Työmarkkinapomo penää yli sataatuhatta uutta työntekijää moittien hallituksen toimia: "Eivät ole hyviä muutoksia"

Uutisextrassa vieraillut Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle muistuttaa, että työvoimapula on monelle yritykselle pahin este kasvulle. Suomen suurin vientiala tarvitsee tulevaisuudessa paljon uusia työntekijöitä.

Minna Helle nousee Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtajaksi marraskuun puolivälissä, kun nykyinen toimitusjohtaja Jaakko Hirvola väistyy.

Helle joutuu todennäköisesti omalla toimitusjohtajakaudellaan kamppailemaan työvoimapulan kanssa.

– Teknologiateollisuus tarvitsee seuraavan kymmenen vuoden aikana noin 130 000 uutta osaajaa. Tästä määrästä puolet on kasvun tuomia työpaikkoja, hän muistuttaa Uutisextran haastattelussa.

Tulevien vuosien osaajapulan ratkaisemiseen tarvitaan onnistunutta työperäistä maahanmuuttoa.

– Ilman työperäistä maahanmuuttoa ei ole tätä kasvupotentiaalia mahdollista hyödyntää. Yritykset ovat riippuvaisia siitä, että meidän prosessit työperäisessä maahanmuutossa toimivat nopeasti. Nyt on tehty kiristyksiä ja ne eivät ole hyviä muutoksia. Maakuvasta on pidettävä huolta, Helle toteaa.

Yrityksiltä ikävää viestiä

Työvoimapula näkyy selvemmin silloin, kun talouden kasvu jossain vaiheessa alkaa.

Toistaiseksi talouskasvun alkamista on jouduttu odottamaan, mutta ennusteiden mukaan se alkaa ensi vuoden aikana.

Nyt suhdannetilanne on vielä heikko.

– Taloustilanne on huono. On aika ikävää, että yrityksiltä tulee viestiä, ettei kasvua ole näköpiirissä. On toki yrityksiä, jotka pystyvät kasvamaan näissäkin olosuhteissa. Ei pidä kuitenkaan vaipua synkkyyteen. Kasvu kyllä alkaa, Helle sanoo.

Heikosta taloustilanteesta huolimatta yritykset pyrkivät pitämään kiinni osaajistaan juuri työvoimapulan takia.

– Yritykset joutuvat jonkin verran lomauttamaan ja jopa irtisanomaan. Onneksi ei isossa mittakaavassa, koska ihmisistä halutaan pitää kiinni, Helle kertoo.

Teknologiateollisuus on yli 300 000 hengen toimiala. Teknologiateollisuus ry:ssä on noin 1 800 jäsenyritystä, joista suurin osa on pieniä tai keskisuuria yrityksiä. Jäsenyrityksiin kuuluu myös suuria yrityksiä, kuten Nokia, Wärtsilä, Outokumpu, SSAB, ABB ja Meyer Turku.

Teknologiateollisuuden yritykset luovat yli puolet Suomen viennistä.

Koko haastattelu on nähtävissä MTV Katsomossa.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat