkaa punnintaa sisäisen turvallisuuden ja lasten oikeuksien kanssa. Hallitus tulee omassa välikysymyksessään kertomaan myös vastaukset niihin kysymyksiin, joita oppositio esittänyt, Kulmuni sanoi.

Maria Ohisalo kritisoi Jussi Halla-ahon toimintaa

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) puolestaan kritisoi nimeltä mainitsematta Halla-ahoa tämän puheista sosiaalisessa mediassa.

Halla-aho vihjaili toissapäivänä Twitterissään, että Tullin viranomaisharjoitus Helsinki-Vantaan lentokentällä liittyisi al-Holin suomalaisten palauttamiseen. Harjoitukseen kohdistui lopulta laaja disinformaatiokampanja.

– Nyt viime päivinä on käynyt ilmi, että jopa tässä salissa demokraattisesti valitut poliittiset toimijat ovat toiminnallaan levittäneet disinformaatiota meidän viranomaisista, Ohisalo äimisteli.

– On erittäin huolestuttava kehitys, että poliittiset toimijat nakertavat luottamusta poliisiin, oikeuslaitokseen tai tulliin, kuten tässä viimeisimmässä tapauksessa.

"On myös asioita, jotka ovat erittäin luottamuksellisia"

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten Mika Niikko kritisoi al-Holin kotiutussuunnitelman salamyhkäistä valmistelua ja hallituksen sisäisesti hajanaista päätöksentekoa. Hän toivoi sekä hallituksen että virkamiesten vielä saapuvan selvittämään asiaa valiokuntaan.

Ulkoministeri Haavisto vetosi valmistelun salaisuuden osalta al-Holin tilanteen olosuhteisiin.

– Sellaisissa tilanteissa, missä toimitaan kaappaus- tai kidnappaustilanteisiin verrattavissa olosuhteissa – siitähän on kysymys, on lapsia leirillä vankeudenomaisissa olosuhteissa – on myös joitakin asioita, jotka ovat erittäin luottamuksellisia, Haavisto sanoi.

– Mutta totta kai informoin kaikesta siitä, mikä mahdollista, myös eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa. Olen aina käytettävissä, Haavisto totesi.

Lue myös:

    Uusimmat