Pienet ötökkäretkeläiset löysivät maasta mustarastaan pesän ja 4 untuvikkoa – Luonto-opas vetoaa: "Kilttikin koira voi tehdä nopeasti tuhoa luonnossa vapaana liikkuessaan"

Mustarastaan pesä maassa
Pesä maassa on alttiina monille vaaroille. Luonto-opas Sonja Lahtisen kuvaamassa mustarastaan pesässä oli 4 untuvikkoa.
Julkaistu 14.05.2019 06:28
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Vantaalaismetsässä ötökkäretkellä ollut lapsiryhmä löysi viime viikolla polun vierestä mustarastaan pesän. Polulla oli aiemmin juossut koira vapaana. Luonto-opas ja Birdlifen asiantuntija muistuttavat, että pesimäaikaan vapaana olevat lemmikit voivat aiheuttaa linnuille suurta vahinkoa.

Vantaan lähiluonto-opas Sonja Lahtinen oli viime torstaina ötökkäretkellä Leppäkorven metsässä koululaisryhmän kanssa, kun lapset löysivät polun läheltä mustarastaan pesän. Pesässä oli 4 vastakuoriutunutta untuvikkoa.

Lapset ilmoittivat löydöstä Lahtiselle, joka otti pesästä kuvan. Muutoin ryhmä jätti pesän heti rauhaan.

Linnut ovat lentäneet Suomeen pesimään

Koska polulla oli vain vähän aikaisemmin liikkunut vapaana ollut koira, Lahtinen päätti julkaista kuvan Vantaan lähiluonto -Facebook-ryhmässä. Hän halusi muistutaa lemmikkien omistajia siitä, millaista vaaraa lemmikit voivat luonnossa aiheuttaa.

– Aivan joka ikinen päivä retkillä tulee vastaan vapaana olevaa koiria. Vapaana ulkoileva koira rikkoo tähän aikaa vuodesta useaa eri lakia: metsästyslakia, eläinsuojelulakia sekä järjestyslakia, Lahtinen muistuttaa päivityksessä.

Koirat on lain mukaan pidettävä luonnossa liikkuessa jatkuvasti kytkettynä 1. maaliskuuta ja 19. elokuuta välisenä aikana. Tämän ajan ulkopuolella koiraa saa pitää vapaana maanomistajan luvalla.

– Kilttikin koira voi tehdä nopeasti tuhoa luonnossa vapaana liikkuessaan. Se saattaa omistajan huomaamatta popsia nopeasti koko lintupesueen suihinsa eikä luokse kutsuminen auta, koska tilanne on niin nopea, Lahtinen toteaa.

– Moni muuttolintu on lentänyt Suomeen kymmeniä tuhansia kilometrejä pesimistä varten. Annetaan me niille pesintärauha, Lahtinen vetoaa päivityksessä.

Tyhjillään oleva pesä on myös muiden lintujen rosvottavissa

Lintujen suojelujärjestö Birdlifen tiedottaja Jan Södersved kertoo, että varsin moni Suomessa kesää viettävä lintu pesii maassa.

– Suurin osa vesilinnuista ja kahlaajista pesii maassa, jossa ne ovat alttiina ympäristön uhille. Pikkulinnuista esimerkiksi Suomen yleisin lintu pajulintu tekee pesän maahan. Lisäksi muun muassa kuovi, töyhtöhyyppä, kiuru, kirvinen, keltavästäräkki, pensastasku ja kivitasku rakentavat pesänsä maahan. Ne pesivät pellolla, Södersved luettelee.

Myös Södersved muistuttaa lemmikin omistajia siitä, että lemmikit on pidettävä lintujen pesimäaikaan kiinni. Hän toteaa, että jo emon säikyttäminen pesästä voi olla haitaksi.

– Emon poislentäminen saattaa hälyttää paikalle variksia tai muita pesärosvoja, Södersved muistuttaa.

Mustarastaan pesä kerrostalon rappukäytävän ulkovalon päällä

Tämä mustarastas teki pesänsä hankalaan paikkaan, länsihelsinkiläisen kerrostalon rappukäytävän ulkovalon päälle. Valitettavasti pesä oli myöhemmin pudonnut.

Pesivää lintua ei saa häätää

Linnunpesiä voi tähän aikaan vuodesta löytyä paitsi maasta myös esimerkiksi kukkaruukusta parvekkeelta tai kesämökin kuistilta.

Luonnonsuojelulain mukaan pesää, jossa ovat jo munat tai peräti poikaset, ei saa tuhota tai siirtää.

– Jotenkin pitää vain yrittää tulla toimeen sen aikaa, että pesintä on ohi. Pitkästä ajasta ei ole kyse. Useimmilla pikkulinnuilla haudonta kestää puolestatoista kahteen viikkoon. Sen jälkeen vielä pari viikkoa poikaset ovat pesässä. Kun poikaset lähtevät, pesät voi siivota pois.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tuoreimmat aiheesta

Linnut