Suomalaiset kertovat: Tämän takia jätin äänestämättä – "Moni päätös ei Suomen etujen mukaista"

Suomen ensimmäiset aluevaalit järjestettiin viime sunnuntaina. Historiallista päivää laimensi se, että äänestysprosentti jäi kaikkien aikojen pienimmäksi. Aluevaaleissa kävi äänestämässä vain 47,5 prosenttia äänioikeutetuista.

Äänestysprosentti jäi selvästi alhaisemmaksi kuin esimerkiksi viime vuonna kuntavaaleissa, joissa äänestysprosentti oli silloinkin vain 55,1.

MTV Uutiset kysyi sekä sosiaalisessa mediassa että kasvotusten kansalaisilta, miksi he eivät äänestäneet aluevaaleissa. Vastauksissa mainittiin muun muassa koronavirus, epäluottamus päättäjiin ja etä-äänestysmahdollisuuden puuttuminen. Muita syitä olivat muun muassa alaikäisyys ja sairastuminen.

Myös vaalien perimmäinen idea jäi jollakin epäselväksi.

Someselitykset1
Tässä osa MTV Uutisten saamista vastauksista äänestämättömyydelle.

Etä-äänestäminen kiinnostaa

Tutkijatohtori Mikko Poutanen Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen yksiköstä arvioi sähköpostitse, että vastausten perusteella ihmisillä vaikuttaa olevan voimakas käsitys siitä, että etä-äänestämisen voi järjestää esimerkiksi netissä turvallisesti, tasa-arvoisesti ja vaivattomasti.

Poutasen mukaan näin ei tutkimuksen valossa kuitenkaan itsestään selvästi ole, vaan asiaan liittyy aitoja ongelmia. Esimerkiksi äänestäjän varmennettavuuteen liittyy haasteita.

– Tätä ehkä täytyisi viestiä selvemmin äänestäjien suuntaan, koska nykyisellään kansalaisille voi jäädä käsitys, että sitä ei vain viitsitä järjestää.

Korona huolestuttaa

Myös koronavirus nousi esille sosiaalisen median vastauksissa. Poutanen uskoo, että ympäriinsä riehuva pandemia on varmasti aito huolenaihe monille.

Osassa vastauksissa ilmeni lisäksi selvää kyynisyyttä järjestelmää kohtaan. Niiden perusteella päättäjiin ei aina luoteta.

Poutasen mukaan tämä ei ole suinkaan suomalainen erityispiirre.

– Kyynisyys ja vieraantuminen poliittisesta järjestelmästä, eli luottamuspula, on demokraattisen järjestelmän ongelma, mikä on purkautunut esimerkiksi populististen puolueiden suosiossa. 

Someselitykset2
"Äänestän heti mielelläni, kun sen voi tehdä netissä pankkitunnuksilla."

"Puoluekenttä muuttunut"

MTV Uutiset jalkautui Vantaan Tikkurilaan ja Keravalle kyselemään syitä, miksi äänen antaminen jäi nyt väliin.

Nina Blom jätti äänestämättä aluevaaleissa osittain koronan vuoksi.

– Päätin ihan mielenkiinnosta jättää seuraavalle kerralle koronan takia. On ihan turha aiheuttaa enempää kaaosta, mitä on jo tällä hetkellä olemassa.

Jouni Kallio jätti tällä kertaa äänestämättä, koske hän kokee puoluekentän muuttuneen liian erilaiseksi. Oman maan etua ei ajeta hänen mielestään tarpeeksi. 

– Moni päätöksenteko, mikä tehdään Suomessa, ei ole Suomen etujen mukaista. 

Patrick Habimana jätti niin ikään äänestämättä aluevaaleissa. Hän kertoo, että olisi kyllä halunnut äänestää ennakkoon, mutta itse äänestyspäivänä ei tiennyt mihin suunnata.

– En tiennyt mihin mennä (äänestämään). Ei kerrottu, missä paikka on.

Tutkija ei huolestu

Poutanen ei pidä esille nousseita syitä äänestämättä jättämiselle erityisen huolestuttavina, vaan melko odotettuina.

– Aluevaalien osalta varmasti paljon vaikutti se, että vaalit olivat ensimmäistä kertaa, niiden aihepiiri oli aika tiukasti rajattu soteen ja monella kansalaisella ei välttämättä ole mielestään ymmärrystä tästä toiminnasta.

Poutanen arvioi, että seuraavat aluevaalit varmasti kertovat ihmisille enemmän, kun ne asetetaan kuntavaalien yhteyteen, ja kansalaisille on syntynyt parempaa käsitystä siitä, mitä aluevaltuustoissa käytännössä tehdään.









Lue myös:

    Uusimmat