Kupittaan ongelmat tiedossa jo 2013: "Kauhujen sairaala" ei kertonut sisäisestä selvityksestään

Kupittaa sairaala
Turun kaupungin hyvinvointitoimiala aloitti helmikuussa selvityksen epäillyistä väärinkäytöksistä Turun kaupunginsairaalan psykiatrisilla suljetuilla osastoilla.Lehtikuva
Julkaistu 09.04.2016 07:45
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

”Kauhujen sairaalaksi” ristityn Turun psykiatrisen sairaalan raju väärinkäytösvyyhti alkoi purkautua jo vuonna 2013, kun sairaala teki sisäisen selvityksensä potilaiden kaltoinkohtelusta. Kaikkia ongelmia ei kuitenkaan kyetty kitkemään.

– Siellähän oli vuoteen 2013 mennessä tapahtunut asioita, joita ei olisi pitänyt tapahtua. Senhän he ovat itsekin myöntäneet, Valviran lääkintöneuvos Markus Henriksson kertaa tapahtumia.

– Onneksi suurin osa potilaista on saanut hyvää hoitoa ja ylivoimainen valtaosa henkilöstöstä ei ole tehnyt epäasianmukaisuuksia, Henriksson korostaa.

Sairaalan selvityksen tuloksena oli yli 100-sivuinen asiakirja, jonka jälkeen 10 henkilöstön jäsentä sai sanktioita ja kahdesta tehtiin poliisille tutkintapyyntö.

Ihmettelyä kuitenkin herätti, miksei näin mittavasta asiasta ei ilmoitettu aluehallintoviranomaisille tai Valviralle.

– He päätyivät silloin siihen, että omavalvonta oli ollut riittävää. Ilmoitus on lakisääteinen oikeus, ei velvollisuus. Jälkikäteen arvioituna olisi ollut hyvä ilmoittaa myös valvontaviranomaisille tapahtumista ja omavalvontaselvityksestä.

Kaikkea ei saatukaan itse kuntoon

Kehitystoimia tapahtui vuonna 2013. Pahamaineinen osasto G1 siirrettiin erillisestä rakennuksesta parempiin tiloihin.

Todettua esimiesvajetta korjattiin vuosien 2014–15 aikana. Mutta helmikuussa 2015 ryöpsähti jälleen uusia epäilyjä potilaiden pahoinpitelystä ja tiedottomiksi lääkitsemisestä Turun Sanomien uutisessa.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira, Lounais-Suomen aluehallintovirasto, poliisi, lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea sekä Turun kaupunki käärivät hihansa.

Valviran ja Turun kaupungin selvitysten välivaiheessa havaittiin, että Kupittaan sairaalassa oli työskennellyt kaksi epäiltyä valehoitajaa, joista tehtiin tutkintapyynnöt poliisille. Fimea teki tarkastuksen puolestaan sairaala-apteekkiin.

Esitutkinta venynee kesän yli

Henrikssonin mukaan hän ei ole törmännyt Kupittaan sairaalan laajuisiin väärinkäytösepäilyihin muualla, vaikka potilaiden ja potilaiden omaisten kanteluita Valviraan sekä aluehallintovirastoihinkin tuleekin paljon.

Toki kyse Kupittaallakin on vielä epäilyistä, ja poliisin laajan esitutkinnan valmistuminen venyy ainakin kesän yli.

– On mahdollista että ihan kaikki esitetty negatiivinen ei pidäkään paikkansa. Näissä asioissa on aina informaatiota ja disinformaatiota. Korostan, ettei tunnu siltä että vähättelisin: Siellä on tapahtunut ikäviä asioita. Se on selvä. Onneksi on tehty korjauksia ja potilasturvallisuus on nyt osin Valviran tarkastusten avulla varmistettu.

Henrikssonin mukaan on silti ilmeistä, että Turun kaupungin psykiatrisen osastotoiminnan resurssit ovat olleet valtakunnan keskimääräistä tasoa pienemmät ja nämä resurssit ovat voineet vaikuttaa tähän tilanteeseen.

Juha Kurvinen passitettiin pakkohoitoon Kupittaan sairaalaan viisi vuotta sitten:

4:33img

9:25img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa