Kuningas Charles nousee valtaan – miten tämä käytännössä tapahtuu?

Edesmenneen kuningatar Elisabetin pojasta tulee seuraava kuningas. 

Kuningatar Elisabetin vanhin poika, Charles, nousee 73-vuotiaana valtaistuimelle seuraavaksi Ison-Britannian kuninkaaksi. Hän on valmistautunut rooliinsa koko elämänsä ajan.

Protokollan mukaisesti Charlesin odotetaan puhuvan kansalaisille television kautta vielä tämän päivän aikana.

Britannian hovi ilmoitti nettisivuillaan kuninkaan ja kuningatarpuoliso Camillan pysyvän vielä tämän päivän ajan Skotlannissa Balmoralin linnassa ja he palaavat huomenna Lontooseen.

Ison-Britannian valtakunnanneuvosto eli The Privy Council kokoontuu kuningattaren kuolemasta seuraavana päivänä eli perjantaina kello 10 St. Jamesin palatsiin ja tunnustaa Charlesin siirtymisen kuninkaaksi. Neuvosto koostuu erilaisista henkilöistä, jotka toimivat kuninkaan neuvonantajina. 

Valtakunnanneuvoston kokoontumisen jälkeen Charles julistetaan perjantaina kuninkaaksi ja samalla hän vannoo valansa. Uusi kuningas tapaa perjantaina myös pääministeri Liz Trussinsekä muita parlamentin jäseniä.

Kruunajaiset pidetään vasta suruajan jälkeen. Kuninkaaksi hänet kuitenkin julistetaan jo näin pian, sillä Britanniassa ei voi olla tilannetta, jossa ei olisi vallassa olevaa kuningasta tai kuningatarta.

Charles saattaa vaihtaa nimensä

Charles voi halutessaan vaihtaa nimensä, sillä vallassa olevat kuninkaalliset saavat päättää itse, millä nimellä heitä kutsutaan. Esimerkiksi Elisabetin isä, kuningas Yrjö oli nimeltään prinssi Albert ennen valtaannousuaan. 

Charles aloittaa kuningattaren kuolemasta kolmantena päivänä ensimmäisen kiertueensa kuninkaana. Kiertueen tarkoituksena on vastaanottaa suruvalitteluja ympäri maata.

Kiertue kestää kuningattaren hautajaisiin asti, jotka pidetään protokollan mukaisesti kymmenentenä päivänä kuolemasta. 

Lue myös:

    Uusimmat