Kuva: Tiainen teki pesän tuhkakuppiin Tampereella – ohikulkija liimasi kuppiin hyväsydämisen varoituksen

tiainen
Tiainen valitsi omintakeisen pesäpaikan: se oli päättänyt hautoa poikasensa tuhkakupissa.
Julkaistu 13.06.2018 17:51

Salla Laurila

Tamperelainen Sanna Mäkipää huomasi linnun pesineen toimistorakennuksen tuhkakuppiin. Kaupunkiympäristössä luovia pesäpaikkoja löytäneet linnut ovat vuotuinen ongelma.

Tamperelainen Sanna Mäkipää nappasi kuvan toimistorakennuksen vieressä olevasta tuhkakupista. Kuppiin oli jätetty varoitusteksti: "Tiaisella pesä tuhkakupin sisällä. Älä laita natsoja."

Mäkipää kertoo, että häntä huolettaa se, noudattavatko kaupunkilaiset tiaisen pesimärauhaa valitsemassaan pesäpaikassa. 

– Muistan kerran nähneeni linnunpesän vanhan portaikon ylätasanteella Tampereen keskustassa. Paikka saattoi äkkiseltään vaikuttaa suojaisalta, koska portaikko ei ole säännöllisessä käytössä, mutta ohikulkua oli paljon. Oli valtavan surullista, kun pesän läheisyydessä oli erilaisia esineitä, kuten pulloja, ja näytti selvästi siltä, että niillä oli pyritty osumaan linnunpesään.

Pikkulintu pesii kuukauden

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin kertoo, että paras tapa toimia kaupunkiympäristöön pesineen linnun kanssa on pyrkiä jättämään pesä rauhaan, kunnes pesimäaika on ohitse.

– Pikkulintu pesii noin kuukauden, joista kaksi viikkoa on hautomisaikaa.

Joskus pikkulintujen on kuitenkin nähty pesivän mitä omituisimpiin paikkoihin, kuten polkupyörään, työmaakoneeseen tai auton konepellille tai moottoritilaan kannen alle.

– Jos esimerkiksi työmaakonetta ei voi jättää käyttämättä sen aikaa, pesää voi koittaa varovasti siirtää vähitellen toiseen paikkaan lähelle alkuperäistä sijaintia, mutta tiukasti ottaen tämä ei ole lainmukaista.

Vihaista lintuemoa on syytä varoa

Helin kertoo, että yhdistys saa yhteydenottoja kaupungissa pesivistä linnuista vuosittain.

– Yhteydenottoja tulee aggressiivisista emoista erityisesti silloin, kun rakennuksen katolla pesineen linnun poikanen lähtee pesästä ja löytyy rapunpielestä.

Helinin mukaan poikasia ei kannata tuolloin nostaa enää takaisin pesään. Parasta on pyrkiä karttamaan linnunpoikasta. Mikäli linnun karttaminen ei ole mahdollista, voi poikasen siirtää viimeisenä keinona varovasti sivuun. Silloin on kuitenkin parasta suojautua.

– Sateenvarjoa voi pitää päänsä päällä tai suojata päätä kädellä. Lintu hyökkää harvoin ihmisen kimppuun, mutta jos emo pääsee lähelle, se voi nokkia ihmistä. Haavankin voi saada, Helin varoittaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa