Suomen kuntavaalit saivat maanantaina osakseen roiman kiitosryöpyn, kun Euroopan neuvoston kansainväliset vaalitarkkailijat esittivät arvionsa vaalien sujumisesta. Vaalit sujuivat tarkkailijoiden mukaan eurooppalaisten normien mukaisesti, vapaasti, reilusti ja läpinäkyvästi.
Vaalitarkkailijat vierailivat sunnuntaina noin 150 äänestyspaikalla eri puolilla maata. Euroopan neuvoston vaalitarkkailudelegaatio koostui 24 tarkkailijasta 18 Euroopan maasta.
Delegaation johtajan, sveitsiläisen Lelia Hunzikerin mukaan avoimuus ja läpinäkyvyys olivat leimaa antava piirre Suomen kuntavaaleille.
– Arvostimme erityisesti sitä periaatetta, että ensimmäinen äänestäjä saa tarkastaa uurnan ja äänestysmateriaalin. Se on hyvä käytäntö ja voi toimia esimerkkinä muille Euroopan maille, Hunziker sanoi vaalitarkkailijoiden tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
Tarkkailijoiden mukaan vaalien ääntenlaskenta sujui kansainvälisessä vertailussa nopeasti.
– Jos vaalihuoneistot menevät kiinni kahdeksalta, ja jos koko maan vaalitulos on laskettu kello kolmeen mennessä yöllä, sitä voi pitää nopeana ääntenlaskuna, Hunziker arvioi.
"Syytä ylpeyteen"
Hunziker kiitteli myös muun muassa sitä, että liikuntarajoitteisille äänestäjille oli varmistettu esteetön pääsy kaikille delegaation näkemille äänestyspaikoille. Samoin kiitosta sai Suomen vaaliavustajajärjestelmä äänestäjille, joille äänestäminen tuottaa vaikeuksia.
Hunziker tarkkaili äänestystä Rovaniemellä, missä häneen teki vaikutuksen se, että äänestyspaikan johtaja järjesti hiekoituksen äänestyspaikan edustalle, kun pihamaa oli jäässä.
– Äänestyspaikkojen ihmiset suhtautuivat tehtäviinsä erittäin vastuullisesti. Tämän huomasimme joka puolella maata.
Myös delegaation brittijäsen Andrew Boff kiitteli vaalivirkailijoiden yhteistyöhalukkuutta ja avoimuutta vaalitarkkailijoiden suhteen.
– He ovat ylpeitä suomalaisesta järjestelmästä, ja heillä on täysi syy ollakin, Boff sanoi.
Parannettavaakin on
Vaikka vaalit sujuivatkin Suomessa pääpiirteissään esimerkillisesti, delegaatio löysi myös muutamia parannusehdotuksia. Jossain tapauksissa esimerkiksi äänestyspaikkojen virkailijoiden koulutus oli jäänyt vähäiseksi, mikä johti hetkellisiin epäselvyystilanteisiin äänestyksessä ja ääntenlaskussa.
– Äänestysvirkailijoiden yleinen taso oli kuitenkin erittäin hyvä, Boff arvioi.
Tarkkailijoiden mukaan eräs uudelleenpohdinnan arvoinen asia Suomen kuntavaalijärjestelmässä on vakiintuneiden puolueiden ulkopuolisten ehdokkaiden ehdolle asettuminen.
– Me ehdottaisimme, että itsenäisten ja paikallisten ryhmien ehdolle asettumisesta tehtäisiin nykyistä helpompaa, Hunziker sanoi.