Yhdysvaltalainen Odysseus laskeutui Kuun pinnalle – paluu taivaankappaleelle pitkän tauon jälkeen ei sujunut ongelmitta

Yhdysvaltalaisen Intuitive Machines -yhtiön Odysseus-laskeutuja pääsi Kuun pinnalle viime yönä Suomen aikaa. Laskeutuminen lähelle taivaankappaleen etelänapaa ei kuitenkaan mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Kyseessä on ensimmäinen yhdysvaltalainen Kuuhun laskeutunut laite sitten vuoden 1972. 

– Laitteemme ovat Kuun pinnalla, ja olemme yhteydessä, joten onnittelut IM-tiimille, Intuitive Machines -yhtiön Kuuoperaation johtaja Tim Crain totesi.

Nova-C-laskeutujan, ristitty Odysseukseksi, ensi hetket Kuussa eivät menneet täysin ennakoidusti. Yhteys siihen on ollut heikko. Toistaiseksi arvioidaan, että laskeutuja on saattanut vaurioitua, tai se on paikassa, mistä yhteys ei toimi kunnolla. 

Odysseuksen itsenäinen navigointijärjestelmä myös tökki hieman ennen osumista Kuun pinnalle. Järjestelmää jouduttiin improvisoidusti työstämään komentokeskuksesta Texasin Houstonista. 

Kuuhun laskeutuminen on haastavaa

Kuuhun laskeutuminen ei ole helppo asia. Kuun vetovoima on noin kuudesosa maan vetovoimassa, eikä Kuulla ole ilmakehää. Sen ovat joutuneet huomaamaan useat valtiot, joiden yritys on epäonnistunut, tai onnistunut usean yrityksen jälkeen. 

Odysseus ei välittänyt laskeutumisestaan Malapert A -kraateriin suoraa kuvaa. Maailmalle tapahtumasta levitettiin animaatio. 

1960-luvun avaruuskilpa on muuttunut 2020-luvun avaruuskisaksi.

Eroa vanhaan on ainakin kaksi. Kuuhun ja kauemmaksi ei pyri vain kaksi valtiota (silloin Yhdysvallat ja Neuvostoliitto). Toisekseen, yksityinen raha on tullut näkyvästi mukaan, erityisesti Yhdysvalloissa. 

Odysseuksen Kuuhun kuljettanut raketti on Space X -yhtiön Falcon 9. Kuulaskeutujan rakensi jo yllä mainittu texasilainen Intuitive Machines -yhtiö. 

Nasa mukana yksityisyrityksen siivellä

Maan avaruushallinto Nasa on toki mukana monin tavoin, ja Odysseus on osa Nasan ja useiden valtioiden Artemis-projektia. Artemis paitsi lennättää Kuuhun astronautteja näillä näkymin vuonna 2026, tutkii myös Kuuta ja mahdollisuuksia perustaa pysyvämpi ihmisten käyttöön tuleva asema Kuuhun.

Kaukaisemmissa suunnitelmissa on hyödyntää Kuussa olevaa vettä polttoaineena avaruusaluksille Marsiin ja ehkä kauemmaksikin. 

Nyt Odysseuksen mukana kulki Nasan tutkimuslaitteita, kaikkiaan 118 miljoonan dollarin arvosta. Niiden tehtävänä on muun muassa tutkia Kuun säätä ja ympäristöä ja valmistella ihmisen paluuta, ensimmäistä kertaa sitten 1972 Apollo 17:n jälkeen. 

Mukana taidetta ja selfiekamera

Ja koska kyseessä on Yhdysvallat ja kaupallinen yritys, Odysseus kuljettaa sisuksissaan esimerkiksi taitelija Jeff Koonsin Kuu-teemaista taidetta, ja kameran, jonka oli tarkoitus ottaa laskeutumisesta selfieitä. 

Nasan tarkoitus on saada teknologiaansa Kuuhun myös jatkossa kaupallisilla lennoilla niin sanotun CLPS-ohjelman mukaisesti. Yksityiset raketit tulevat halvemmiksi, tosin nekään eivät ole teknisesti täydellisiä, kuten epäonnistuneet lennot ovat osoittaneet.

Avaruudessa toimii tavalla tai toisella jo kymmeniä maita Arabiemiraateista Keniaan ja Suomeen, mutta Kuuhun on päässyt vasta neljä maata ainoana ihmisiä sinne vieneen Yhdysvaltojen lisäksi Neuvostoliitto/Venäjä, Kiina, Intia ja Japani.  

Intia ilmoitti äskettäin, että se sallii ulkomaisia investointeja satelliittijärjestelmiensä valmistamiseen ilman hallituksen lupaa. Sen oma Kuu-laskeutuja pääsi lähelle Kuun etelänapaa viime elokuussa. 

Avaruuden asevarustelu uhkaa kiihtyä

Japanin Slim-laskeutuja ilmestyi Kuuhun viime kuussa, ja maan H3-raketti lähti onnistuneesta matkaan viime viikolla. Kiinan päämäärä on saada ensimmäiset taikonauttinsa Kuuhun 2030. 

Kaupallisen ja tieteellisen toiminnan lisäksi avaruuden sotilaallinen merkitys kasvaa. Tästä tuore osoitus on Yhdysvaltain tuore näkemys siitä, että Venäjä uhkaa viedä avaruuteen ydinaseita. Avaruusvallat myös miettivät, kuinka puolustautua vaikkapa satelliitteihinsa kohdistuvia hyökkäyksiä vastaan.

Aseteknologioita kehitetään salassa. Avaruusasevarustelu ei ole tästä poikkeus.  

Juttua korjattu kello 18.19: Odysseuksen Kuuhun kuljettanut raketti on Space X -yhtiön Falcon 9, ei Intuitive Machines -yhtiön rakentama raketti.

Lue myös:

    Uusimmat