Kurikka istuu käsittämättömän osakeaarteen päällä – näin potti päätyi pikkukaupungille

Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Kurikka on Fortumin ja Nesteen suuromistaja. 

Kurikan kaupungilla on valtava osakeomaisuus, sillä se on Fortumin ja Nesteen kuudenneksi suurin osakkeenomistaja. Osakkeiden yhteenlaskettu markkina-arvo on yli 150 miljoonaa euroa. Aiheesta kertoo analyysiyhtiö Inderes blogissaan. 

Viimeisen kymmenen vuoden aikana kaupunki on saanut osakkeista osinkotuloa jopa noin sata miljoonaa euroa. 

– Osinkotuottoja kertyi 12,9 milj. euroa, mikä vastaa yli 3,5 %-yksikköä kunnallisverotuloa. Muun rahoituksen heikennyttyä sote-uudistuksen takia, osinkotuottojen suhteellinen merkitys kasvoi entisestään, Kurikan kaupungin edellisessä tilinpäätöksessä todetaan.

Kurikassa asui viime vuonna hieman alle 20 000 ihmistä. Kurikka on myös Suomen suurin maatalouspitäjä maatalouden tuloilla mitattuna.

Mutta mistä ihmeestä valtava osakeomaisuus on syntynyt? Vuonna 1932 Kurikan kunnasta tuli Kurikan Säästöpankin pelastamisen yhteydessä Jyllinkosken Sähkön merkittävä omistaja. 

Vuosikymmenien aikana Jyllinkosken Sähköstä tuli alueella merkittävä toimija. Yhtiöstä oli kiinnostunut ruotsalainen Vattenfall, mutta erinäisten vaiheiden kautta se päätyi lopulta osaksi Fortumia. 

Kurikka ei myynyt yhtiönsä omistusta suoraan käteistä vaan osakkeita vastaan. Kaupunki sai näin 6 203 500 Fortumin osaketta, jotka se yhä omistaa. Nesteen osakkeet kaupunki sai, kun Fortum irrotti sen omaksi yhtiökseen ja se listattiin pörssiin.

Lue myös:

    Uusimmat