Epäasiallinen käytös liikenteessä ei ole kasvanut, sanoo Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen.
Viime viikkoina uutisotsikoissa on ollut esillä äärimmäisiä esimerkkejä liikenneraivosta.
Helsingissä poliisi tutkii tapausta, jossa autoilijan epäillään ajaneen ekaluokkalaisen äidin jalan ylitse torstaina, koska hän oli kyllästynyt lasten ohikulkuun alueella.
Toisessa tapauksessa Helsingin kevyen liikenteen väylällä Baanalla pyöräilijä raivostui toiselle soittokellon soittamisesta ja yritti sen jälkeen kuristaa hänet.
Torniossa Haaparannalla uutisoitiin heinäkuussa tapauksesta, jossa autoilija teloi pyöräilijän sairaalakuntoon tahallisella äkkijarrutuksella.
– Nämä ovat onneksi harvinaisia ääri-ilmiöitä. Liikenneturvan selvityksien mukaan tällainen käytös ei ole viime vuosina lisääntynyt, Tarvainen sanoo.
Tarvaisen mukaan liikenteessä näkee itse asiassa nykyisin enemmän kohteliasta käytöstä.
– Kävelijät esimerkiksi heilauttavat kättä suojatiellä kiitoksena autoilijoille.
Muiden virheet otetaan henkilökohtaisesti
Liikenteessä tapahtuvan ärsyyntymisen taustalla on usein, että autoliikenteessä muut kulkijat jäävät hyvin tuntemattomiksi. Yleistä on, että jos tekee itse virheen, se pannaan inhimillisen erehdyksen piikkiin.
– Kun taas joku toinen ei vahingossa muista vilkuttaa tai on väärällä kaistalla, ajatellaan, että joku henkilökohtaisesti halusi tehdä minulle tällaisen tempun.
Liikenteessä kiukustumista voi Tarvaisen mukaan hillitä sillä, että ei ota toisten tekemiä pieniä virheitä henkilökohtaisesti.
Hän huomauttaa, että tavallinen ärsyyntyminen liikenteessä pitää erottaa uutisten ääritapauksista ja väkivallasta. Ääritapauksia on vaikea selittää tavallisilla mekanismeilla. Usein taustalla on ihmisen muita ongelmia.
– Esimerkiksi tällainen tapaus, että ajetaan jalan yli, kun ärsyttää – sitä ei voida pitää tavallisena liikenneilmiönä. Silloin auto on vain tekoväline väärälle teolle eikä asialla ole välttämättä tekemistä liikenteen kanssa.
"Jokainen tapaus liikaa"
Helsingin poliisin rikosylikonstaapeli Petri Jehkonen muistuttaa, että jokainen liikenneturvallisuuden vaarantava tapaus on liikaa.
Hän kertoo, että poliisi kirjasi Helsingissä viikonloppuna poikkeuksellisen paljon liikenneturvallisuutta vaarantavia tapahtumia.
Joukossa oli niin punaisiin päin ajamista kuin rattijuoppoutta.
– Ihmiset katsovat liikaa omaan napaansa. Joskus on tyhmyyttäkin matkassa, ei humalassa ajaminen hirveän fiksua ole.
Jehkonen muistuttaa, että välinpitämättömyydestä voi seurata vakavia asioita.
– Ei ole ollut kaukana, että henki olisi lähtenyt esimerkiksi näissä viikonlopun tapahtumissa.