Puolustusvoimat aloittaa taas räjähderaivaukset Kuopion Neulalahdessa. Räjähteitä raivataan ensi viikosta alkaen kesäkuun puoliväliin saakka.
Kallavedellä sijaitsevasta Neulalahdesta on 1990-luvulta lähtien nostettu satojatuhansia räjähteitä, muun muassa käsikranaatteja, patruunoita ja sytyttimiä.
Raivaustöiden tuorein jakso alkoi vuonna 2013, ja sen aikana erillisiä räjähteitä on nostettu vedestä yli 300 000 kappaletta. Pelkkä kappalemäärä ei kuitenkaan kuvaa löytöjä kovinkaan hyvin.
– Skaala on noin yhdestä grammasta kymmeniin kiloihin, sillä mikä tahansa räjähdysainetta sisältävä materiaali lasketaan räjähteeksi, kertoo yliluutnantti Janne Aittamaa Kainuun prikaatista.
– Isojakin tuotteita löytyy vielä, mutta pääosin ne nostettiin jo 1990-luvulla.
Valvontakomissio määräsi tyhjentämään varikot
Sotien jälkeen räjähteitä hävitettiin pääsääntöisesti upottamalla 1970-luvulle asti ja paikoin miltei 1980-luvun taitteeseen saakka.
Neulalahteen räjähteitä on kipattu poikkeuksellisen suuri määrä, koska valvontakomissio puuttui aikanaan ampumatarvikevarikoiden määrään Kuopiossa. Kaksi varikkoa piti tyhjentää reilussa viikossa, ja kaikki materiaali, jota ei saatu vietyä yhdelle varikolle, hävitettiin upottamalla.
Aittamaan mukaan upoksiin päätyneiden ampumatarvikkeiden kokonaismäärästä ei ole tarkkaa tietoa.
– Pyrimme puhdistamaan ne alueet, joissa tiedämme olevan hävitettyä materiaalia ja kaikki kohteet, joissa ne voivat olla vaaraksi. Koskaan ei voida kuitenkaan sanoa varmaksi, että alue olisi sataprosenttisen puhdas.
Vesillä liikkumista rajoitetaan nostojen aikana
Vesialueella liikkumista rajoitetaan turvallisuussyistä nostotöiden aikana. Vesillä liikkujien tulee pitää 200 metrin etäisyys raivauslauttaan ja sukeltajaan. Työskentely lautalla ajoittuu pääasiassa kello 8–17 väliselle ajalle arkipäivisin.
Aittamaa muistuttaa vesillä tai maastossa liikkujia siitä, että mahdollisia räjähdelöytöjä ei pidä koskaan ryhtyä tutkimaan omin päin.
– Älä koske äläkä liikuta esineitä, vaan pyri kuvaamaan ne ja merkitse löytöpaikka mahdollisuuksien mukaan. Löydöistä pitää tehdä ilmoitus hätäkeskukseen tai poliisille, jotka ohjaavat tehtävät edelleen Puolustusvoimille.