Puhelimeen vastaa väsyneen ja järkyttyneen oloinen mies. Takana on kolmen tunnin mittaiseksi venynyt kokous, jossa käsiteltiin vanhusten pahoinpitelyjä Turun kaupunginsairaalan psykiatrisella osastolla.
– Tunnelma on aika tuskainen, kuten koko viikko on ollut. Pahalta tuntuu, ettei lautakunnalle ole kerrottu näistä asioista. Aina on ollut luottamus virkamiesjohtoon – kyllä tämä on horjuttanut sitä aika pahasti, Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Jarmo Rosenlöf sanoo MTV Uutisille.
Turun Sanomat uutisoi viime viikolla, että Turun kaupungin psykiatrisen sairaalan eli Kupittaan sairaalan psykiatrisilla suljetuilla osastoilla on paljastunut henkilökunnan vakavia väärinkäytöksiä. Lehden lähteiden mukaan potilaita lääkittiin tiedottomaksi, nöyryytettiin ja pahoinpideltiin.
Turun kaupungin hyvinvointitoimialan johtaja tiesi osaston sisäisessä selvitystyössä esiin tulleista epäkohdista. Selvitystyö tehtiin vuoden 2013 kesän päätteeksi.
Kaupunki teki poliisille tutkintapyynnön kuitenkin vain murto-osasta väärinkäytösepäilyjä eikä kertonut tilanteesta valvontaviranomaisille.
Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontui tänään kello 18 käsittelemään ilmi tulleita asioita. Lautakunnalle annettiin selvitys niistä toimenpiteistä, joita vuonna 2013 ja sen jälkeen on tehty, ja mitä on tehty 18.2.2016 jälkeen asian noustua julkisuudessa esille.
Lautakunnan kokous venyi, sillä osallistujat saivat materiaalit luettavakseen vasta juuri ennen kokousta. He esittivät sen pohjalta kysymyksiä ja tarkennuksia paikalla oleville johtaville virkamiehille.
– Siellä tuli niitä kommentteja, että heitä, jotka ovat asiakkaita kohdelleet kaltoin, pitäisi siirtää pois tehtävistään. Tapahtumia ei saa kuitenkaan tekemättömäksi. Palvelun laadun ja asetusten noudattaminen tästä eteenpäin on meidän vaatimus, ja tätä me seuraamme kahden kuukauden välein. Eikä vain kyseessä olevalla osastolla vaan kaikissa meidän osastoissamme tehdään selvitystä, Rosenlöf kertoo.
Lounais-Suomen poliisi tutkii väärinkäytösepäilyjä muun muassa pahoinpitelyinä. Muut rikosnimikkeet ovat vapaudenriisto ja virkavelvollisuuden rikkominen. Poliisin mukaan rikosnimikkeet saattavat vielä tutkinnan aikana muuttua.
Myös Valvira on mukana selvitystyössä. Rosenlöfin mukaan nyt odotetaan tuloksia ja niiden pohjalta tehdään päätöksiä.
Rosenlöf on pettynyt siihen, että konkreettisia vastauksia ei lautakunnalle annettu tänäänkään.
– Me emme saaneet vastausta siihen, miksi näin pääsi käymään osastolla ja miksei siitä kerrottu lautakunnalle aikanaan. Paha mieli on ollut ja huoli siitä, onko muita asioita, joista meille ei ole kerrottu. Tähän ei tullut mitään järkevää vastausta.
Hän ei suoraan epäile väärinkäytöksiä muualla, mutta tämä käsittelyssä oleva tapaus saa miehen mietteliääksi.
– Aina voi alkaa epäillä, että onko muita. Olen ollut tässä tehtävässä 80-luvun lopulta, eikä tällaista tilannetta ole koskaan tullut eteen, että luottamus olisi horjumassa, Rosenlöf sanoo.
– Meille sanottiin ja vakuutettiin, ettei vuoden 2013 jälkeen ole väärinkäytöksiä, mutta siihen saadaan vastaus sitten kun selvitykset on tehty.
Rosenlöf kuitenkin painottaa, että pääosin henkilökunta on Turun eri yksiköissä toiminut sääntöjen ja hyvän tavan mukaisesti.
Kulunut viikko on ollut kokeneelle puheenjohtajalle myös henkilökohtaisesti rankka.
– On ollut tuskainen viikko ja mieli on ollut pahana. Olen saanut paljon yhteydenottoja puhelimitse, sähköpostilla, tekstiviesteillä. Omaisiltakin on tullut kymmeniä, jollei satoja yhteydenottoja. On kerrottu tapauskohtaisesti, mitä isälle ja äidille tai muulle lähisukulaiselle on tehty ja tapahtunut. Kyllä siinä silmä kostuu, kun niitä tarinoita lukee ja kuulee, Rosenlöf sanoo.
Lautakunta merkitsi asian tiedoksi ja päätti, että asia tuodaan uudelleen käsiteltäväksi jatkoselvitysten valmistuttua.