Kunnat ovat valmistelemassa tai jo tekemässä päätöksiä sähkönkulutuksen vähentämisestä, arvioi Kuntaliitto.
Esimerkiksi Uudellamaalla Lohjalla varaudutaan parhaillaan talvella uhkaavaan kriisiin, kun energiasta on niukkuutta Venäjän hyökkäyssodan vuoksi.
Maanantaina kaupungin viranhaltijat kokoontuivat, ja kartoittivat, mistä energiaa voitaisiin säästää. Tarkoituksena on tehdä lyhyen aikavälin energian- ja sähkönsäästöohjelma sekä pidemmän aikavälin varautumisohjelma.
Nopeina keinoina Lohjalla ovat pohdinnassa muun muassa kiinteistöjen sisälämpötilojen laskeminen ja ilmanvaihdon optimointi. Myös uimahallin veden lämpötilan laskeminen ja katuvalojen polttamisen vähentäminen ovat tarkastelussa.
– Voidaanko uimahallissa laskea veden lämpötilaa ilman, että aiheutetaan sisäilmaongelmia, ja että kuntalaiset haluavat yhä käydä uimassa, sanoo toimialajohtaja Pekka Puistosalo Lohjan kaupungilta.
– Ja nyt olemme miettineet myös sitä, voisiko yöaikaan pidentää sitä aikaväliä, kun katuvalot ovat kiinni – ilman että merkittävissä määrin vaikutetaan asukasturvallisuuteen, hän jatkaa.
Tilanteeseen herättiin lomien jälkeen
Sama pohdinta on käynnissä myös muissa kunnissa. Keinot ovat pitkältä samoja.
Esimerkiksi Kuopion ja Oulun kaupungeista luetellaan samoja asioita kuin Lohjan Puistosalo. Kuopiossa energiatehokkuuden toimintasuunnitelman päivittämistä käsitellään ensi maanantaina kaupunginhallituksessa.
Kuntaliiton mukaan kunnissa herättiin sähkön säästämiseen erityisesti lomakauden jälkeen, ja toimenpiteitä parhaillaan valmistellaan tai niistä jo päätetään.
– Kyllä se on hyvin kuuma peruna, toteaa sähkön säästämisestä erityisasiantuntija Vesa Peltola Kuntaliiton yhdyskunta ja ympäristö -yksiköstä.
Hänen mukaansa suuret sähkösäästöt vaativat investointeja, mutta säätämisillä, huolloilla ja käyttötavoilla voi säästää jo merkittävästi.
Energiatehokkuussopimusten piirissä olevat kunnat ovat kertoneet Peltolan mukaan, että kyseisillä toimilla on säästetty 13 prosenttia kulutuksessa.
– Jos kunta on jo nyt tehnyt paljon energiatehokkuustyötä ja pitäisi saada lisää säästöjä aikaiseksi, ja energian hinta kohoaa, voidaan joutua joko tehostamaan energiatehokkuustyötä tai puuttumaan palvelutasoasioihin, Peltola sanoo.
Hän kuitenkin toteaa, että esimerkiksi yhden asteen lasku sisälämpötiloissa ei merkittävästi huononna palvelutasoa.
Sauna tarjolle?
Energian riittävyyden lisäksi kunnat joutuvat pohtimaan energiakysymyksiä myös talousnäkökulmasta. Lohjalla kaupungin määräaikainen sähkösopimus on voimassa ensi vuoden loppuun saakka, joten hinnasta ei vielä tarvitse pelästyä.
Nyt kuitenkin jo keskustellaan, millaisilla sopimusmalleilla toimitaan jatkossa.
– Varmaan jokaisessa kunnassa mietitään kylmä hiki otsalla, mitä on odotettavissa, Puistosalo toteaa tulevista tarjouksista.
Lohjalla säästöjä mietitään leikkaamisen lisäksi myös tarjoamalla palveluja.
– Jos liikuntakeskus Neidonkeitaan saunassa voisi tarjota saunallisia ja muita elämyksiä niin, että kaikkien kuntalaisten ei tarvitse itse joka viikko tai montaa kertaa viikossa omaa saunaa lämmittää. Tervetuloa vaan meille saunomaan, myhäilee Puistosalo.