Aava, 23, seurusteli kahden kanssa samaan aikaan ja kertoo miksi valitsi polyamorian: "Avoin suhde ei tarkoita holtitonta suhdetta"

Aava Lievonen, polyamoria
Aava Lievosen kaikki suhteet ovat olleet polyamorisia.MTV
Julkaistu 29.07.2017 06:45

MTV UUTISET

Aava Lievonen on seurustellut yli kaksi vuotta. Hänen seurustelukumppaninsa seurustelee myös toisen henkilön kanssa. Aavallakin oli aiemmin myös toinen suhde, mutta se päättyi viime syksynä. Tällä hetkellä Aava katselee ympärilleen ja hänellä on seuranhakuilmoitus deittipalvelussa. 

Kyse on polyamoriasta.

– Ei tämä ole salaisuus. Kerron esimerkiksi deittipalstalla polyamoriasta. Mitään negatiivisia reaktioita en ole kohdannut, kertoo Lievonen.

Lievonen on 23-vuotias vapaa toimittaja ja opiskelija, joka haluaa puhua julkisesti polyamoriastaan.

– Kun ihmiset näkevät aiheesta juttuja, he huomaavat, ettei asiassa ole mitään pelottavaa. Se voi myös tuoda lohtua jollekin, joka miettii, onko paha ihminen, jos parisuhteessa ollessaan ihastuukin johonkin toiseen ihmiseen.

Hän uskoo, että pettämiseen päädytään, kun ei nähdä muita vaihtoehtoja.

– Haluan näyttää, että ihmissuhteensa voi rakentaa toisinkin.

"Kaverit suhtautuvat hyvin"

Lievosen ystävät eivät ole kummastelleet hänen kahta samanaikaista seurustelusuhdettaan.

– Kaverit suhtautuvat hyvin. Toki, kun aloin seurustella kahden kanssa yhtä aikaa, jotkut kyselivät, miten se toimii. Kaveripiirissäni on paljon vapaamielisiä ja samanhenkisiä ihmisiä, mutta ei kaikilla ole useita parisuhteita samanaikaisesti. Olisi uuvuttavaa, jos koko ajan joutuisi selittelemään elämäntapaansa.

Lievonen tutustui polyamorisiin suhteisiin, kun hän tapasi mukavan kaverin, jolla oli jo tyttöystävä.

– Toki olin kuullut polyamoriasta. Jouduin sitten miettimään asiaa ja totesin, että minulle on ok, jos mukava tyyppi haluaa olla minunkin kanssani, vaikka hänellä on tyttöystävä. Tyttöystävän pitää tietenkin tietää minusta ja heillä on oltava avoin suhde.

"Ei ole turhia rajoituksia"

Lievonen uskoo, että hän saa suhteistaan enemmän kuin jos olisi vain yhden kumppanin kanssa.

– Ei ole turhia rajoituksia. Jos tapaan uusia, kiinnostavia ihmisiä, olen vapaa tutustumaan heihin lähemmin. Toki pelisäännöistä on sovittava tarkkaan nykyisen kumppanin kanssa.

– Tunteita kuten mustasukkaisuutta joutuu kohtaamaan. Mustasukkaisuuden alle voi piilottaa vaikeita asioita, joita ei osata käsitellä. Sen kanssa pitää oppia elämään, että suhde voi myös loppua. Monet ovat varmasti enemmän mustasukkaisia kuin minä. Minä iloitsen siitä, kun kumppanini löytää ihanan toisen kumppanin.

"Vaikea kuvitella yksiavioista suhdetta"

Lievonen uskoo, että hänellä on jatkossakin samaan aikaan useita suhteita.

– Vaikea kuvitella, että olisin yksiavioisessa suhteessa. Jos kumppani niin haluaa, voidaan sopia, että aluksi ollaan vain kaksistaan, mutta en voi kuvitella, että jatkuvasti olisin pelkästään yhden ihmisen kanssa.

Hän uskoo, että yhteen kumppaniin tyytyminen voisi johtaa katkeruuteen.

– Tähänkö minun on tyydyttävä tai mitä olen voinut menettää, jos olen vain yhden kanssa. Se tyyppi, jonka kanssa minä olen, voi olla maailman upein, mutta silti jossain vaiheessa tuollaisia ajatuksia nousee pintaan, koska se maailman upein tyyppi on kuitenkin vain ihminen eikä kukaan voi olla täydellinen toiselle.

– En haluaisi tuntea katkeruutta sellaista ihmistä kohtaan, jota rakastan. Toki ymmärrän, että joillekin yksiavioisuus on tärkeätä.

Aava Lievonen, polyamoria, monisuhteisuus

"Tämä sopii minulle"

Avioliitto ei Lievosta kiinnosta.

– Minua se ei kiinnosta, mutta kyllä monisuhteisillakin pitäisi olla mahdollisuus avioitua usean ihmisen kanssa. Valtiolla ei pitäisi olla määräysvaltaa ihmisten parisuhteisiin. Saattaisin mennä naimisiinkin, jos se olisi jostain syystä käytännöllisesti järkevää. En tiedä, mitä ajattelen 10 vuoden päästä, mutta nyt haluan elää näin. Tämä sopii minulle.

Lasten hankkimista Lievonen pitää mahdollisena.

– Ehkä, mutta ei lähivuosina. Jos saisin lapsia, haluaisin kasvattaa heidät yhteisössä, jossa olisi useita perheitä tai vaikka suhdeverkostoa.

"Seksuaalinen vapaamielisyys pelottaa"

Lievonen on havainnut, että Suomessa on paljon erilaisuuden pelkoa.

– Monissa ihmisissä on vihaa ja pelkoa. Seksuaalinen vapaamielisyys pelottaa. Tasavertaisen avioliittolain käsittely ja siihen liittyvät kommentit kuvaavat hyvin tilannetta. Suurimmissa kaupungeissa useimmat suhtautuvat onneksi polyamoriaan niin, että se on ok tai kiinnostavaa, mutta muualla sitä ihmetellään tai kummastellaan enemmän.

Lievonen ei usko, että polyamoria olisi mikään muoti-ilmiö.

– Kyllä sitä on ollut olemassa kymmeniä ja satoja vuosia. Minuakaan ei ole kasvatettu mitenkään erityisen vapaamielisesti. Ei minulle puhuttu lapsena tai nuorena mitään monisuhteisuudesta.

Aava Lievonen, polyamoria, nainen

"Asioista pitää sopia tarkkaan"

Lievonen muistuttaa, että ihmissuhteet ovat aikaavievä harrastus.

– Jos ei kiinnosta keskustella paljon ja pohtia ihmissuhdejuttuja, ei ehkä kannata ryhtyä useisiin parisuhteisiin. Jos on monta parisuhdetta samaan aikaan, mun kumppanien muut parisuhteet vaikuttavat myös meidän suhteeseen. Pitää miettiä esimerkiksi, haluaako tavata kumppanin kumppanin. Minä olen tavannut ja sitä kautta saanut elämääni uusia huipputyyppejä. Se on vahva yhdistävä tekijä, jos rakastaa samaa ihmistä. Minulla ei ole ollut mitään kilpailuasetelmaa mun kumppanin kumppanin kanssa.

Lievonen huomauttaa, ettei avoin suhde tarkoita holtitonta suhdetta.

– Se tarkoittaa, että kaikesta voi ja täytyy keskustella. Asioista pitää sopia hyvinkin tarkkaan, että vältetään oletukset ja väärinkäsitykset. Pitää määritellä esimerkiksi, haluaako kuulla toisen muista suhteista. Toiset haluavat kuulla, toiset eivät. Tässä on pakko olla rehellinen ja puhua avoimesti tunteista.

"Ei tämä ole villiä"

Monilla on myös harhakuvitelmia polyamoriasta.

– Ei tämä ole villiä. Ei minulla ole jatkuvasti menossa romansseja ja seikkailuja. En edes ajattele koko asiaa läheskään joka päivä. Elämässä on isompiakin haasteita.

Monisuhteisen arjen järjestäminen vaatii kuitenkin hieman vaivannäköä.

– Silloin, kun minulla oli kaksi seurustelukumppania, vuorottelin molempien luona suurin piirtein puolet ajasta. Siitä tulee haasteita, kun pitää sovittaa monen ihmisen aikataulut yhteen. Se helpottaa, jos asuu lähekkäin. Itse en ole halunnut asua yhdessä useamman kumppanin kanssa, koska siinä on vaikea pitää yksityisyyttä.

 Jutun otsikkoa täsmennetty 29.7.2017 klo 9.44.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa