Kuva Holmenkollenilta puhuttaa – FISin edustaja pahoittelee: "Hän ansaitsee anteeksipyynnön"

Oslon Holmenkollenilla käytiin lauantaina historian ensimmäinen maastohiihdon maailmancupin naisten 50 kilometrin kilpailu, jonka loppuhetkiltä jaettu kuva on puhuttanut lajin seuraajien keskuudessa.

Viidenkympin valtias oli Ruotsin Frida Karlsson, joka karkasi muilta kolmenkympin jälkeen ja oli lopulta maalissa minuutin ja 19 sekuntia ennen maannaistaan Ebba Anderssonia.

39:stä kilpailuun startanneesta urheilijasta maaliin pääsi 37, heistä viimeisenä 21-vuotias kanadalainen Sonjaa Schmidt, joka hiihti viimeiset 40 kilometriä yksinään ja hävisi Karlssonille lähes 23 minuuttia.

Ensimmäistä kauttaan maailmancupissa kilpailevan Schmidtin sinnikästä suoritusta ovat ylistäneet lukuisat huippuhiihtäjät, mutta yhtä lailla on kauhisteltu sitä, miten kisajärjestäjät häntä kohtelivat. Stadionaluetta alettiin nimittäin jo purkaa ennen kuin Schmidt oli maalissa.

Esimerkiksi norjalainen Dagbladet on jakanut sivuillaan videon, josta näkee, että järjestäjät olivat jo poistamassa Kansainvälisen hiihtoliiton (FISin) yhteistyökumppanin ilmatäytteistä mainoselementtiä, jonka alta urheilijat menivät, kunnes huomattiin, että latua pitkin tulikin vielä yksi hiihtäjä ja tälle piti tehdä tilaa.

Dagbladetin mukaan tästä nimenomaisesta videosta otettu kuvakaappaus levisi hiihtopiireissä laajalle eri sosiaalisen median alustoilla. Useampi miesten kilpailuun sunnuntaina osallistunut urheilija oli nähnyt kuvan ja kommentoi sitä seuraavana päivänä oman kisansa jälkeen.

– Hän on sankari. On skandaali, että he alkavat pakata tavaroita ennen kuin hän on maalissa. Kaikki, jotka pääsevät tämän kisan maaliin, ansaitsevat tunnustusta. Hän hiihti yksin lähes 40 kilometriä. Voin vain nostaa hattua hänelle, itävaltalainen Mika Vermeulen sanoi.

– Se oli valitettavaa. Näin, että hän oli viimeinen, mutta olin hiton vaikuttunut. Hän hiihti viisikymppiä yksinään näissä erittäin vaativissa maastoissa. Se on todella vakuuttavaa, maailmancupin kokonaiskilpailua johtava norjalainen Harald Östberg Amundsen komppasi.

Dagbladet tavoitti myös FISin mediakoordinaattorin Synne Dyrhaugin, joka saattoi vain pahoitella tapahtunutta.

– Se oli väärinymmärrys. Tällaista ei pitäisi tapahtua. Hän ansaitsee anteeksipyynnön. Hän on kova tyyppi, kun hiihti kisan läpi.

Schmidtiä itseään tapaus ei tuntunut vaivaavan. Kokemus Kollenilla oli hänelle ikimuistoinen.

– Se oli kova kisa, mutta kannustus teki siitä kaiken arvoista. Monet ihmiset huusivat nimeäni matkan varrella. Se oli kivaa. Olen iloinen, että pääsin maaliin. Tämä oli pisin kisa, jonka olen koskaan hiihtänyt. Tämä oli fantastista.

Lue myös:

    Uusimmat