"London Bridge" -operaatiosta lisätietoa – näin kuningatar Elisabetin kuolemaan valmistaudutaan paraikaa Isossa-Britanniassa

2:50img
Näin Elisabet nousi kuningattareksi 70 vuotta sitten
Julkaistu 12.04.2022 11:17
Toimittajan kuva
Aino Haili

aino.haili@mtv.fi

Kuningatar Elisabetin kuolemaan valmistautumisesta on lisää merkkejä Isossa-Britanniassa.

Operation London Bridge on termi, joka tunnetaan Isossa-Britanniassa varsin hyvin. Nimi herättää myös monenlaisia tunteita, sillä se on nimi toimintasuunnitelmalle, joka maassa otetaan käyttöön, kun sen hallitsija, 95-vuotias kuningatar Elisabet, kuolee. Nimi tulee lauseesta, jolla merkittäville henkilöille tiedotetaan kuningattaren kuolemasta, joka on "London Bridge is down" (suom. Lontoon Bridge on kaatunut). 

Suru-uutisen tultua julki Isossa-Britanniassa alkaa virallinen suruaika. Uskonnollisia rakennuksia pyydetään soittamaan kellojaan äänenvaimentimien kanssa, jotta kellojen ääni olisi surumielisempi. Mirrorin mukaan useat kirkot ovat hiljattain havahtuneet siihen, että kellojen vanhat äänenvaimentimet ovat mädäntyneet, sillä niitä on käytetty edellisen kerran yli 70 vuotta sitten Elisabetin isän kuningas Yrjö VI:n kuoltua. 

Näin ollen perinteiset nahkurit ovat tällä hetkellä hukkumassa tilauksiin, joiden määrä on tuplaantunut viime kuukausien aikana, kun brittiläiset kirkot ovat rientäneet varmistamaan olevansa valmiita suru-uutisen saapumiseen. 

Vuonna 2021 London Bridge -operaatio vuosi julkisuuteen kokonaisuudessaan, sisältäen kaikki yksityiskohdat siitä, mitä tapahtuu kun Elisabet menehtyy.

Kuningattaren kuoltua valtaan nousee hänen poikansa prinssi Charles, joka tulee pitämään puheen kansalaisilleen samana päivänä ja valitsee hallitsijanimensä. Charles kruunataan kuitenkin virallisesti vasta Elisabetin hautajaisten jälkeen. 

17.54596114

Kun kuningatar Elisabet kuolee, nousee valtaan hänen vanhin lapsensa prinssi Charles (vas.).

Ison-Britannian pääministeri on ensimmäinen hallituksen jäsen, joka puolestaan asiasta tulee puhumaan. Hallinnollisten rakennusten on asetettava lippunsa puolisalkoon kymmenen minuutin sisällä kuolinilmoituksesta. Kabinetin jäsenille ilmoitetaan asiasta ja heitä kehotetaan "osoittamaan hienotunteisuuttaan".

Kuningattaren arkku tulee olemaan näytillä kolmen päivän ajan Westminsterin palatsissa ja satojentuhansien ihmisten odotetaan saapuvan Lontooseen. Elisabet haudataan todennäköisesti kymmenen päivää kuolemansa jälkeen, mutta ennen tätä Charles lähtee ensimmäiselle Ison-Britannian kiertueelleen kuninkaana. Hallitustyöskentely keskeytetään lähteiden mukaan kymmeneksi päiväksi. 

Lue myös: Kuningatar Elisabetin voinnista uutta tietoa – koronaviruksen jälkioireet vaivaavat edelleen: "Se jättää hyvin uupuneeksi"

Hautajaispäivä tulee olemaan kansallinen surupäivä, mutta työnantajien ei ole pakko antaa työntekijöilleen tämän johdosta vapaapäivää. Hautajaiset pidetään Westminster Abbeyssa, jossa hiljattain vietettiin Elisabetin edesmenneen puolison prinssi Philipin muistotilaisuutta. Viimeinen siunaus tullaan tekemään Windsorin linnassa sijaitsevassa St. Georgen kappelissa ja Elisabet haudataan isänsä kuningas Yrjö VI:n muistokappeliin. Myös prinssi Philip haudataan tuolloin viimeiseen leposijaansa vaimonsa viereen. 

Kun Charlesista tulee kuningas, tulee hänen vanhimmasta pojastaan prinssi Williamista seuraava kruununperijä. William tulee ottamaan tämän myötä käyttöönsä isänsä tämän hetkisen tittelin Walesin prinssi. 

95-vuotiaan kuningatar Elisabetin vointi on herättänyt huolta erityisesti vuoden 2021 syksystä lähtien. Lokakuussa kuningattaren uutisoitiin viettäneen yllättäen yön sairaalassa ja alkuvuodesta 2022 Elisabet sairasti koronan. Monarkin on myös kerrottu liikkuvan suurimmaksi osaksi pyörätuolilla, mutta välttelevänsä viimeiseen asti sitä, että hänet ikuistettaisiin kuviin tuolin kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Kuningatar Elisabet