Suomen leveyksille ääriharvinainen lintu harrasti "laivahyppelyä", bongattiin Ruotsin-risteilyltä – lintuharrastaja kertoi ihmetyksestään

ruskosuula lukijan kuva silja serenade
Ruskosuula kökötti rauhallisesti Silja Serenaden kannella kohti Ruotsia tiistaiaamuna. Lukijan kuva.
Julkaistu 08.08.2023 10:40
Toimittajan kuva

Jani Rolamo

jani.rolamo@mtv.fi

@namatsuu

Eilen uutisoitiin Suomen ensimmäisestä ruskosuulasta, (Sula leucogaster), joka oli havaittu vartiolaiva Turvan kaiteella Helsingin edustalla.

Nyt ilmeisesti sama lintu oli päätänyt ottaa nokan kohti Ruotsia, mutta jatkanut laivamatkustamista. Silminnäkijä oli nimittäin havainnut ruskosuulan matkalla kohti Ruotsia Silja Serenaden kannella.

– Eilen näin uutisista, että suula oli havaittu Helsingin edustalla, ja tunnistin sen heti. Se oli siinä ihan rauhallisesti, eikä lähtenyt pakoon.

Ruskosuula on eteläinen laji, ja se pesii trooppisilla valtamerillä. Eurooppaa lähimmät pesimäpaikat ovat Punaisenmeren saarilla ja Kap Verdellä. Itämerellä lajia ei ole tiettävästi havaittu koskaan aiemmin. Siksi se kiinnostaakin lintuharrastajia.

Suomen kärkibongareihin kuuluva lintuharrastaja Mika Ohtonen kertoo, että merilinnuille on joskus tyypillistä, että ne käyttävät laivoja hyväkseen ja liikkuvat niiden mukana.

– Kun eilen näin kuvan ruskosuulasta vartiolaivalla, ensimmäinen ajatukseni oli, että se on saattanut tulla jostain laivalla Itämeren puolelle. 

Ruskosuula on siis saattanut hyppiä laivalta toiselle Itämerelle matkatessaan.

– Se havainto, että lintu matkustaa ruotsinlaivalla viittaisi kanssa siihen, että se on käyttänyt laivoja hyväkseen aikaisemminkin. 

Ohtosen mukaan nuoruuspukuinen lintu saattaa olla heikossa kunnossa ja nälkiintynyt, jolloin laivojen käyttäminen säästää myös energiaa. 

– Se on höyhenpuvun perusteella selvästi nuori lintu, joten se ei ole välttämättä kovin kokenutkaan, Ohtonen selittää.

ruskosuula2 lukijan kuva silja serenade

Lukijan kuva ruskosuulasta Silja Serenaden kannella. 

Ei ole ajateltukaan että voisi nähdä Suomessa

Ohtonen kertoo, että ruskosuula on esimerkki lintulajista, jota harrastajat eivät ole käytännössä ajatelleetkaan voivansa nähdä Suomessa. 

– Yleisesti merilinnut viihtyvät merialueilla, jotka ovat syvempiä ja joissa on korkeampi suolapitoisuus, ja enemmän ravinteita. 

Hänen mukaansa tällaiset merilinnut harhaillessaan kääntyvät yleensä viimeistään Ruotsin tai Puolan rannikolla takaisin. Ruskosuulaa on kuitenkin havaittu Euroopassakin hyvin harvoin, niin eteläinen laji on kyseessä. 

Ohtonen on havainnut Suomessa tähän mennessä 437 lintulajia, ja ruskosuula olisi 438:s. Lajin hän on havainnut kuitenkin Israelissa parikymmentä vuotta aiemmin. 

– Jos se sattuisi tulemaan laivalla takaisin, niin täytyyhän se yrittää nähdä se. Eilen yritettiin, ja näin vartiolaiva Turvan sekä Serenaden, mutta ne olivat aivan liian kaukana merellä. 

Jos ruskosuula olisi Suomeen matkaavalla laivalla, pitäisi Ohtosen mukaan linnun nähdäkseen hankkiutua otolliseen paikkaan, ja odotella sitä esimerkiksi Porkkalassa tai Helsingissä, sillä kova tuuli estää tällä hetkellä veneilyn. 

Lue myös: Ruotsinlaivan kansipaikalla Tukholman iloihin seilannut ruskosuula aiheutti bongareissa vipinää – siivekäs otettiin eläinsairaalaan tarkastettavaksi

Lintuharvinaisuus bongattu! Suomen ensimmäinen ruskosuula lepäili vartiolaiva Turvan kannella tuntien ajan

Tuoreimmat aiheesta

Linnut