Jos pimeässä ajaminen tai lukeminen alkaa tuottaa ongelmia, on syytä käydä silmälääkärissä. Harmaakaihi on yksi yleisimmistä iän myötä yleistyvistä, näköä heikentävistä sairauksista.
Harmaakaihilla tarkoitetaan tilaa, jossa silmän mykiö – kameran linssiä vastaava rakenne – on samentunut ja huonosti valoa läpäisevä. Se voi ilmestyä molempiin tai vain toiseen silmään. Hoitokeinona on leikkaus, jossa oma mykiö korvataan keinomykiöllä.
Yleisyydestään huolimatta harmaakaihi havaitaan usein vasta pitkälle edenneenä. Syy tähän on sairauden kivuttomuus ja se, että vaikutus näkökykyyn on aluksi hienovarainen. Reader’s Digest haastatteli silmälääkäreitä siitä, miten harmaakaihi oireilee.
Näön sumeneminen
Ensioireena harmaakaihissa on näön sumentuminen. Näkökyky saattaa heiketä vain paikoitellen tai koko silmässä. Tuntuu ehkä siltä, että ympäristöään katselee samean lasin läpi. Näön sumentumiseen voi toki olla monia muitakin syitä, mutta harmaakaihissa se ei ota parantuakseen vaan pahenee pahenemistaan.
Värien haaleneminen
Havaitut värit menettävät kirkkauttaan. Ajan mittaan esimerkiksi valkoisesta tulee kellertävää. Muutos tapahtuu niin hitaasti, etteivät useimmat potilaat edes huomaa sitä. Vasta kaihileikkauksen jälkeen moni tajuaa, että ei ole nähnyt pitkään aikaan värejä niin kirkkaina.
Valoherkkyys
Koska harmaakaihi saa valon taittumaan mykiössä epätasaisesti, valot alkavat häikäistä eri tavalla kuin ennen. Lamput, ajovalot ja auringonpaiste voivat todella ruveta häiritsemään.
Pimeäajon vaikeus
Harmaakaihi tekee pimeällä ajamisesta vaikeaa. Räpsähtelevät ajovalot ja katulamppujen loiste tuntuvat pahalta, eikä liikennemerkkejä oikein näe kunnolla.
Lukemisvaikeudet
Harmaakaihi tekee pienen tekstin lukemisesta haastavaa, sillä silmä muuttuu vähitellen yhä enemmän likitaitteiseksi. Kirjaimet eivät enää näytä teräviltä.
Kahtena näkeminen
Edetessään harmaakaihi vaikuttaa yhä laajempaan osaan silmästä, sumentaa näköä ja vääristää valoa. Jos sairaus on vain toisessa silmässä, tämä voi johtaa siihen, että ihminen alkaa nähdä kahtena.
Lähde: Reader's Digest, Duodemic Terveyskirjasto
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.