Kuluttajien luottamus talouteen pysyi ennallaan, yritysten notkahti

Ihmisiä kaupassa helmikuussa 2023.
Suomalaisten taloususko ei juuri hetkahtanut toukokuusta, kun kesäkuun luottamusindikaattorin saldoluku oli edelliskuun tapaan –8,8, kertoo Tilastokeskus. Lehtikuva
Julkaistu 27.06.2023 09:46

MTV UUTISET – STT

Vahvin luottamus on opiskelijoilla, joiden mahdollisuuksia ensiasunnon ja oman alan työpaikan löytymiseen asiantuntija pitää ennätyksellisen hyvinä.

Suomalaisten taloususko ei juuri hetkahtanut toukokuusta, kun kesäkuun luottamusindikaattorin saldoluku oli edelliskuun tapaan –8,8, kertoo Tilastokeskus. Usko omaan ja Suomen talouden tilanteeseen on kuitenkin synkempi kuin huhtikuussa, jolloin luku oli –7,9. Luottamus on silti merkittävästi valoisammalla pohjalla kuin vuosi sitten kesäkuussa, jolloin saldoluku oli –14,3.

Kuluttajien arvio oman taloutensa nykytilasta parani hieman toukokuuhun verrattuna, mutta suunnitelmat kestotavaroiden hankinnasta seuraavan vuoden aikana heikkenivät lievästi. Säästämismahdollisuuksiaan kuluttajat arvioivat kohtuullisiksi.

Vaikka usko yleisen työttömyystilanteen kehitykseen laski hieman, omalla kohdallaan kuluttajat arvioivat työttömyyden uhan pienentyneen hieman.

Lähes kolmasosa kuluttajista arvioi kesäkuussa, että heidän oman taloutensa tila on heikompi kuin vuotta aiemmin. Neljännes näki taloudellisen tilanteensa vahvempana.

Kuluttajista 27 prosenttia luotti kuitenkin oman taloutensa kohentumiseen, kun taas 19 prosenttia pelkäsi taloutensa heikkenevän seuraavan vuoden aikana.

Opiskelijoilla tulevaisuususkoa

Väestöryhmistä opiskelijoiden usko talouteen oli vahvinta. Eläkeläisten luottamus oli heikointa. Hypon ekonomisti Juho Keskisen mukaan opiskelijoiden tulevaisuususkolle on hyvät perusteet. Opiskelijoiden ja yrittäjien asunnonostoaikeet ovat lisääntyneet, ja asuntojen hintojen lasku tuo uusia mahdollisuuksia etenkin ensiasunnon ostajille.

– Nuorten mahdollisuudet ensimmäisen oman kodin ja oman alan työn löytämiselle ovat nyt oikeastaan ennätyksellisen hyvät, mikä näkyy myös parantuneena nuorten kuluttajaluottamuksena ja vahvana uskona oman talouden tulevaisuuteen, Keskinen sanoo tiedotteessa.

Silti kaikista kuluttajista jopa 67 prosenttia näki Suomen talouden tilanteen huonompana kuin vuotta aiemmin, ja 35 prosenttia uskoi tilanteen heikkenevän entisestään. Neljäsosa uskoi kuitenkin tilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana.

Tiedot perustuvat kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi kesäkuun 1. ja 15. päivän välillä lähes tuhat Suomessa asuvaa henkilöä.

Yrityksillä luottamuspulaa

Yritysten luottamus puolestaan notkahti kesäkuussa, käy ilmi EK:n luottamusindikaattorista. Erityisesti rakennusalan luottamus heikkeni kesäkuussa selvästi. Päätoimialoista ainoastaan palvelualan luottamus pysyi ennallaan.

Hypon Keskinen sanoo, että korkojen nousu näkyy toimialojen luottamusmittareissa eri tavoin.

– Kun sekä yritysten että kotitalouksien rahoituskustannukset ovat nousseet korkojen kohoamisen seurauksena, on palveluiden kuluttaminen verraten turvallisempaa epävarmempina aikoina. Samalla paljon pääomia vaativien ja toimitusketjuista riippuvaisten rakennusalan ja teollisuuden tuotantokustannukset ovat muutenkin kasvaneet, Keskinen sanoo.

EK:n johtaja Sami Pakarinen toteaa yritysten luottamusten heikentyneen yhtäjaksoisesti noin puolentoista vuoden ajan. Maailmantalouden tilanne vaikuttaa suoraan myös suomalaisyrityksiin.

– Kysynnän hiipuminen ja korkoympäristön nopea muutos tuovat yrityksille nyt lisää päänvaivaa, kun enin kustannusten nousuvauhti ja tuotantoketjujen ongelmat ovat alkaneet helpottamaan, Pakarinen sanoo tiedotteessa.

Muiden päätoimialojen osalta teollisuuden ja vähittäiskaupan luottamuksen lasku oli loivempaa kuin rakennusteollisuuden.

– Tulevaisuudennäkymät uudisasuntorakentamisen osalta ovatkin hyvin heikot, ja rakennusalan investointien ahdinko tulee heikentämään Suomen talouskasvua tänä ja ensi vuonna, Keskinen arvioi.

Lue myös: Etlan ennuste: Suomen talous kasvaa "harmillisen hitaasti" kaksi vuosikymmentä

Tuoreimmat aiheesta

Talous