Sähkön hinnan nousu voi tuoda satojen tuhansien lisälaskun keskisuurillekin yrityksille
Euroopan toiseksi suurin sinkkitehdas Boliden on Kokkolan suurin työnantaja, joka joutuu nyt rajoittamaan tuotantoaan korkean sähkön hinnan vuoksi.
Sinkkiä tarvitaan autoteollisuudessa ja rakentamisessa ja sillä on maailmalla kova kysyntä. Boliden käyttää 1,5 prosenttia Suomessa käytettävästä sähköstä. Jokunen vuosi sitten sitä verrattiin Tampereen kaupungin käyttämään sähkömäärään.
– Sähkön hinnan nousu on merkinnyt jo sitä, että olemme joutuneet rajoittamaan tuotantoa, koska näiden hintapiikkien aikana ei ole enää kannattavaa valmistaa sinkkiä. Meillä on siis tuotannonrajoituksia jo nyt, kertoo toimitusjohtaja Antti Kontiainen.
Rajoitukset ovat vielä pysyneet pienissä prosenttiluvuissa, mutta jatko on auki.
– On tietenkin mahdollista, että tilanne pahenee.
Asiakkaille tällainen viesti ei ole hyvä.
– Ei tietenkään, kun tarvitaan luotettavaa toimijaa.
Lue myös: Omakotiliitto: "Ilman hyvityksiä moni tupa olisi jäänyt kylmäksi" – suurimmat hyvitykset sähkölaskuista noin tuhat euroa
Vielä tuotannon vähennys ei ole johtanut työntekijöiden vähentämiseen tai lomauttamiseen.
– Ei, sellainen ei ole ajankohtaista, rauhoittelee Kontiainen.
Hänellä on selvä toive Suomen hallitukselle ja energiapolitiikalle.
– Tietenkin se, että Olkiluoto kolmonen saadaan täyteen tuotantoon. Ja että kaikki kapasiteetti, mitä on käytettävissä, saataisiin käyttöön.
Vaikeuksia kaiken kokoisissa yrityksissä
Aivan toisenlaista yritystoimintaa kymmenen kilometrin päässä pyörittää Hannu Kortelainen. Hänellä on suuri rivistö kasvihuoneita, joissa kasvatetaan kesäkukkia.
Parin hehtaarin kasvihuoneviljelmät ovat nyt tyhjinä kesäkukista, mutta seuraavan erän kasvatus alkaa vuodenvaihteessa.
– Kyllä sähkön hinnan nousu tulee olemaan huomattava, vaikka meillä lämmitysmuotona onkin nestekaasu ja osin aurinkoenergia.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
10:30
Lue myös: Hallitukselta kolme selkeää kädenojennusta sähkökurimuksen keskellä
Sähköä tarvitaan tuotannossa parisataa megawattia, nyt sen käyttöä yritetään hillitä uusin keinoin.
– Olemme viilanneet viljelyaikatauluja ja myös sähkön kulutusta vuorokauden sisällä niin, että me pystyttäisiin käyttämään sähköä silloin, kun se on edullisimmillaan.
Kortelainen on tyytyväinen siihen, että kasvihuoneet lämpiävät pääosin nestakaasulla, jonka hinta ei vielä noussut yhtä korkeaksi kuin vaikkapa maakaasun tai sähkön.
– Tässä tilanteessa tämä ratkaisu tuntuu hyvältä.
Metallipajat pinteessä
Taas siirrytään kymmenen kilometriä eteenpäin, vastaan tulee Linex Boat, joka tekee suuria moottoriveneitä vientiin. Nyt kun Venäjä-pakotteet ovat tyrehdyttäneet veneiden viennin naapuriin, Kälviältä matkaa hintavia luksusveneitä Aasiaan.
– Tämä on hieno asia, että on löytynyt korvaavat markkinat. Mutta sähkön hinta panee miettimään. Meillä tulee sähkölaskuun lisää nettona 150 000 euroa, kertoo hallituksen puheenjohtaja Olli Lindkvist.
Hän on myös Kokkolan yrittäjien puheenjohtaja. Sitä kautta tiedossa on erityisesti metallipajojen ja lasertyöstäjien ongelma: siellä sähkönkulutus on vielä suurempaa.
– Siellä puhutaan keskikokoisessa yrityksessä yli miljoonan kilowatin vuosikulutuksesta. Silloin jokainen ymmärtää. että puhutaan useiden satojen tuhansien, ellei puolen miljoonan euron lisäkulusta.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
1:58
Lue myös: Politiikan toimittaja ruotii budjetin lopputulosta: "Valtio ei ota täysimääräisesti sähkölaskuja kannettavakseen"
Hallitus muotoili jo kotitalouksille sähkölaskujen tukipakettia, mutta yritykset odottavat vielä omaansa. Mitä se voisi olla?
– Meillähän arvonlisäveron alennus ei merkitse mitään, kun voimme vähentää alvit ja maksamme veroa vasta valmiista tuotteesta. Mutta yksi vaihtoehto olisi sähkölaskun verovähennysoikeuden tuplaaminen vaikkapa seuraavaksi vuodeksi. Sillä olisi merkitystä, ehdottaa Lindkvist.
11:51