Kurdijärjestö on luvannut toteuttaa Abdullah Öcalanin toiveen rauhasta, mutta vaatii johtajalleen asemaa neuvotteluissa.
Kurdijärjestö PKK eli Kurdistanin työväenpuolue julistaa aselevon Turkin kanssa, kertoo järjestöä lähellä oleva uutistoimisto ANF. Turkissa kielletyn järjestön vangittu johtaja Abdullah Öcalan kehotti torstaina tällä viikolla järjestön taistelijoita laskemaan aseensa ja lakkauttamaan toimintansa.
– Edistääksemme johtajamme Apon (Öcalanin) vetoomusta rauhan ja demokratian puolesta julistamme tästä päivästä lähtien tulitauon, sanoi PKK:n johtokunta uutistoimiston välittämässä lausunnossa.
– Kannatamme vetoomuksen sisältöä ja aiomme noudattaa sitä ja panna sen toimeen, johtokunta ilmoitti.
Öcalanin vetoomuksen välitti kurdipuolue DEM, jonka edustajat tapasivat Öcalania useita kertoja.
PKK ilmoitti olevansa valmis kutsumaan koolle Öcalanin toivoman kokouksen, mutta vaati, että sille on luotava turvalliset olosuhteet ja että Öcalanin on itse johdettava tapaamista.
Lisäksi PKK vaati, että Öcalanin vankilaoloja täytyy helpottaa ja että hänen on sallittava pitää yhteyttä kehen hän haluaa.
Vahvistamattomien mediatietojen mukaan Öcalanille ja muille kurdijohtajille olisi kulisseissa käydyissä neuvotteluissa luvattu armahduksia vastineeksi aselevosta. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan taas tavoittelee perustuslain muutamista, jotta hän voisi jatkaa vallassa vielä yhden virkakauden.
Tukholman yliopiston Turkki-tutkija Paul Levin arvioi uutistoimisto TT:lle, että Erdogan saattaa hakea pyrkimykselleen tukea DEMiltä. Taustalla vaikuttaa myös muuttunut geopoliittinen tilanne. Turkki voi Levinin mukaan pyrkiä varmistamaan, etteivät Iran tai Israel aseista PKK:ta ja käytä järjestöä käsikassaranaan.
40 vuoden taistelu
PKK on luokiteltu terroristijärjestöksi sekä Turkissa että Yhdysvalloissa ja EU:ssa. Se on taistellut vuodesta 1984 ajaakseen itsenäistä valtiota kurdeille, jotka muodostavat noin 20 prosentin vähemmistön Turkin 85 miljoonan ihmisen väestöstä.
75-vuotias Öcalan on istunut Imralin vankilasaarella Turkissa vuodesta 1999. Hänen vangitsemisestaan lähtien taisteluita PKK:n ja Turkin välillä on yritetty monesti lopettaa, mutta tähän asti tuloksetta. Taisteluissa on neljän vuosikymmenen aikana kuollut yli 40 000 ihmistä.
Kurdit ovat maailman suurin kansa ilman omaa valtiota. Eri arvioiden mukaan heitä on ainakin 30–35 miljoonaa. Kurdit asuvat pääosin Turkin alueella sekä Irakissa, Syyriassa ja Iranissa.
Edellinen rauhanvälitysyritys katkesi vuonna 2015. Uudet tunnustelut alkoivat viime syksynä ja aloite tuli yllättäen Erdoganin liittolaiselta, turkkilaisnationalistisen MHP-puolueen johtajalta Devlet Bahcelilta.
Erdogan on ylistänyt Öcalanin vetoomusta taistelujen lopettamiseksi ja sanonut, että kyseessä on historiallinen tilaisuus.
Juttua päivitetty kauttaaltaan 1.3.25 kello 15.03.