Miten tämä on mahdollista? Kurikan kaupungin kassa on ylijäämäinen: tätä kaikkea on saatu sadalla miljoonalla

Kurikalla on uskomaton tilanne. Kaupunkiin on rakennettu kymmenien miljoonien eurojen rakennuksia parissa vuodessa, mutta silti kaupungin kassa on ylijäämäinen. Tämä on mahdollista, koska kaupunki on Fortumin ja Nesteen kuudenneksi suurin osakkeenomistaja.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevalla 20 000 asukkaan Kurikan kaupungilla on valtava osakeomaisuus, sillä se on Fortumin ja Nesteen kuudenneksi suurin osakkeenomistaja. Osakkeiden yhteenlaskettu markkina-arvo on yli 150 miljoonaa euroa.

MTV Uutiset kysyi kaupunginjohtajalta Anna-Kaisa Pusalta, näkyykö kaupungin varallisuus jotenkin tavallisten kurikkalaisten arjessa.

Pusa kertoo, että kaupunki on viimeisen kuuden vuoden aikana investoinut lähes 100 miljoonaa euroa julkisiin, kaupunkilaisia hyödyttäviin palveluihin.

Kaupunkiin on rakennettu muun muassa kaksi uutta koulua ja iso sote- ja perhekeskus. Lisäksi kaupunki on tukenut paikallisten yhdistysten toimintaa ja tapahtumatuotantoa sekä investoinut rahaa Kiuaskallion vapaa-ajan alueeseen.

Suunnitelmissa on myös uuden päiväkodin ja kaupungintalon rakentaminen.

Maksuton varhaiskasvatus on tietenkin perheellisille merkittävä tukitoimi kaupungilta, Pusa kertoo.

Vuokra-asunnoista puute

Pusan mukaan kaupungin haaste on tällä hetkellä vuokra-asuntojen puute.

Vaikka olisi kaupunkiin muuttajia, meiltä puuttuu asuntoja. Mutta pian keskustaan valmistuu kaupungin vuokrayhtiön uusi esteetön kerrostalo ja uusia kohteita ollaan työstämässä.

Lisäksi tilanteeseen on haettu apua yksityisiltä asunnonomistajilta, joiden kanssa kaupungin vuokrayhtiö on tehnyt yhteistyötä.

Neste ja Fortum suurempia rahoittajia kuin Suomen valtio

Kurikan kaupunki on omistanut sähköyhtiön osakkeita vuodesta 1932 saakka.

Tällä hetkellä kaupungin omistamien osinkojen tuottojen merkitys on kaupungin budjetissa suurempi kuin valtion osuuksien.

Neste ja Fortum rahoittavat Kurikkaa enemmän kuin valtio, Pusa kertoo.

Kaupungin tulos oli vuonna 2023 ylijäämäinen.

Olemme lähteneet hajauttamaan osakkeita siten, että ostimme viime vuonna muiden yhtiöiden osakkeita 700 000 eurolla ja tänä vuonna yli 800 000 eurolla.

Kaupungin varallisuus on myös asukkaiden tiedossa. 

Valtuutetut ovat salkun hoitajia ja hehän ovat kuntalaisten valitsemia. Valtuustossa käsitellään kaupungin osakeomistusta useita kertoja vuodessa.

Kaupungin tase on vahva, vaikka osakkeiden tuottoa siihen on laskettu mukaan vain 23,4 miljoonaa euroa. 

Osakkeiden arvohan on paljon suurempi, mutta taseessa niiden osuus on pidetty aika pienenä, koska osakkeiden arvo heilahtelee.

"Vahva vihreän siirtymän kaupunki"

Pusa kertoo, että Kurikka nojaa vahvasti vihreän siirtymän tulevaisuuteen.

Meillä on yli 10 tuulivoima-aluetta ja useita aurinkovoima aloitteita.

– Kurikka on maataloustuloilla mitattuna Suomen ykkönen. Kaupungin yhtiön Kurikan energian kanssa on suunnitelmissa biokaasuekosysteemin rakentaminen yhdessä maataloustuottajien kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat