"Kummi huolehtii lapsen kristillisestä kasvatuksesta yhdessä vanhempien kanssa". Siinä on yksinkertaisuudessaan kirkon määrittelemä tehtävä. Nykymaailmassa kummi on kuitenkin paljon muutakin: ystävä, tukija ja tärkeä aikuinen.
Kun Mikko vastaa puhelimeen, hän on juuri matkalla tapaamaan kummipoikaansa. Se sopii enemmän kuin hyvin; Mikko Wirtanen on Tampereen seurakuntien yhteisen kasvatustyön johtava pappi, ja keskustelumme aiheena on kummius.
Kummi on yksinkertaisesti tärkeä aikuinen
”Kummi huolehtii lapsen kristillisestä kasvatuksesta yhdessä vanhempien kanssa”. Siinä on yksinkertaisuudessaan kirkon määrittelemä tehtävä.
Tosielämässä kummius vaikuttaa maallistuneen; tärkeitä ovat muistamiset, lahjat, ei uskonnollinen kasvatus.
– Ulkopuolelta ei kukaan voi sanoa, että nämä ja nämä asiat pitää hoitaa, niin uskonkasvatus on sitten hyvin ja oikein hoidettu. Uskokin on arkipäiväistä, se on sekä arjen että juhla-aikojen ihmettelyä: mitä on merkitys ja pyhyys, tarkoitus elämässä? Wirtanen pohtii.
Wirtaselle kummi on yksinkertaisesti tärkeä aikuinen. Kummilapsikin voi tosin olla aikuinen – joskus kasteen saa vasta aikuisena.
– Pappina tietysti ajattelen, että rukous on myös tärkeä kummin tehtävä, mutta siihenkään ne halua antaa velvoitteita tai rukoussääntöä, jota on nyt pakko noudattaa. Mikä tahansa hyvän ajatteleminen ja toivottaminen kummilapsen puolesta, on sanoja tai ei, on tärkeää ja hyvä suunta.
"Hyvä kummi muistaa, että aika on tärkeintä"
Latinan kielessä sponsor merkitsee kasteen todistajaa; siis takaajaa, joka vannoo, että henkilö on kunnollinen, kasteen arvoinen. Nykykielessä "sponsori" on myös rahoittaja ja rahallinen tukija.
Nykykummiudessa yhdistyvät molemmat: elämänmittainen matka alkaa yleensä myös lahjasta, kummilusikasta tai -sormuksesta.
– Kalenterimielessä on helppo ajatella, että tulee pidettyä yhteyttä, kun huomioi merkkipäivät. Se on mielestäni hyvä tapa, mutta ei ehkä kuitenkaan kummiuden ytimessä. Ajattelen, että tärkeintä ja kalleinta, mitä toiselle ihmiselle voi antaa, on aika. Ei raha tai tavara, Wirtanen sanoo.
– Hyvä kummi muistaa, että aika on tärkeintä. Hän haluaa antaa oma aikaansa ja olla kiinnostunut kummilapsestaan, tai kummiaikuisestaankin. Hän ajattelee, millä tavalla suhde olisi toimiva, hyvä ja tärkeä ja lämmin ihmissuhde molemmille.
Kummiudesta ei voi erota
Kummius ei pääty koskaan, kummiudesta ei voi erota eikä sitä voi muuten lopettaa. Wirtasen mukaan osa kummeista olettaa, että kummius päättyy esimerkiksi rippikouluun.
– Minusta kummius ei pääty milloinkaan. Ajattelen, että kummius on elämänikäinen ystävyyssuhde. Kirkon näkökulmasta se on tärkeä luottamustehtävä: olla rinnalla kulkija ja luotettava, turvallinen aikuinen ystävä, Wirtanen sanoo.
Tavallaan kummius on vakavampi asia kuin avioliitto: aviokumppanista voi ottaa eron, kummiudesta ei milloinkaan.
– Joku on joskus kysynyt, päättyykö kummius joskus tai voiko kummin erottaa, jos välit ovat menneet poikki. Sellaista menettelyä ei ole. Jos kummi lakkaa pitämästä yhteyttä tai ei tee enää mitään kummisuhteen eteen, silloinhan suhde siinä mielessä päättyy. Mitään ”kumminpoistosysteemiä” ei kuitenkaan ole.
Toisinaan kuulee tarinoita kummeista, jotka eivät ”täyttäneetkään velvollisuuksiaan”. Silloin ihmissuhteetkin voivat olla koetuksella. Wirtanen kuitenkin muistuttaa, että kummius on lahja – ja suurimmalle osalle ihmisistä ehdottomasti ihana kokemus.
– Vaikka kummius on elinikäistä, ei se ole elinkautinen, ei kahle tai rasite, vaan lahja ja mahdollisuus. Joskus vain erilaisten olosuhteiden ja elämän käänteiden myötä yhdessäolo ja yhteydenpito jäävät vähälle tai loppuvat kokonaan. Silloinkin rukous kantaa, puolin ja toisin. En tahtoisi kummiuden aiheuttavan syyllisyyden tuntoja.
Kummeja voi myös lisätä myöhemmin
Yleensä kummeja on aina kaksi. Vasta vuonna 2010 kirkolliskokous hyväksyi Suomessa uudistuksen, jonka mukaan yksi kummi riittää.
– Se on ollut perinne. Yksi kummin perustehtävä on olla katseen todistaja. Jos kummit eivät pääse, edelleenkin on niin, että pitää olla kaksi todistajaa. He voivat myöhemmin todistaa, onko ihminen kastettu vai ei. Ja jos kummille tapahtuisi jotakin, on toinenkin olemassa, Wirtanen kuvaa.
Päätöksen siitä, riittääkö yksi kummi, tekee kirkkoherra.
– Uskon, että kaikki kirkkoherrat sen päätöksen tekevät. En ole kuullut, että yksikään olisi sanonut ei.
Kummeja voi myös lisätä myöhemmin.
– Jos kummi menee naimisiin, uusi puoliso saattaa myös haluta olla kummi, tai jos käy niin, että kasteessa nimetyt kummit katoavat elämästä johonkin. Voi myös olla niin, että kummi ei ole ehtinyt käydä rippikoulua loppuun. Silloin ei voi olla kasteessa virallisesti kummi. Tällainen kummi voidaan lisätä myöhemmin.
"On aina kunnia-asia, jos pyydetään kummiksi"
Wirtanen ajattelee, että parhaimmillaan kummi on aikuinen ystävä, jonka kanssa kuljetaan yhdessä kummin ja kummilapsen elämää.
– Kummejahan on kaikenlaisia, koulukummeja, yrityskummeja. Ajattelen, että riippumatta siitä, onko kyseessä kirkollinen kastekummi tai muu kummius, siihen liittyy melkein pelkästään positiivissa mielikuvia. On aina kunnia-asia, jos pyydetään kummiksi. Se on luottamuksen osoitus. Jos suostuu kummiksi, se on sekä kummille että pyytäjälle tärkeä, myönteinen asia.
Aina tärkeää läheistä ei löydy. Siksi on kummipankki.
Tampereen seurakunnalla käytössä kummipankki
Tampereen seurakunnalla on käytössä kummipankki, josta voi saada kummin tilanteessa, jossa läheisiä ei ole. Vuonna 2015 pankkia oli käytetty viisi kertaa.
– On ollut esimerkiksi turvapaikanhakijoita, jotka ovat halunneet saada kristityn kasteen, mutta eivät välttämättä tunne ketään kristittyä. Heille on kastetilaisuuksiin löytynyt kummeja pankista. Toinen käyttäjäryhmä ovat yksinhuoltajaperheet, jos on asunut hyvin vähän aikaa Tampereella eikä ole tuttuja lähellä.
Yleensä kummi on läheinen ja tuttu ihminen. Pankista saatava kummi on kuitenkin tuntematon ihminen – ainakin aluksi.
– Kummeja on monenlaisia, ja jokainen löytää oman tavan toimia kummina. Tärkeintä on se, että kummius on tärkeä ja merkittävä asia kummille ja kummilapselle. Kirkko arvostaa suuresti ihmisiä, jotka haluavat ryhtyä kummeiksi.
2.6. vietetään valtakunnallista kummipäivää.
Oletko pettynyt kummiuteen, entä mitä ihanaa se on tuonut elämään? Kerro tarinasi:
Typeform - kummikysely