Kuulaskeutuja Odysseus on todennäköisesti kellahtanut kyljelleen

Intuitive Machines -yhtiön mukaan on edelleen mahdollista, että laskeutuja kerää dataa Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasalle.

Yhdysvaltalainen kuulaskeutuja Odysseus on todennäköisesti kaatunut kyljelleen rikkoutuneen laskutelineen takia.

Varhain perjantaina kerrottiin, että Odysseus onnistui laskeutumisessa. Kyseessä on ensimmäinen kerta yli 50 vuoteen, kun yhdysvaltalaisalus laskeutui Kuun pinnalle.

Mahdollisista vaurioista ei tietoa

Laskeutujan Kuuhun lähettäneen Intuitive Manchines -yhtiön toimitusjohtaja Stephen Altemus kertoi toimittajille, että kaatuminen on tapahtunut varovasti eli tässä vaiheessa ei ole tietoa, onko laskeutuja vaurioitunut pahasti.

Laskeutumisesta tuli alunperinkin jännitysnäytelmä, sillä aluksessa havaittiin tekninen ongelma sen lähestyessä Kuun pintaa. Alus joutui turvautumaan Nasan kehittämään kokeelliseen laserlaskeutumisjärjestelmään. 

Odysseus kuljettaa muun muassa Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasan tarvikkeita ja instrumentteja Kuuhun. Kyseessä on Nasan uusi hanke, jonka myötä se on delegoimassa avaruuteen suuntaavaa rahtitoimintaa yksityiselle sektorille.

Nyt yhtiö kertoo, että ongelmat johtuivat ilmeisesti kivestä, johon alus osui laskeutumisensa aikana. Altemuksen mukaan laskeutujan aurinkopaneelit tuottavat edelleen virtaa ja hän piti mahdollisena, että alus kerää edelleen dataa. Altemus kertoi vielä, että laskeutujan antennit ovat kohti Kuun pintaa, mikä vaikeuttaa laskeutujan kommunikointia takaisin Maahan.

Laskeutumisen aikana havaittujen teknisten ongelmien vuoksi Odysseuksesta ei laukaistu sen mukanaan kuljettamaa ulkoista kameraa. 

Tarkoituksena on kuitenkin nyt laukaista kamera, jotta aluksesta saataisiin kuvamateriaalia sen ulkopuolelta. Nasan mukaan laskeutujasta olisi määrä saada tuoreita kuvia viikonlopun aikana.

Pitkästä aikaa Kuun kamaralla

Yhtiö kertoi vielä perjantaina aamuyöllä Suomen aikaa, että alus on pystyasennossa ja lähettää dataa Kuusta. Yhtiö kertoi kuitenkin myöhemmin perjantaina, että tiedot aluksen kunnosta perustuivat väärintulkittuun dataan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten 17. Apollo-tehtävän vuonna 1972, kun yhdysvaltalainen kuualus onnistuu laskeutumaan Kuun kamaralle.

Alus laskeutui Malapert A -kraatteriin, joka on noin 300 kilometrin päässä Kuun etelänavasta, missä on tutkimusten mukaan vettä jään muodossa. Nasa toivoo, että jäätä voidaan hyödyntää sen tulevissa, astronautteja Kuuhun vievissä Artemis-ohjelmissa. Vettä voitaisiin mahdollisesti käyttää sekä astronauttien käyttövetenä että Marsiin suuntaavien alusten polttoaineissa.

Ensimmäinen miehistö Kuuhun on määrä lähettää Artemis-ohjelman kautta vuonna 2026.

Lue myös:

    Uusimmat