Kuopiolaisen Maijan pihalle ilmestyi keltainen ameba: "Ihan kuin kukkakaali"

Kuopiolaisen Maija Jääskeläisen pihamaahan putkahti yllättäen outo keltainen eliö, joka katosi miltei yhtä nopeasti kuin oli tullutkin.

Kuukausi sitten Maija huomasi pihallaan, että kaadetun lahon koivun paikalle oli kasvanut erikoinen kellertävä eliö. Erikoinen ulkomuoto kiinnitti Maijan huomion.

– Ihan kuin kukkakaali, sellainen rypykäinen, hyvin kirkkaan keltainen.

Kun Maija nykäisi eliötä, näytti siltä, että se muuttaa väriään. Tuoksu muistutti pavun tuoksua. 

Parin päivän päästä Maija yllättyi, sillä eliötä ei enää näkynytkään pihalla, eikä samanlaista ole sen jälkeen pihamaalle ilmestynyt.

– Ihan kuin se olisi lähtenyt kävelemään, Maija tuumaa.

Limasienilaji nimeltä paranvoi

Maija ryhtyi naapurinsa kanssa selvittämään, mikä keltainen eliö mahtaa olla. He tulivat siihen tulokseen, että se saattaisi olla limasienilaji nimeltä paranvoi.

Kasvitieteen professori Jouko Rikkinen Helsingin yliopistosta vahvistaa, että kuvan ja tuntomerkkien perusteella kyseessä on tämä Maijan ja hänen naapurinsa epäilemä limasienilaji. 

Paranvoi on Fuligo-sukuun kuuluvista limasienilajeista useimmin havaittu, koska sen limakko on usein kirkkaan keltainen ja näyttävämpi kuin viidellä muulla saman suvun lajilla.

Ameba eikä aitosieni

Rikkinen kertoo, että paranvoit ja muut limasienet ovat itse asiassa ameboja, eivätkä aitosieniä.

Ne elävät lahoavassa kasvijätteessä. Paikka lahonneen koivunkannon kohdalla olikin sille mainio kasvuympäristö. Laji viihtyy myös karikkeessa ja erilaisissa lahopuualustoissa.

– Limasienet elävät kasvualustassa yksittäisinä pieninä amebamaisina soluina. Lisääntyessään ne kerääntyvät kokoon ja muodostavat yhteisen limakon itiöiden tuotantoa varten.

– Keltainen rakenne, jonka rouva havaitsi, on siis eliön lisääntymisvaihe.

"Täysin harmiton"

Rikkinen arvioi, ettei eliö hävinnyt Maijan pihamaalta, vaikka keltaista limakkoa ei enää näykään. Luultavimmin eliö nousi kasvualustastaan ja asettui ilmavaan paikkaan. Kun olosuhteet eivät olleetkaan otolliset, se kuivui kokoon ja kirkas väri hävisi.

– Voi olla, että limasieni lähti tuottamaan itiöitä, mutta koska olosuhteet eivät pysyneet riittävän edullisina, prosessi keskeytyi ja limakko kuivui kokoon. 

Syynä tälle saattaa olla esimerkiksi kuivuus.

– Toisaalta limakon sisärakenteet saattoivat jo ennättää erilaistua mikroskooppisen pieniksi itiöiksi, joiden avulla limasienet leviävät.

Rikkinen kertoo, että limasienten limakot eivät ole myrkyllisiä, mutta niitä syödään harvoin. Paranvoi on täysin harmiton, eikä sille tarvitse tehdä mitään, jos sellaiseen puutarhassa tai pihamaalla törmää.

Katso myös video: Näin tunnistat syötäväksi kelpaavat sienilajit

Lue myös:

    Uusimmat