Kuntavaalit siirtyivät, mutta ensimmäiset ehdokaslistat on jätetty kuntien keskusvaalilautakunnille. Pääosin ehdokkaat tuntuvat venyttävän kampanjoinnin aloittamista loppukevääseen.
Muuten vaalien siirtyminen ei näytä tuovan suuria muutoksia vaalityöhön, mutta äänestäjien tapaamisia kasvotusten kaivataan.
– Rakastan ihmisten tapaamista ja ajatusten vaihtamista kasvotusten. Nyt siihen ei ole mahdollisuutta ja se harmittaa, Joensuussa Keskustan ehdokkaana oleva Helena Hulmi murehtii.
Vaalitilaisuudet pitämättä
Toritapahtumat, markkinat ja muut yleisötilaisuudet jäävät tämän hetkisen tiedon mukaan pääosin pitämättä tai peruuntuvat kokonaan. Jos rokotukset ja rajoitukset tepsivät, viimeisinä viikkoina ennen kesäkuun 13. päivä pidettäviä vaaleja voi olla vielä mahdollisuus perinteisiin vaalitilaisuuksiin.
Sosialidemokraattien ehdokas Simo Rauma aikoo joka tapauksessa kampanjoida pääosin vain sosiaalisessa mediassa.
– Jo viime vaaleissa se oli tärkein tapa ja nyt varmaan vielä enemmän. Siellä voi myös haastaa sekä muita ehdokkaita että äänestäjiä. Panostan someen enemmän kuin pahviin, Rauma muotoilee.
Vaalien siirtämisestä Raumalle ei tule myöskään lisäkustannuksia.
– Alle sata euroa oli budjetti viime vaaleissa ja samanlaisella summalla on tarkoitus selvitä nytkin.
Pitkä kampanja
Ehdokkaat joutuvat joka tapauksessa kampanjoimaan pitempään kuin moni ehdokaslupausta antaessaan oletti. Osalle se sopii, osa joutuu miettimään ajankäyttöään.
– Minun kampanjointiin se ei vaikuta. Meillä on valmius pitää vaalit jo huhtikuussa, mutta voin soveltaa omaa toimintaani myös uuteen aikatauluun. Kyllä tässä jaksaa, on tätä niin pitkään jo tehty, perussuomalaisten ehdokas Eero Bogdanoff lupaa.
– Kyllä se sen aiheuttaa, että tässä pitää olla ajan hermolla kiinni, Hulmi huomauttaa.
Kokoomuksen ehdokas Heli Hjälm aikoo suosiolla siirtää oman kampanjan aloitustaan myöhempään kevääseen.
– Aloitan sitten reippaammin vasta huhtikuussa. Pitää ajatella äänestäjiäkin, että jaksaako ne katsoa meidän naamoja kesäkuun puoliväliin saakka.