Kuninkaalliset vaikenevat yhä visusti raha-asioistaan – Euroopan hovien rikkain on odottamaton siniverinen

Kiusallinen haaste varjosti Dianan hautaamista brittihovissa – kuninkaallisasiantuntijat raottavat vaietun päätöksen taustoja 1:42
Kiusallinen haaste varjosti Dianan hautaamista brittihovissa – kuninkaallisasiantuntijat raottavat vaietun päätöksen taustoja

Kruunun takaa -sarjassa käydään läpi raha-asioita, joista eurooppalaiset kuninkaalliset ovat tavanneet vaieta.

Eurooppalaisiin hoveihin liitetään paljon loistokkuutta sekä glamouria – mutta myös mystiikkaa. Onkin useita asioita, joista kuninkaallisista piireistä ei ole tavannut tihkua yksityiskohtia julkisuuteen. 

Kruunun takaa on MTV Uutisten uusi sarja, jossa toimittaja Aino Haili käy läpi kuninkaallisiin liittyviä uutisia ja kohuja kuninkaallisasiantuntija Satu Jaatisen kanssa. MTV Katsomosta löydät sarjan neljä ensimmäistä jaksoa. Lisää jaksoja julkaistaan kesän aikana. 

Yksi tällaisista asioista on raha. 

Kruunun takaa  -sarjan jaksossa aiheeseen syventynyt kuninkaallisasiantuntija Satu Jaatinen kertoo, että kuninkaallisten raha-asioista on varsin vaikeaa saada tarkkaa tietoa. Viimeisin suuri perintö, joka kuninkaallisissa piireissä on laitettu jakoon, on edesmenneen kuningatar Elisabetin, joka menehtyi syyskuussa 2022. 

– Arvioitiin, että hänen henkilökohtainen omaisuutensa, olisiko se ollut jossain 400-500 miljoonan punnan kohdilla. 

– Tiedetään, että hän omisti maata, taidetta, hevosia, jalokiviä, Jaatinen kertoo. 

Toisaalta kaikki korut, joita Elisabetin yllä aikanaan nähtiin, eivät olleet hänen omiaan. Suuri osa koruista ja varsinkin tunnetuimmat kruunut kuuluvat nimittäin kruununjalokiviin ja sen myötä Ison-Britannian valtiolle. 

Elisabetilla kuitenkin oli mittava henkilökohtainen kokoelma erilaisia arvokoruja, jotka on hänen menehtymisensä jälkeen mitä todennäköisimmin laitettu jakoon kuninkaallisen perheen kesken. 

– Sen, kelle niitä on jaettu, näkee oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun nämä perilliset ottavat ne käyttöön. 

Muuten julkisuuteen ei ole päätynyt mitään tarkkaa tietoa siitä, miten Elisabet testamenttasi henkilökohtaisen omaisuutensa. Ei tiedetä, jakoiko Elisabet omaisuutensa tasan lastensa kesken, vai saiko esimerkiksi hänen esikoisena ja kruunun perinyt Charles  muita mittavamman osan äitinsä perinnöstä ja millaisen osuuden sai puolestaan hovin häpeälampaana tunnettu prinssi Andrew

Toinen seikka, mikä lisää epämääräisyyttä kuninkaallisten raha-asioihin, on verotus. Kaikista kuninkaallisista ei tarkkaan tiedetä, paljonko he maksavat veroja – jos maksavat ollenkaan, sillä verovelvollisuus ei koske kaikkia kuninkaallisia ainakaan Isossa-Britanniassa. 

Esimerkiksi kuningas Charlesin ei olisi pakko maksaa veroja, mutta sekä Elisabet että Charles alkoivat NBC:n mukaan vuodesta 1993 lähtien maksaa vapaaehtoista tuloveroa herttuakunnista saaduista tuloista ja henkilökohtaisista sijoituksista saaduista tuloista.

Sen verran kuninkaallisten tulotasosta tiedetään, että vaikka Elisabet oli rikas, on Charles häntä rikkaampi. Kuitenkin Charleskin jää heittämällä raha-asioissa monien muiden Euroopan kuninkaallisten varjoon. 

Monacon ruhtinas Albertin  omaisuus esimerkiksi on noin miljardin luokkaa. Kuitenkin Albertinkin maallinen omaisuus kalpenee Euroopan rikkaimman kuninkaallisen rinnalla, joka on Luxemburgin suurherttua Henri, jonka henkilökohtaisen omaisuuden on arvioitu olevan noin neljä miljardia. 

– Minulla ei ole tarkkaa tietoa, että mistä ihmeestä he kaiken omaisuutensa keräävät, mutta kumpikaan näistä edellisestä hahmosta ei kauheasti veroja maksa, se tiedetään, Jaatinen toteaa. 

Alla olevalla videolla kokonaisuudessaan Kruunun takaa -jakso, jossa keskustellaan myös muun muassa kuningatar Elisabetin salatuista, traagisen elämän eläneistä serkuista.

Salaisuudet 21:49

Kaikki jaksot löydät kokonaisuudessaan MTV Katsomosta. Lisää jaksoja julkaistaan kesän aikana. 

Lue myös:

    Uusimmat