Mökkikauppa piristynyt – suosikkikuukausi vaihtui

Loma-asuntoja on myyty viime kesän sesonkikautena vajaat 15 prosenttia edellisvuoden kesäkautta enemmän, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

Loma-asuntojen kauppa painottui edellisvuosia enemmän heinäkuuhun ja elokuuhun. Vilkkain ostokuukausi oli heinäkuu. 

Muutoksen syyksi arvellaan korkojen laskua, joka todennäköisesti kannusti kiinteistökaupoille.

Aiempina neljänä vuotena kauppoja on tehty toukokuun ja syyskuun välisenä aikana eniten kesäkuussa.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa sanoo, että mökkikauppojen määrä näyttää nousseen pysyvästi korkeammalle tasolle kuin koronaa edeltävänä aikana.

– Koronavuosien 2020 ja 2021 kauppamäärien tasolle tuskin enää jatkossa päästään, mutta isossa kuvassa työelämä on muuttunut pysyvästi ja kiinnostus loma-asumiseen ja -asuntoihin on vain kasvussa, Viljamaa sanoo tiedotteessa.

Viljamaa ennakoi myös, että ensi kesänäkin mökit todennäköisesti tekevät kauppansa, jos korot jatkavat laskuaan markkinaennusteiden mukaisesti.

Kaupat painottuivat etelään

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelun tietojen perusteella touko–syyskuussa myytiin yhteensä vajaat 2 400 loma-asuntoa. 

Kauppojen määrä väheni viime vuoteen verrattuna Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa sekä Kainuussa ja Satakunnassa.

Eniten kauppa kävi Etelä-Suomessa.

– Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi olivat lukumääräisesti mökkikaupan ykkösmaakunnat. Erityisesti Pirkanmaalla loma-asuntoja meni kaupaksi huomattavasti viime vuotta enemmän, Viljamaa sanoo.

Loma-asuntojen hintataso on kuluneen vuoden aikana pysynyt viime vuoden tasolla. Keskimääräinen hinta on ollut 127 000 euroa ja mediaanihinta 90 000 euroa. Mediaani kertoo keskihinnan, eli jos loma-asuntokaupat jaoteltaisiin hinnan perusteella, mediaanihinta olisi keskimmäisen kaupan hinta.

Lue myös:

    Uusimmat