Kuningatar Elisabet 95 vuotta! Monarkin tahti ei hyydy, mutta pahimpaan on varauduttu jo vuosia – tämä kaikki tapahtuu, kun kuningatar kuolee

Kuningatar Elisabet täyttää tänään 95 vuotta. Britanniassa on kuitenkin valmisteltu jo vuosia operaatio London Bridgeä, joka alkaa heti, kun monarkista aika jättää.

Kuningatar Elisabet viettää 21. huhtikuuta syntymäpäiväänsä. Kaikkien aikojen pisimpään vallassa ollut ja brittien rakastama kuningatar täyttää jo kunnioitettavat 95 vuotta.

Tänä keväänä kuningatarta kohtasi suuri suru, kun hän joutui jättämään jäähyväiset pitkäaikaiselle puolisolleen prinssi Philipille, joka nukkui pois Windsorin linnassa 9. huhtikuuta 99 vuoden iässä. Hautajaiset järjestettiin viime lauantaina ja kenties surullisin näky oli koronarajoitusten vuoksi yksin erillään perheestä istuva surun murtama kuningatar.

Kuningatar Elisabet II vietti vuonna 2017 vallassaolonsa safiirijuhlaa oltuaan hallitsijana 65 vuotta. Ensi vuonna edessä siintävät jo platinajuhlat, sillä silloin Elisabet olisi ollut vallassa peräti 70 vuotta.

Vaikka kuningatar ei ole osoittanut merkkejä siitä, että hän olisi aikeissa luopua kruunustaan ennen kuolemaansa, on hänen kuolemaansa ja vallan siirtymiseen hänen vanhimmalle pojalleen prinssi Charlesille laadittu tarkka suunnitelma jo vuosia sitten.

Brittilehti Guardian julkaisi muutama vuosi sitten kattavan artikkelin, jossa kerrottiin yksityiskohtaisesti, mitä kaikkea Britanniassa tapahtuu, kun kuningatar kuolee. Salainen asiakirja tunnetaan operaatio London Bridgenä

Kuningattaren perheelle hallitsijan terveyden heikkenemisestä kerrotaan kuitenkin jo hyvissä ajoin ja he pääsevät jättämään jäähyväisensä. Kun hetki on koittanut, saa Britannian pääministeri tiedon kuningattaren kuolemasta tämän yksityissihteeriltä. Tässä kohtaa pääministeri saa kuulla kohtalokkaat sanat: London Bridge is down

Kuninkaallisten kuolemista ensimmäisenä on usein kertonut Britannian yleisradio. Guardianin mukaan tieto Elisabet II:n kuolemasta toimitetaan kuitenkin ensimmäisenä uutistoimisto Press Associationille, jonka jälkeen se leviää nopeasti maailmalle.

Näin suru-uutisesta tiedotetaan

BBC:n uutisankkureiden on kerrottu harjoitelleen kuolinuutisen lukemista jo vuosien ajan useilla eri skenaarioilla – esimerkiksi sillä kärjellä, että kuningatar olisi kuollut tukehduttuaan kalanruotoon. Myös tummien pukujen kerrotaan olevan töissä valmiina kaiken varalta. The Times -lehdellä kerrotaan puolestaan olevan valmiina kuningattareen liittyviä uutisia ainakin 11 kuolemaa seuraavalle päivälle. 

Hovi tiedotti prinssi Philipin kuolemasta myös verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa, mutta oletus on, että kuningattaren kuollessa uutisesta viestitään nopeasti myös perinteisemmin keinoin, vaikka elämmekin internetajassa.

Perinteitä noudattaen suruasuun pukeutunut henkilökunnan jäsen ripustaa Buckinghamin palatsin porteille mustareunaisen ilmoituksen, jossa ilmoitetaan kuningattaren menehtyneen.  Lontoossa liput lasketaan puolisalkoon ja kirkonkellot ympäri kaupungin soivat edesmenneen kuningattaren muistolle. Westminster Abbeyn kuuluisaa tenorikelloa soitetaan myös tässä tapauksessa. 

Suuria tapahtumia saatetaan perua ja Buckinghamin palatsin eteen kerääntyy mitä todennäköisimmin ihmisiä osoittamaan kunnioitustaan kuningattarelle.

Äitinsä kuoleman jälkeen valtaistuimelle nouseva prinssi Charles tulee pitämään ensimmäisen puheensa kuninkaana jo saman päivän iltana. Kuninkaaksi hänet julistetaan seuraavana aamupäivänä ja hän vannoo tuolloin valansa. Sanansaattajat lukevat julistusta ääneen ympäri kaupungin, trumpetit soivat ja kanuunoilla ammutaan kuninkaallinen kunnianosoitus. 

Kuolemaa seuraa 12 päivän virallinen suruaika, jonka aikana esimeriksi BBC ei saa esittää ohjelmistossaan komedioita tai muita humoristisia ohjelmia. Charlesin kruunajaisia vietetään kuitenkin vasta sitten, kun Elisabetin kuolemaa seuraava sopivaksi katsottu suruaika on ohi. Viimeksi kruunajaiset pidettiin noin 1,5 vuotta sen jälkeen, kun Elisabetin isä kuningas Yrjö VI oli kuollut.

Rahat, passit ja kansallislaulu uusiksi

Lontoon pörssi tullaan todennäköisesti pysäyttämään lyhyeksi ajaksi kunnianosoituksena kuningattarelle.  Myös useat Lontoon suosituimmista nähtävyyksistä tullaan sulkemaan hetkeksi, samoin päivittäispalvelut. 

Sekä kuningatar Elisabetin hautajaispäivä että Charlesin kruunajaispäivä tulevat olemaan kansallisia vapaapäiviä, jolloin suurin osa palveluista on pois käytöstä. Hautajaispäivän on spekuloitu koittavan yhdeksän päivää kuningattaren kuoleman jälkeen. Kuningatar ja nyt jo edesmennyt prinssi Philip haudataan tuolloin Frogmore Gardensissa sijaitsevaan kuninkaalliseen hautakammioon. Prinssi Philipin arkku odottaa tuohon saakka Windsorin linnan tiluksilla sijaitsevassa hautakammiossa.

Myöhemmin tapahtuu myös liuta muita muutoksia. Esimerkiksi Britannian kansallislaulu, passit ja rahat täytyy muuttaa, koska kuningatar on niissä kaikissa vahvasti läsnä.

Kuinka kuningatar juhlii merkkipäiväänsä?

Kuningatar Elisabetin syntymäpäivää ei ole perinteisesti juhlittu varsinaisena päivänä, eli 21. huhtikuuta. Sen sijaan kuninkaallinen perhe on juhlistanut merkkipäivää tavallisesti vasta kesäkuun puolella ja seurannut kuningattaren johdolla perinteistä Trooping the Colour -paraatia Buckinghamin palatsin parvekkeelta.

Viime vuonna perinteisiä juhlallisuuksia ei järjestetty koronapandemian vuoksi, ja tiettävästi paraati ei toteudu myöskään tänä vuonna perinteiseen tapaan Lontoossa. Tämän vuoden osalta tiedossa on myös se, ettei hiljattain leskeksi jääneestä kuningattaresta julkaista syntymäpäivän kunniaksi uutta potrettia, sillä tämä suree edelleen prinssi Philipiä, jonka kanssa ehti olla naimisissa peräti 73 vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat