Valtakunnallisten kosteus- ja hometalkoiden merkittävin aikaansaannos oli tietoisuuden lisääminen kosteus- ja homeongelmista ja niiden ratkaisemista. Näin arvioi ympäristöministeriön yli-insinööri Katja Outinen kuutisen vuotta kestänyttä tempausta.
Ympäristöministeriön vetämän ohjelman aikana julkaistiin muun muassa useita oppaita, joissa neuvottiin esimerkiksi kansalaisia ja päättäjiä kosteus- ja homevaurioista.
– Oppaissa neuvotaan esimerkiksi siitä, kuinka tilata rakennuksen kuntotutkimus tai hyvä korjaaja. Viime vuonna valmistui taas kuntapäättäjille suunnattu homeopas, jossa kerrotaan, kuinka kunnassa tulisi hoitaa kiinteistökantaa, Outinen kertoo.
Lisäksi vuonna 2009 käynnistetyn toimenpideohjelman aikana pyrittiin puuttumaan lainsäädäntöön sekä yhtenäistämään koulutusta.
Outisen mukaan koulutuksen yhtenäistämisessä onnistuttiin, mutta lainsäädäntöön jäi vielä muovattavaa.
Talkoiden aikana toteutettiin reilut 110 erilaista hanketta, joilla tähdättiin kosteus- ja homevaurioiden ennaltaehkäisemiin ja korjaamisen. Outisen mukaan menee vielä vuosia ennen kuin voidaan tilastollisesti analysoida, kuinka paljon korjausvelkaa on saatu vähennettyä.
Talkoiden loppuyhteenveto julkaistaan tällä viikolla. Toimenpideohjelman budjetti oli hieman alle viisi miljoonaa euroa.