Miksi pahoinpitelyepäilyistä vaiettiin? Turkulaisesta sairaalasta vain vähän valituksia

Turun kaupunginsairaala vanhustyö pahoinpitely 2
Lehtikuva
Julkaistu 27.02.2016 10:05
Toimittajan kuva
Sari Korpela

sari.korpela@mtv.fi

Lounais-Suomen aluehallintovirastossa yllätyttiin Turun Kupittaan sairaalan potilaiden kohtelusta.

Viraston sosiaali- ja terveysyksikön päällikkö Jaska Siikavirta sanoo, että sairaalan toiminnasta on tullut vain yksittäisiä valituksia.

– Nämä tulivat aivan poikkeuksellisena yllätyksenä. Kartoitimme valitusten ja kanteluiden määrän koskien nimenomaan Kupittaan sairaalaa ja lukumäärät ovat olleet hätkähdyttävän vähäisiä. Joitain yksittäisiä kappaleita on tullut vuoden 2015 aikana, sanoo Siikavirta.

Aluehallintovirastossa potilaiden kaltoinkohtelut ovat herättäneet pohdintaa siitä, miksi ilmoituksia ei ole tullut. Hiljaisuus kertoo omaa kieltään.

Vaikenemisen kulttuuria henkilökunnassakin?

– Olemme analysoineet tätä meidän asiantuntijoidemme kanssa. Satakunnan puolelta meillä on säännönmukaisesti tullut kanteluja, mutta yhteydenottojen vähäinen määrä Turun puolelta saattaisi vähän indikoida sellaista, että on ollut tietynlaista vaikenemisen kulttuuria ihan henkilökunnassakin, sanoo Siikavirta.

Turun Sanomien mukaan Kupittaan sairaalan vanhuuspsykiatrian osastolla on paljastunut ylilääkitsemistä, nöyryyttämistä, fyysistä pahoinpitelyä ja tarpeettoman pitkää eristämistä. Jo pelkästään eristämistä säädellään tarkasti lailla.

– Mielenterveyslaissa on hyvin tarkat säädökset siitä miten eristäminen voidaan tehdä ja sen tulee aina perustua hoitavan lääkärin tutkimuksen ja sen perusteella päätetään eristämisestä, sanoo Siikavirta.

– Eli henkilön pitäisi olla jotenkin itselle tai ympäristölle vaarallinen.

Näin valitusta aletaan purkaa

Aluehallintovirasto toimii alueellaan ensisijaisena valvojana. Kun virastoon tehdään valitus tai kantelu alueen terveys- tai sosiaalitoimesta, se käsitellään keskimäärin viidessä kuukaudessa. Työparina tapauksissa toimivat lääkäri ja juristi.

– Ensin arvioidaan, että minkälaisia asioita siitä kirjoituksesta nousee esille. Onko syytä epäillä lainvastaisuutta ja potilas- tai asiakasturvallisuuden vaarantumista.  Sen jälkeen tehdään alustava menettelytapa arvio: lähdetäänkö sitä selvittämään tarkemmin vai voidaanko jo todeta, että ei ole lain vastaista vai vaatiiko tarkempaa selvittelyä, sanoo Siikavirta.

Vakavissa tapauksissa kanteluiden käsittely voi viedä pidempään, jopa vuoden.

Kupittaan paljastuneita tapahtumia Siikavirta kuvaa poikkeuksellisiksi ja tilannetta selvitetään nyt yhteistyössä Valviran kanssa. 

– Tätä akuuttia tilannetta puretaan nyt monen viranomaisen kanssa. Välittömän potilasturvallisuuden vaarantuminen selvitetään ja turvataan, ettei tällaista pääse jatkossa enää ikinä tapahtumaan, sanoo Siikavirta, mutta myöntää, että menneiden asioiden selvittämiseen voi mennä kauan.

Osa henkilökunnasta on jo jäänyt eläkkeelle ja osa on muissa työpaikoissa.

Henkilökunnalla velvollisuus kertoa epäkohdista

Sairaalasta paljastuneet tapahtumat ovat saaneet monet kysymään, että paljastuiko tässä vain jäävuoren huippu.

Siikavirran mukaan asiaa on vielä hankala arvioida, koska potilaat eivät ole itse yleensä kykeneviä arvioiman tilannettaan oikein. Hän muistuttaa siitä, että henkilökunnalla on velvollisuus tuoda viranomaisille epäkohtia esille. 

– Työtä tehdään virkavastuulla, johon kohdistuu julkinen luotettavuus.  Julkinen organisaatio ja sen työntekijät voivat ja saavat itse välittömästi viestiä, jos huomaavat työyhteisössä sen kaltaisia asioita, joihin valvonnan olisi syytä puuttua. Ennen kaikkea tämän julkisen organisaation työnjohdon, sanoo Siikavirta.

Hän uskoo, että tapahtumat saadaan selvitettyä.

– Kyllä Turun kaupunki ottaa tällä hetkellä sen niin vakavasti, että me tulemme viranomaisyhteistyöllä pääsemään lopulliseen totuuteen.

– On tärkeää palauttaa se luottamus, joka nyt on mennyt, sanoo Siikavirta. Hän myös uskoo, että Kupittaan sairaalan tapahtumat saattavat muuttaa psykiatrista hoitoa.

– Uskon, että tämä toimii pontimena siihen, että joudumme miettimään ihan uudelleen ylipäänsä sitä tapaa jolla tällä hetkellä palveluita Suomessa annetaan, sanoo Siikavirta. 

Kupittaan sairaalan tapahtumia selvittää usea viranomainen. Lounais-Suomen poliisi on aloittanut esitutkinnan pahoinpitelyepäilyistä. Myös Valvira ja Fimea tutkivat asiaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa