Kiinan valtionmediassa ryhdyttiin korostamaan muutama viikko sitten sitä, kuinka esimerkillisesti hallinto toimi koronavirustaistelussa.
Maailmanlaajuiseksi pandemiaksi kehittynyt koronavirus lähti liikkeelle Kiinasta. Ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin taudin alkulähteellä Wuhanin kaupungissa jo marraskuun alussa, kirjoittaa Hongkongin englanninkielinen pääsanomalehti South China Morning Post.
Lue myös: Seuraa koronan leviämistä maailmalla: Koronavirukseen kuolleita nyt yli 10 000, tartuntoja todettu lähes 180 maassa
Kiinan viranomaiset kuitenkin ilmoittivat asiasta Maailman terveysjärjestölle WHO:lle vasta tammikuun alussa. Sekä kansainvälinen tiedeyhteisö että Kiinan valtionhallinto on tunnistanut – ja tunnustanut – koronaviruksen olevan lähtöisin juuri Kiinasta.
Sitä mukaa, kun tauti eteni Kiinassa, maan kansalaisilta toivottiin kärsivällisyyttä, kurinalaisuutta ja hyvää yhteishenkeä. Nämä ovat enemmän kuin ymmärrettäviä kehotuksia etenkin silloin, kun kymmeniä miljoonia ihmisiä asetetaan karanteeniin ja matkustuskieltoon ennalta määräämättömäksi ajaksi.
Sankarilääkäreitä ja sairaanhoitajia nostettiin valtionmediassa näyttävästi esiin – yksi sankarisairaanhoitaja jopa kuoli tehtyään liikaa töitä, minkä sosiaalinen media onneksi tuomitsi.
”Miksi ette antaneet sankarin levätä? Miksi hän joutui kuolemaan?” kyseltiin keskusteluissa.
Esimerkillistä toimintaa?
Nyt kun pahin tautihuippu Kiinassa on taittunut, on koko korona-virusnarratiivi kääntynyt päälaelleen. Kiinan valtionmediassa ryhdyttiin korostamaan muutama viikko sitten sitä, kuinka esimerkillisesti hallinto toimi koronavirustaistelussa.
Nyt puhutaan siitä, miten Kiina voi auttaa muita maita taistelemaan koronavirusta vastaan, olipa kyse sitten tiedon ja parhaiden käytäntöjen jakamisesta tai suoranaisista lahjoituksista.
Jopa Kiinan presidentti Xi Jinping keskusteli koronavirusepidemian kanssa painivan Italian pääministerin Giuseppe Conten kanssa puhelinpalaverissa. China Dailyn mukaan presidentti Xi kertoi, että Kiina pitää Italian huolta omanaan ja lähettää maahan apua lääkärien ja lääketarvikkeiden muodossa.
Viime viikolla media alkoi kirjoittaa siitä, miten Kiina on lahjoittanut hengityssuojaimia ulkomailla sijaitseville koronavirusalueille.
Kiinan rikkaimman miehen, Alibaban perustaneen Jack Man ensimmäinen julkaisu sosiaalisessa mediassa, Twitterissä, koski hänen tekemäänsä kymmenien tuhansien hengityssuojainten ja korona-virustestipakettien lahjoitusta Yhdysvaltoihin.
”Kaikkea hyvää ystävillemme Yhdysvalloissa”, Ma kirjoitti.
Maininnat siitä, että Kiinassa kyseisten tuotteiden myyntiä jouduttiin säännöstelemään vielä helmikuussa ja siitä, miten Kiinassa ei yksinkertaisesti ollut resursseja hoitaa edes kaikkia omia potilaita, puuttuvat kokonaan. Samoin varjoon on jäänyt keskustelu siitä, mistä tauti lähti liikkeelle, samoin kuin se, toimittiinko sen tunnistamisessa, tunnustamisessa ja rajaamisessa oikein.
On sanottu, että Kiinan kommunistinen puolue tulee ulos koronaviruskriisistä vahvempana kuin koskaan.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että se yrittää tehdä saman myös kansainvälisen politiikan osalta. Toivottavasti kansainvälinen yhteisö pitää tiukasti mielessä taudinkulun alkulähteen ja alun, huolimatta siitä, kuinka monta tautilevinneisyyden laskentamallia Kiinasta muiden käyttöön lähetetään.