Mikä ajaa lunneja Suomeen? Asiantuntija arvioi lintujen poikkeuksellisen käytöksen syitä

Suomessa on havaittu viime päivinä useita lunneja. Lintujärjestön asiantuntija arvioi MTV Uutisille lintujen poikkeuksellista käytöstä ja kommentoi Joensuuhun eksyneen lunnin surullista kohtaloa.

Suomessa on bongattu viime päivinä poikkeuksellisen monta eksoottista lintuvierasta. Havaintoja on tehty Savukoskella ja Ylläksellä Lapissa sekä Kontiolahdessa ja Joensuussa Pohjois-Karjalassa.

Lunnit ovat muuttolintuja, jotka talvehtivat Atlantilla, Pohjanmerellä, Välimerellä ja Grönlannissa sekä Newfoundlandin vesillä Pohjois-Amerikassa. Kesäisin ne pesivät suurina yhdyskuntina muun muassa Norjan rannikon lintuvuorilla ja saarilla.

Suomessa lunneja on vuosien saatossa nähty kymmeniä kertoja, yleensä keskitalvella.

Edellisestä näin monen lunnin talvesta on kuitenkin kulunut yli 30 vuotta, kertoo lintujen suojelu- ja harrastusjärjestön Birdlifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

– Siinä mielessä puhutaan nyt hyvin harvinaisesta tilanteesta, Lehtiniemi luonnehtii MTV Uutisille.

Nälkä ajaa matkalle

Lunnien erikoisen liikehdinnän taustalla ovat Lehtiniemen mukaan oletettavasti kylmä sää ja ravinnon puute.

– Norjalaisten satelliittiseurantojen perusteella yksi lunnien ruokailupaikoista on varsin pohjoisessa Jäämerellä. Jos siellä on tapahtunut voimakasta jäätymistä ja linnut ovat joutuneet lähtemään joukolla eteenpäin, osa on voinut päätyä meillekin (Venäjän luoteisosassa olevan) Vienanmeren tai muuten Jäämeren kautta.

Jos lunni jaksaa lentää kauemmas etelään Itämerelle asti, se voi löytää syötävää ja selviytyä omin toimin. Sisämaahan uupunut lunni on ihmisten avun varassa.

– Sisämaasta ei löydy sellaisia avoimia sulia vesiä, joissa olisi riittävästi kalaa. Sisämaahan eksyneiden pärjääminen on kiinni meidän ihmisten hyvästä tahdosta ja viitseliäisyydestä.

Poliisi ampui Joensuun lunnin

Tuorein lunnihavainto tehtiin Tiira-lintutietopalveluun tiistaina Joensuun Karsikossa. Havainnon ilmoittajan mukaan lunni oli pihassa, mutta se ei lentänyt vaan juoksi karkuun.

Lunnin löytäjä soitti hätäkeskukseen, ja paikalle hälytetty poliisi päätti ratkaista tilanteen ampumalla linnun.

Videon perusteella lunni pystyi kävelemään normaalisti, mutta lentoon se ei lähtenyt.

Lehtiniemen mukaan sen perusteella lunnin ei voitu päätellä olevan heikoissa kantimissa.

– Se, että se ei lähtenyt nyt lentoon, voi kertoa vain siitä, että kun valtamerilintu on lentänyt monta sataa kilometriä maan päällä eikä ole päässyt laskeutumaan, sitä rupeaa väsyttämään eikä se siksi jaksa nousta siivilleen.

– Yleensä Suomesta löytyneet linnut ovat olleet huonokuntoisia, mutta kun niitä on syötetty, ne on saatu hyvään kuntoon ja voitu vapauttaa luontoon.

Surullisella tarinalla hyväkin puoli

Poliisi toimi Joensuussa Lehtiniemen mukaan helpoimman kaavan kautta.

– On ajateltu, miten hälytystehtävä saataisiin kaikkein helpoiten poistettua päiväjärjestyksestä. Se, että lintu olisi otettu kiinni ja selvitetty, kuka sitä voisi hoitaa, olisi ollut isompi vaiva.

– Ennen muinoin tällainen (että poliisi ampuu linnun) oli aika tavallista, mutta viime vuosina tilanne on ollut selvästi erilainen.

Myös Joensuun lähistöllä on paikkoja, jonne pulaan joutuneita luonnonvaraisia eläimiä voi viedä. Lehtiniemen mukaan myös moni lintuharrastaja olisi tässä tapauksessa mielellään tullut hätiin ja ollut valmis toimittamaan linnun hoitolaan kauemmaksikin.

– Joensuun lunnin heikolla kohtalolla on sellainen positiivinen puoli, että sekä poliisi että muut kansalaiset tietävät nyt paremmin, että on olemassa ihmisiä, jotka lintuja haluavat auttaa. Ensihätiin linnun voi yrittää haavittaa pahvilaatikkoon, jossa se voi odotella apua.

Lue myös:

    Uusimmat