Erittäin uhanalaiseksi Birdlifen luokittelema tervapääsky on pahoissa vaikeuksissa ennätyksellisen hellekesän takia. Tukalan kuumasta pesästä maahan hypänneet poikaset kuolevat ilman pelastusta.
Jampan eläinhoitolan perustajalla Jarmo Lautamäellä on kiireiset ajat, sillä pelastustehtäviä on runsaasti.
Eläinhoitolaan on odotettavissa tänä kesänä poikkeuksellisen paljon tervapääskyjä, sillä helteinen kesä tekee niiden pesistä käristyskammioita.
Lautamäki ei halua lähteä arvostelemaan tervapääskyä pesänteossa, mutta hän itse suunnittelisi asian toisin. Tervapääskyt pesivät korkealla kattojen harjanteissa tai räystäiden alla.
– Se on juuri siinä peltikaton alapuolella, mihin paahtaa koko päivän aurinko. Siellä saattaa olla jopa 80 astetta lämmintä. Eihän siellä kukaan poikanen selviä. Ne joko kuolevat sinne tai hyppäävät riskillä pois.
Tervapääsky on yhdyskuntapesijä eli pesijä voi olla monia vierekkäin. Tämä tekee mahdottomaksi hypänneiden poikasten palautuksen, sillä väärään pesään palauttaminen koituu kohtaloksi.
– Jos palauttaa väärään pesään, niin emo tappaa sen. Tämän takia kaikki poikaset pitää ottaa hoitoon, sillä niitä ei voi kerta kaikkiaan palauttaa pesään.
Lue myös: Helle rasittaa myös eläimiä, etenkin tervapääskyjä – MTV tutustui Korkeasaaren villieläinhoitolaan
Eivät laskeudu koskaan maahan
Tervapääskyt viettävät ilmassa lähes koko elämänsä. Ainoa laskeutumispaikka on pesä, joka sijaitsee korkeuksissa.
Maahan hypänneen poikasen tilanne on mahdoton, sillä aikuinen tervapääsky ei pääse sitä ruokkimaan maahan.
– Poikaset kun lähtevät lentoon, niin ne eivät laskeudu kahteen vuoteen ollenkaan. Ne nukkuvat ilmassa, syövät ilmassa ja parittelevat ilmassa.
– Ne lentävät suu auki. Sinne menee hyönteisiä sitä mukaan, kun niitä sattuu reitillä olemaan.
Lue myös: Vesilintujen pesintä on sujunut tänä kesänä hyvin – puolet vesilintulajeista silti uhanalaisia
Lautamäen mukaan tervapääsky on käsittämättömän hyvä lentäjä, mutta erittäin kömpelö. Tästä syystä myös täysikasvuiset tarvitsevat apua.
– Minulla on ollut tänä kesänäkin muutamia keikkoja, joissa olen hakenut aikuisen tervapääskyn maasta ja heittänyt sen ilmaan. Siitä se on sitten jatkanut matkaansa.
Lentoharjoituksia pihanurmella
Tervapääskyt ovat miehen mukaan kiitollisia hoidettavia, sillä ne syövät hyvin ja tulevat toimeen jauhelihalla ja tarvittavilla vitamiineilla.
– Poikaset ovat noin kuukauden ajan täällä hoidossa, jonka jälkeen aletaan tekemään lentoharjoituksia.
Eläinhoitolan vieressä on iso kenttä, jossa on mäki. Siinä poikasia opetetaan lentämään.
– Jos menee pieleen, niin tupsahtaa pehmeälle nurmelle. Se on mukava nähdä, kun tämmöinen pieni untuvikko lähtee lentoon, minkä jälkeen se ei laskeudu pitkään aikaan.
Tappava karkotin
Lautamäki on havainnut vaarallisen ilmiön, minkä avulla yritetään estää lintuja pesimästä rakennuksien räystäiden alle. Ihmiset virittävät ongensiimaa potentiaalisiin pesintäpaikkoihin. Keinolla on karu lopputulema.
– Viime vuonna minulla oli kolme tapausta, kun tervapääsky oli hirttäytynyt siihen siimaan. Tänä kesänä on ollut yksi, mutta onneksi sain sen irti siitä.
– Tuo on käsittämättömän epäreilua virittää melkein näkymätön siima sinne, ärähtää eläintenpelastaja.
Lue myös: Sääksien pesintä epäonnistui luontolivessä – nyt emot tekevät liikuttavaa surutyötä hylätyllä pesällä
Lautamäen mukaan taloyhtiöiden isännöitsijät kokevat tekevänsä siimaviritelmillä hyvän teon, kun saavan sillä tavalla estettyä pesinnän ja lintujen jätössotkun.
– Olen haastattelut talon asukkaita, jotka kaikki ihmettelevät asiaa. Heidän mielestään on tosi hienoa katsoa niiden pääskyjen pesintää ja kuunnella sitä ääntä.
Jampan eläinhoitolassa on tällä hetkellä monia tervapääskyn poikasia hoidossa.
Katso ylhäällä olevalta videolta, kuinka Jampan eläinhoitolaan saapuneita tervapääskyn poikasia ruokitaan!