Pohjoissavolainen kurkkutilallinen on ajautunut viime viikkoina epätoivoiseen tilanteeseen sähkön hintojen noustua. Hänellä ei ole varaa pilviin kohonneisiin maksuihin, ja kaikki yrityksen kurkkuviljelmät joudutaan tuhoamaan.
Nilsiän Taimituote Oy:n yrittäjä Risto Taskinen on viljellyt kurkkuja Pohjois-Savossa noin 26 vuotta. Ympärivuotisen kasvatuksen hän aloitti noin 20 vuotta sitten ensimmäisten joukossa Suomessa.
Taskisen kurkut myydään Itä-Suomen kaupoissa.
Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä
Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.
Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.
Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
– Käytännössä viimeistään edellispäivänä on kerätty seuraavana päivänä kaupoissa olevat kurkut, Taskinen kertoo MTV Uutisten haastattelussa.
5:40
Talviviljely vie paljon sähköä
Talviviljely vaatii Taskisen mukaan paljon valoa ja sitä mukaa sähköä. Se onkin tuotannon ylivoimaisesti suurin kuluerä.
Taskinen kertoo, että hänen yrityksessään on ollut noin 10 vuotta sellainen sopimus, jossa osa sähköstä ostetaan ja sähkön hinta ”suojataan” etukäteen. Osa sähköstä ostetaan pörssistä. Järjestelyn etu on joustavuus.
– Tuotanto vaihtelee vuodenajan mukaan, ja auringon valoa käytetään niin paljon kuin mahdollista. Marraskuusta helmikuun loppuun aurinko ei paljon paista ja joudumme valottamaan (viljelmiä) parikymmentä tuntia vuorokaudessa, Taskinen kertoo.
Lue myös: Sähkön pörssihinta rajuun nousuun pakkasten paukkuessa – "Jossain määrin yllätys kaikille"
Hurja sähkölasku: 30–40 000 euroa päivässä
Kurkkujen viljelyyn kuluu Taskisen mukaan sähköä noin 30 000 kilovattituntia. Se on reilusti enemmän kuin sähkölämmitteisen omakotitalon kulutus vuodessa.
Normaalisti Taskisen sähkölasku on 50–60 000 euroa kuussa. Viime viikolla pörssisähkön hinnan nousun myötä hinta olisi Taskisen mukaan ollut pahimmillaan, jos toiminta olisi jatkunut täysillä ilman suojauksia, useita kymmeniä tuhansia euroja päivässä.
– On se aika rapsakka sähkölasku vuorokaudessa tämmöisellä pienviljelijälle. Ja luulen, että tämän talven huippuhintoja ei ole vielä nähty. Kun hinta on jo marras-joulukuussa näin kova, tammi-helmikuu saattavat olla ihan älyttömiä, jos tulee kylmä talvi, Taskinen toteaa.
– Nyt kun ei yhtään tulevaa tiedä ja talvella joutuisimme kurkkuja kuitenkin valottamaan, alamme toteuttaa kurkunviljelyssämme ”vihreää siirtymää”. Se tarkoittaa meillä sitä, että ajamme tunkiolle hyvässä kasvukunnossa olevan kurkkukasvuston.
Taskinen kertoo olevansa pakkoratkaisun edessä.
– Muuten tulee seinä vastaan.
Lue myös: Vinkit kodin tehokkaaseen lämmittämiseen paukkupakkasilla – "Pahimmillaan tilanne on se, että..."
Kurkut tunkiolle ensi viikolla
Taskinen kertoo, että kasvihuonetta aletaan tyhjentää todennäköisesti ensi viikolla. Sen jälkeen yrityksen noin 5 työntekijää lomautetaan.
Taskinen on harmissaan niin omasta kuin henkilökuntansakin puolesta.
– On se jokaiselle lomautettavalle henkilökohtainen juttu, olipa heitä sitten yksi tai sata. Ja itsellekin: hyviä työntekijöitä ovat, mutta minkäs teet. Ei ole vaihtoehtoja.
Myös hukkaan heitettävä kurkkukasvusto surettaa.
– Olemme Suomessa käytännössä ihan maailman kärjessä kurkun viljelyssä niin laaduin kuin määrienkin suhteen. Mutta se ei riitä. Nyt muut tekijät vaikuttavat kannattavuuteen enemmän kuin osaaminen viljelyssä.
Syytävä sormi osoittaa poliittisiin päättäjiin
Taskinen syyttää tilanteesta poliitikkojen tekemiä ja hänen mielestään liian lyhytnäköisiä päätöksiä.
– Sähkön hinta on nyt tämmöinen ilmastomuutokseen liittyvien toimien takia. Aurinkoenergia ja tuulivoima ovat hyviä asioita sinällään, mutta Suomi on pohjoinen ja kylmä maa ja tarvitsisimme myös säätövoimaa, eli ydin- tai vesivoimaa, mutta niitä ei ole tarpeeksi. Myös turvetuotanto pitää ajaa alas, ja metsien järkevä käyttö halutaan kieltää, Taskinen luettelee.
– Lisäksi kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Taustalla on muun muassa sähköistäminen teollisuudessa ja autoissa. Sähkön kysyntä tulee kasvamaan ja hintakin nousee jatkossa varmasti edelleen.
Mitään korvauksia tuotannon ajamisesta alas ei ole tulossa.
– Yrittämiseen riskit kuuluvat. 30 vuoden yrittäjyyden aikana on monenlaista ylä- ja alamäkeä ollut ja kaikkeen täytyy sopeutua, mutta pettynyt olen poliittisiin päättäjiin. Minun syyttävä sormeni osoittaa heitä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
"Jossain vaiheessa vielä viljellään"
Vielä tällä hetkellä kurkut siis kukoistavat Nilsiän Taimituote Oy:n kasvihuoneessa, mutta eivät enää pitkään.
Alennusmyynnissä ensi viikkoon mennessä kypsyviä kurkkuja ei Taskisen mukaan kuitenkaan kaupata.
– Ei missään nimessä, mieluummin ylennysmyynnissä, Taskinen sanoo ja naurahtaa.
Nyt kurkuista on katkaistu latva, ja se on lopun alkua.
– Pari viikkoa sen jälkeen kurkkuja voidaan vielä kerätä. Ensi viikolla pannaan kastelut kiinni ja pari päivää sen jälkeen alamme kasvihuonetta tyhjentää, kasvusto ajetaan pihalle kompostiin. Lisäksi turpeesta, tupasvillasta ja rahkasammalesta koostuva kasvualusta pakataan biohajoavaan muoviin, ja myös ne ajetaan kompostiin.
– Sitten ruvetaan pesemään huonetta ja desinfioidaan – riskillä, koska kyllä minä luotan siihen, että jossain vaiheessa vielä viljellään. Laitetaan huone valmiiksi, uudet kasvualustat ja kaikki kohdilleen, ja kun näyttää siltä, että kannattaa aloittaa viljely, tilataan taimet Närpiöstä. Tilauksesta menee 3–4 viikkoa, ja sitten alkaa viljely. Siitä se lähtee uudestaan käyntiin sitten.