Kuusamon suurpetokeskuksen karu todellisuus paljastui aluehallintovirastolle vasta kesällä – johtaja toivoo terveiden eläinten löytävän kodin

Kuusamon suurpetokeskuksen eläinten huono terveydentila paljastui viranomaisille vasta tänä kesänä, kun aluehallintovirasto määräsi kaikille tarhan eläimille tehtävästä terveystarkastuksesta.

Kaikkia eläimiä ei määräyksestä huolimatta tarkastettu, mutta tulokset olivat silti pysäyttäviä: Lähes 80 prosenttia tutkituista eläimistä kärsi sairauksista.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johtaja Marja Siurua kertoo, että Kuusamon suurpetokeskuksen lupa peruutetaan, sillä keskus ei ohjeista, määräyksistä ja määräajoista huolimatta korjannut toimintaansa kaikilta osin.

– Olemme katsoneet, että suurpetokeskuksen toiminta olennaisella tavalla rikkoo eläinsuojelulainsäädäntöä, Siurua kertoo.

Siurua kertoo, että juuri terveystarkastusten tekemättä jääminen osoittaa osaltaan suurpetokeskukselta piittaamattomuutta eläinten hyvinvoinnista ja terveydestä sekä eläinsuojelulainsäädännöstä.

Terveystarkastukset ratkaiseva käänne

Aluehallintovirasto on pitkään seurannut suurpetokeskuksen toimintaa ja kesän alussa ilmoitti harkitsevansa eläintarhaluvan peruuttamista. Siurua kertoo, että viime kesän aikana tarhalla käytiin useita kertoja ja tarhaa myös kuultiin useita kertoja.

Ratkaiseva käänne oli kuitenkin se, kun viranomaiset saivat tarkemman käsityksen eläinten terveydentilasta.

Kaikille eläimille ei määräyksestä huolimatta tehty terveystutkimusta, mutta tutkituista eläimistä kävi ilmi terveysongelmien laajuus eläintarhan piirissä.

– Tämä eläinten terveydentila on selvinnyt vasta tässä kesän aikana, tämä todellisuus, Siurua kertoo MTV Uutiset Livelle.

Terveystarkastuksissa ilmeni muun muassa kipua aiheuttavia hammasmurtumia. Tämä osaltaan aluehallintoviraston mukaan osoittaa, ettei eläinten hoidosta pidetty riittävää huolta. Eläimiä ei sen mukaan myöskään lopetettu riittävän aikaisin.

"Toivomme, että terveet eläimet löytäisivät paikan"

Kuusamon suurpetokeskus voi hakea hallinto-oikeudelta muutosta tai täytäntöönpanokieltoa päätöksestä. Siurua kertoo, että päätös tehtiin ajan kanssa.

– Tämä on aika iso päätös, tällainen pitää harkita hyvin tarkkaan ja punnita eri näkökulmia.

Päätös eläintarhaluvan peruuttamisesta tarkoittaa, ettei tarhassa voida enää pitää luonnonvaraisia eläimiä. Jos päätös pysyy voimassa, täytyy tarhan sijoittaa johonkin toisiin eläintarhoihin tai lopettaa.

– Toki me toivomme, että terveet eläimet löytäisivät paikan jostain muualta, Siurua sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat