Avoin suhde kuulostaa monen korvaan oudolta, mutta samalla kiehtovalta. Onnellisesti polyamorisessa suhteessa olevat henkilöt kertoivat Health.com-sivustolle, miten homma heillä toimii.
Yllä olevalla videolla keskustellaan rakkaudesta.
Kahden ihmisen suljettu parisuhde on käsitteenä itsestään selvä, mutta avoin suhde hämmentää monia.
– Avoin suhde on mikä tahansa seksuaalisen tai romanttisen suhteen muoto, joka ei vaadi sitoutumista vain yhteen ihmiseen, kertoo psykologian tohtori Liz Powell Health.com-sivustolle.
Powell näkee, että avoin suhde laajentaa mahdollisuuksien määrää.
Monen mielestä romanttinen parisuhde ja muille avoin sänky eivät mahdu samaan lauseeseen, sillä ajatuksessa ei tunnu olevan logiikkaa. Saako toinen pariskunnan osapuolista vaikuttaa siihen, kenen kanssa toinen harrastaa seksiä? Ovatko nämä petipuuhailut yhden kerran juttuja vai jatkuvatko ne pidempään? Entä miten selvitä mustasukkaisuuden kanssa?
Health.com-sivusto pyysikin onnellisesti avoimessa suhteessa olevia kertomaan, kuinka asiat heillä toimivat.
1) Avoin suhde ei ole vain seksiä
Kumppanin toive avoimesta suhteesta saattaa monen korvissa kuulostaa siltä, että toinen haluaa enemmän seksiä ja seksikumppaneita, erilaista seksiä, ja ettei toinen saa toivomaansa seksuaalista tyydytystä. Tästä ei välttämättä aina ole kysymys.
– Ihmiset olettavat, että koska minulla on usein ollut samalla kertaa monia kumppaneita, seksihalujeni täytyy olla hurjat, tai etten halua tyytyä vain yhteen kumppaniin, kertoo "George"-nimellä esiintyvä mies Health.comille.
Georgen mielestä käsitys on aivan väärä. Hän ei koe olevansa kovin seksuaalinen ihminen. Hän kertookin olevansa kiitollinen useiden kumppanien määrästä, sillä näin hän ei koe yhden ihmisen voivan painostaa häntä petipuuhiin koko ajan.
– On helpompaa sanoa, että nyt ei huvita, kun tietää, että kumppanilla on muitakin vaihtoehtoja.
Avoin suhde ei myöskään tarkoita, että kumppanien määrä lähtisi täysin käsistä.
– Se, että voin harrastaa seksiä muidenkin kanssa, ei tarkoita, että seksiä olisi koko ajan. Siitä on jo yli vuosi aikaa, kun minulla viimeksi oli suhde jonkun toisen kanssa aviomieheni lisäksi. En vain ole ollut sillä tuulella. Minusta on kuitenkin mukavaa tietää, että tarvittaessa tuo vaihtoehto on käytössäni, kertoo "Jade".
2) Kyllä, mustasukkaisuutta on
Avoimessa suhteessa monia kiinnostaa, miten mustasukkaisuuden kanssa selvitään. Devon Dayn mukaan se on ensimmäisiä asioita, joita häneltä kysytään liittyen avoimeen suhteeseen.
– Kyllä, joskus olen mustasukkainen. Mielestäni se on normaalia. Se ei tarkoita, että sinussa olisi jokin vikana tai että et kykenisi moniavioisuuteen.
Devonin mukaan täydellisesti toimivassa avoimessa suhteessa ei ole kyse siitä, että mustasukkaisuuden tunteelle olisi immuuni. Kyse on siitä, kuinka sen kanssa oppii elämään ja kuinka siitä oppii keskustelemaan.
Mielenkiintoista onkin, että vuonna 2017 Perspectives on Psychological Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa saatiin selville, että avoimessa suhteessa elävät näyttivät luottavan kumppaniinsa enemmän ja olevan vähemmän mustasukkaisia kuin ne, jotka elivät suljetussa parisuhteessa.
Tutkijoiden mukaan avoin suhde saattaakin opettaa kumppaneita käsittelemään tunnetta terveellä tavalla.
3) Avoimessa suhteessa ollaan sitoutuneita
Jaden mukaan yleisin harhaluulo on, että avoimessa suhteessa ei haluta sitoutua.
– Minä olen kuitenkin naimisissa kumppanini kanssa, joten sanoisin olevani melko sitoutunut! hän toteaa.
Myös "Sam" on saanut kuulla, että kyse on sitoutumisen pelosta.
– En ole koskaan ollut niin sitoutunut suhteeseen kuin nyt, ja olemme täysin avoimia muille. Olen niin sitoutunut rakentamaan avointa suhdetta, että kykenemme luottamaan toisiimme ja tuntemaan läheisyyttä muiden suhteiden keskellä.
Samin mukaan hänelle ja kumppanilleen oli jo seurustelun alussa selvää, että he halusivat olla yhdessä, mutta että kumpikin halusi myös kasvaa muiden ihmisten kanssa.
– Teimme tämän päätöksen viisi vuotta sitten, ja olemme edelleen yhdessä.
"George" on samoilla linjoilla. Avoimessa suhteessa voidaan olla sitoutuneita tai sitoutumattomia samaan tapaan kuin perinteisemmissä parisuhteissakin.
– En sano, että avoin suhde vaatisi enemmän sitoutumista kuin yksiavioinen suhde, mutta se vaatii ihan toisenlaista kykyä puhua vaikeista asioista, jotta homma toimisi.
4) Avioliitotkin voivat olla avoimia
Jade toistaa olevansa avoimessa avioliitossa. Hän sanoo sen toimivan mainiosti.
Kaikki avoimessa suhteessa olevat eivät luonnollisesti halua avioitua. George kuuluu näihin ihmisiin.
– Miten voisin valita vain yhden kumppaneistani aviopuolisoksi tai sallia vain tälle lasten tapaamisoikeuden. Muiden onnea vastaan minulla ja kumppaneillani ei ole mitään, vaikka emme voisikaan muutamien muiden syiden vuoksi harkita tuollaista.
5) Jokaisessa avoimessa suhteessa on omat sääntönsä
Avoimia suhteita on myös yhtä monta erilaista kuin on parejakin.
– Olen nähnyt toisiinsa sitoutuneita muutaman ihmisen joukkoja, pariskuntia, jotka seurustelevat, mutta tapailevat myös muita sekä avoimessa suhteessa olevia pareja, jotka harrastavat seksiä suhteen ulkopuolellakin, mutta eivät muuta, kertoo "Taz".
Tazin mukaan ei ole kahta samanlaista avointa suhdetta. Jokaisessa suhteessa on omat sääntönsä.
– Avoimet suhteet näyttävät erilaiselta kuin suljetut. Joskus sääntöjä on enemmän, joskus ei ollenkaan, kertoo Sam.
– Minun suhteeni on seksin suhteen avoin, mutta tunnepuolella ei, kertoo Holly.
6) Et koskaan tiedä, kuka on avoimessa suhteessa
Avoimia suhteita on ollut kautta aikojen. Useimmat kulttuurit eivät kuitenkaan hyväksy niitä, ja polyamorisia usein halveksutaan. Jotkut eivät uskallakaan kertoa suhteensa laadusta, koska pelkäävät kaverien, perheen ja yhteisön hylkäämistä.
Et siis välttämättä tiedä, vaikka naapurisi olisikin suhteessa useamman kuin yhden ihmisen kanssa.
Jaden ystävät ja perhe tietävät suhteesta, mutta useammilta muilta hän pitää sen salassa.
– Paljastamme asian vain niille, joiden seurassa meidän on hyvä olla. Aistimme, ketkä ovat sinut asian kanssa ja ketkä eivät. Eräs ystäväni ei ymmärrä asiaa, koska ajatus on vastoin kaikkia kulttuurimme seksuaalisuusnormeja ja rakkauskäsityksiä. Eikä se haittaa.
Hollya puolestaan ei kiinnosta selitellä seksuaalisuuttaan muille tai kuulla ilkeitä kommentteja asiasta.
– Tämä suhdetyyppi toimii minulle, enkä voisi kuvitellakaan itselleni muunlaista.
Lähde: Health.com